Bodrum Belediyesi’nin destekleriyle Ortakent-Yahşi Yalısını Geliştirme ve Mavi Bayrak Derneği (OYDER) tarafından 24 – 25 Mart 2018 tarihleri arasında Ortakent köy içinde düzenlenen Bodrum Acı Ot Festivali başladı.
Bodrum Acı Ot Festivali’nin açılışına Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık, Bodrum Belediye Başkan Yardımcıları Kemal Orman ve Taner Uslu, Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, Bodrum İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, OYDER Başkanı ve Bodrum Acı Ot Festivali Organizasyon Komitesi Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Kablı, OYDER ve festival komitesi üyeleri, çeşitli sivil toplum kuruluşları, dernek ve siyasi parti temsilcileri ile Bodrum civarından, Ortakent’ten ve şehir dışından çok sayıda vatandaş katıldı.
Bodrum’un yerel lezzetleri ve yöre kültürünü yansıtan üreticilerin sunduğu ürünlerin sergilendiği Bodrum Acı Ot Festivalinin açılışında konuşan OYDER Başkanı ve Bodrum Acı Ot Festivali Organizasyon Komitesi Başkanı Ahmet Aras, “Bodrum her konuda çok zengin. Allah buraya çok büyük zenginlikler bahşetmiş. Denizimiz, havamız, doğamız, bitki örtümüz mükemmel. Türkiye’de 10 bin bitki türü varsa 5 bini Bodrum’da yetişiyor ve biz bunun birçoğunu yiyoruz. Biz bu festivali düzenlerken Bodrum ot kültürünü gelecek nesillere taşımak için yola açıktık. Amacımız; kaybolmaya yüz tutmuş değerlerimizi yaşatmak ve bunları koruyarak geleceğe aktarmak. Festivalimize destek olan, katkı sunan Bodrum Kaymakamlığı, Bodrum Belediyesi ve Bodrum Ticaret Odası başta olmak üzere tüm kişi, kurum ve kuruluşlara ayrıca sponsorlarımıza, OYDER ve festival ekibim adına çok teşekkür ediyorum” dedi.
Yöreyi ve kültürel değerleri tanıtmak ve yaşatmak açısından Bodrum’a çok yakışan bir festival olduğunu ifade eden Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, “Bugün buraya Anadolu’nun birçok yöresinden gelerek bizi onurlandıran ülkemizin değerli, güzel, aydınlık yüzlü insanları; öncelikle hepinize hoş geldiniz diyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Bodrum’u hepimiz televizyonlardan izliyoruz ve zannediyoruz ki Bodrum hep böyleydi. Hastanesi olan, okulları olan; yolları, plajları, otelleri olan bir yer yani güzel bir yaşam sürdüğüne inandılar hep Bodrum’da ama Bodrum’un bir de gerçekleri var: Bodrum her ne kadar çok büyükmüş gibi gözükse de, kendi içinde örf ve adetleriyle yaşayan bir yerdir burası. Ben bu örf ve adetlerin yaşandığı yılların ve Bodrum’un zor günlerinin son yaş grubundan bir nesilim. Onun için bugün burada yapılan bu ot festivali, aynı zamanda Bodrum’un bir geçmişidir. Gerçekten Bodrum’un bu zor günlerini yaşayan bizler, bugünün kıymetlerini çok daha iyi biliyoruz. Bizi bugünlere getiren değerli büyüklerimize ve Bodrum’un Bodrum olmasında büyük emeği geçen herkese bir defa daha huzurlarınızda teşekkür etmeyi bir borç bilirim. İyi ki var bu güzel insanlar. Esasında bu festival, Anadolu’nun ne kadar zengin olduğunun da bir göstergesi. Anadolu tek başına bir insanın yaşamına yetecek kadar güzelliklerle dolu. Onun için bu otlarımızın kıymetini iyi bilmek lazım. Bizim belli bir yaşımıza kadar bu otlar, sofralarımızın ana yemekleriydi. Şimdi mezeler olarak sunuluyor ve geçmişimizi hatırlatan bugünlere getiren bu organizasyonumuzun arka perdesinde olan arkadaşlarıma bir defa daha huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Emeği geçen herkese de sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Çok teşekkür ederim.” dedi.
Tüm katılımcılara hoş geldiniz diyerek sözlerine başlayan Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz ise “Dört mevsimi aynı günden yaşadığımız bu güzel günde ve bu güzel etkinlikte sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Sevgili Bodrumlular ve değerli misafirler. Şüphesiz ki biz bir turizm kentiyiz. Turizm bizde bir numara ama baktığımız zaman Muğla için tarım sektörü daha çok önde geliyor. Bunun anlamı da şu: Biz turizm ile birlikte tarımı da asla unutmamalıyız. Bu anlamda Bodrum Acı Ot Festivali, bu konuya önem verdiğimizi gösteren çok güzel bir etkinlik. Öncelikle ilçemizin sosyal hayatına, ekonomik hayatına renk katan bu güzel etkinliği düzenleyen başta OYDER’e, Ahmet Aras arkadaşımın ekibine, dernek yönetimine; etkinliği destekleyen belediyemize, ticaret odamıza, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu yıl ot ile ilgili gerçekten bir otu keşfetme durumu söz konusu oldu. Bu ikinci ot festivalimiz. Bu festivalimizin adı da acı ot. Acı daha kıymetli değil mi? Biz acıyı millet olarak severiz ve ot bizim için önemli. Çünkü bir balık lokantasına gittiğiniz zaman örneğin kenker, -şevketi bostan diye de bildiğimiz- bazen balıktan daha kıymetli olabiliyor. Dolayısıyla turizmde misafir ettiğimiz yerli ve yabancı turistlerimize, misafirlerimize biz doğal ve mahalli lezzetleri sunmayı geliştirmeliyiz. Belki bu ürünlerin doğalı daha kıymetli ama mevsimsel itibarıyla daha uzun süreli bunları sunabilmemiz için belki kültür olarak da yetiştirmeliyiz. O açıdan biz otu hiç hafife almıyoruz, önemsiyoruz ve değerli buluyoruz. Değerli Bodrumlular. Ben bu güzel festivalin ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyorum. Sizlere de iyi eğlenceler ve güzel vakit geçirmenizi diliyorum. Sevgi ve saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından protokol üyeleri, festival stantlarını gezdi. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da stantlardaki ürünler hakkında üreticilerden bilgi alarak eşi Hülya Kocadon ile alışveriş yaptı.
Bodrum’un doğal otlarından Acı Ot, Baldıran, Deli Kenker, Turpotu, Tilkişen, Ada Marulu ve Deli Kenker Dolması, Külür, Çetimek Pidesi, Havanda İncir, Çetimek, Mart Mantarı Kavurması, Sakızdırık Köftesi, İlabada Dolması vb. yöresel ürünlerin yanı sıra Bodrum’a özel birçok gizli kalmış yöresel tat, festival boyunca ziyaretçiler ile buluşuyor. Sütten çökelek peynirine, zeytinyağından sabuna kadar özenle seçilmiş doğal ürünlere de festivalde yer veriliyor.