Marmaris’teki Çiftlik Adası’nın dünyanın en ünlü 10 emlak kralı listesinde altıncı sırada bulunan Türk işadamı Ali Ağaoğlu tarafından satın alınmasının yankıları sürüyor.
Turizmciler ve emlakçıların “Yerli yatırımcılar Marmaris‘i keşfetmeye başladı” diyerek bu satışı olumlu karşılamalarına Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin tepki gösterip, “Çiftlik Adası’nın doğal yapısını bozacak tesislere mani olunmayacağı düşüncesindeyiz” dedi.
Marmaris‘e 45 kilometre uzaklıktaki Bayır Mahallesi Çiftlik Koyu’nda, Çesar Hasır Demir Çelik Fabrikası’nın sahibi Nevzat Feyizoğlu’nun sahibi olduğu ve yaklaşık 10 yıldır satılık olan Çiftlik Adası, ölümünün ardından iki oğluna miras kaldı. Oğullarının bir bankaya olan kredi borcu nedeniyle adaya icra geldi. Karaya 250 metre mesafede, üzerinde villa ve iskelesi olan 80 dönümlük adanın tapulu olan 27 dönümü daha önce iki kez satışa çıkartıldı. Ancak açık artırma ilanında değeri 17 milyon 686 bin lira olarak belirtilen arazi, 8 milyon 863 bin lira açılış bedeliyle satışa sunulan adaya alıcı çıkmadı. Adadaki tapulu kısım dışında kayalık olduğu için kullanıma uygun olmayan bölümlerinde söz konusu araziyi satın alanın olacağı belirtilerek bir kaç yıl önce 30 milyon dolara tekrar satışa çıkartılan adanın yeni sahibi yapılan pazarlıklar sonucunda işadamı Ali Ağaoğlu oldu. Güney cephesi Rodos Adası, Batı cephesi Çiftlik Koyu’na bakan ve iki iskeleden giriş yapılan, içinde bir dubleks bina, misafirhane, iki hizmetli evi, atölye, jeneratör odası, bir yüzme havuzu, üç sulama havuzu, binlerce çam, sığla, incir, zeytin ve nar ağacı bulunan turizm imarlı adayı işadamı Ağaoğlu’nun almasının yankıları Marmaris‘te halen sürüyor. Adanın Ağağoğlu tarafından alınması turizmci ve emlakçılar tarafından bölgeye hareketlilik getireceği düşüncesiyle olumlu karşılanırken, çevrecileri ise endişelendirdi.
ÇEVRECİLER ENDİŞELİ
Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin DHA‘ya konuyla ilgili yaptığı açıklamayla endişelerini dile getirdi.
Adanın doğal haliyle korunması gerektiğini savunan Kutengin, “80 bin metrekare yüzölçümü bulunan Çiftlik adasının 27 dönümü tapulu ve turizm imarlı. Burada herhangi bir yapılaşmaya kesinlikle karşıyız. Dernek olarak Marmaris doğasının tahrip edilmemesi için mücadele veriyoruz. Buna rağmen ormanlar ve koylar alınan yasal izinle işgal ediliyor. Alınan bu izinlerle Marmaris‘in doğasının katledilmesi ilk değil.
Cennet Adası’ndaki 4 dönüm, Bencik Koyu’nda 9 dönüm arazi satıldı. Keçi Adası ve buradaki fener 49 yıllığına kiralandı. Keçi Adası’nda şimdiden tadilat çalışması başladı. Şimdide Çiftlik Adası satıldı. Çiftlik Adası’nın doğal yapısını bozacak tesislere mani olunmayacağı düşüncesindeyiz. Doğal yapı korunmadağı gibi çirkin görüntüler oluşturacak” dedi.
“VARLIKLARINI MARMARİS‘E BORÇLU OLDUKLARINI UNUTMAMALILAR”
Çiftlik Adası’nın satılmasıyla ilgili turizmciler ve emlakçıların “Yerli yatırımcılar Marmaris‘i keşfetmeye başladı” diyerek olumlu görüş belirtmelerini eleştiren Kutengin’in şöyle devam etti:
“Yerli yatırımcılar Marmaris‘i keşfetmeye başladı” açıklamasını yapanlara tepki gösterdi. Ahmet Kutengin, “Yıllardır fuarlara katılımlarla, marinalarla, Marmaris‘e yatırım adı altında bugüne kadar yapılanların doğaya nasıl zarar verildiği ve nasıl işgal edildiğini hep beraber gördük. Bölgenin bu doğal tahribata maruz bırakılmasında her zaman olduğu gibi yine hiçbir şeyden haberi olmayanlar var. Günlük yaşayan ve bunu umursamayanları kamuoyunun taktirine bırakıyoruz. Güney Ege Otelciler ve Turistik İşletmeciler Birliği (GETOB) ve Emlakçılar Derneği gibi sivil toplum örgütleri varlığını Marmaris‘e borçlu olduklarını unutmamalı.”