Bodrum Veli Derneği ve Bodrum Eğitim-Sen “Seçmeli Ders Haktır ve Kullanılmayan Hak Hak değildir. Veli ve Öğrencilerimizi de , haklarını korumaya davet ediyoruz. Bodrum genelinde ders seçimi konusunda sorun yaşayan tüm öğrencilerimiz, velilerimiz ve öğretmenlerimiz bizlere ulaşabilir.” diyerek, Eğitim-Sen önünde bir açıklama yaptılar.
Bodrum Eğitim-Sen Binası önünde Veli-Der adına Nuri Alikoç, Eğitim-Sen adına Şükriye Akengin’in yağtığı basın açıklamasına; Emekli Sen, Add, Sol parti, Hdp ve Emek Partisi’nden de katılım vardı.mariobet giriş
Seçmeli Ders Haktır ve Kullanılmayan Hak Hak değildir.
Eğitim sistemimiz; her geçen yıl bilimsellikten, araştırmacılıktan, sorgulayıcı yaklaşımdan, sanattan, spordan ve üretimden uzaklaşarak, ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğini hızla karanlığa doğru sürüklemektedir. Milli Eğitim sistemimizin içler acısı hali gözler önünde durmaktadır. Pandemi ile sorunlar ve fırsat eşitsizliği daha da artmıştır.
En son Boğaziçi Üniversitesi Rektör atamasında şahit olduğumuz gibi olağanüstü hal döneminde çıkarılan KHK’lar normal şartlar altında hala yürürlükte tutulmaktadır. Öğretim görevlilerinin aralarında yaptıkları seçimle belirlenmesi gereken rektörler liyakata bakılmaksızın siyasi tercihleri sayesinde bu mevkileri işgal etmektedirler. Aynen seçmeli derslerde olduğu gibi seçim sadece lafta kalmakta, siyasi görüşler doğrultusunda tepeden dayatma her yere yayılmaktadır.
MEB 2 Eylül 2020 tarihinde yürürlüğe giren Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin Öğretim Programları bölümünde seçmeli dersler hakkında özetle aşağıdaki düzenlemeleri yapmıştır.
“Seçmeli dersler, öğrencilerin hedefledikleri ve yöneldikleri alanda gelişmelerine veya ilgi ve istekleri doğrultusunda çeşitli programlarda ilerlemelerine, kişisel yeteneklerini geliştirmelerine imkân sağlayan derslerdir.”
“Ders seçimi okulun imkânlarına bağlı olarak veli, sınıf rehber öğretmeni ve rehberlik öğretmeninin bilgisi dâhilinde öğrenci tarafından aralık ve ocak ayları içinde yapılır, (…..) Süresi içerisinde ders seçimi yapmayan öğrencilerin dersleri okul yönetimince belirlenir.
“Ortak dersler kapsamındaki yeteneğe bağlı seçimlik dersler hariç seçmeli dersler en az 10, seçmeli meslek dersleri ise en az 8 öğrencinin talebi doğrultusunda öğretime açılır. Ders yılı içerisinde öğrenci sayısı azalsa bile o dersin okutulmasına devam edilir.
Yeterli talebin olmamasından dolayı açılamayan seçimlik dersler millî eğitim müdürlüklerinin onayına bağlı olarak merkezi bir okul/okullarda açılabilir ve farklı okul öğrencilerinin kayıtları okullarında kalmak üzere seçimlik dersleri bu okul/okullarda almaları sağlanabilir.
Buradan da anlaşılacağı üzere ders seçme, velisinin bilgisi dahilinde öğrenciye aittir. Sadece bu hakkı kendisi kullanmayan öğrenciler adına okul idaresi karar verebilir. ‘Yeterli talep yok, derslik yok, öğretmen yok’ vb yönlendirmelerle çocuklarımızın istemediği dersleri seçmeye zorlanması yasal değildir.
MEB kendi hazırladığı yönetmelikle ters düşmemelidir. Seçmeli ders seçimi özgür bir seçim olmanın dışına çıkarılmamalı, seçmeli din dersleri de fiili bir şekilde zorunlu din derslerine dönüştürülmemelidir.
Öğrenciler ve veliler adına ders seçen okul yöneticileri suç işlediklerini bilmeli ve ona göre hareket etmelidir. Veli Der Bodrum Şubesi olarak ilgilileri uyarıyor, çocuklarımıza sahip çıkıyoruz. Seçmeli derslerin belirlenmesi sürecinde hangi nedenle olursa olsun mağdur edilen veli ve öğrencilerimizin yanında olduğumuzu bir kez daha belirtiyor, eğitim politikalarına ilişkin her konuda olduğu gibi, bu konuda da her türlü siyasal ve ideolojik yönlendirmenin karşısında duracağımızın, seçmeli ders seçimi sürecini yakından takip edeceğimizin bilinmesini istiyoruz.
Seçmeli Ders Haktır ve Kullanılmayan Hak Hak değildir. Veli ve Öğrencilerimizi de , haklarını korumaya davet ediyoruz.
Bodrum genelinde ders seçimi konusunda sorun yaşayan tüm öğrencilerimiz, velilerimiz ve öğretmenlerimiz bizlere ulaşabilir.