Anasayfa » Çevre » Türkiye’nin ilk Süngercilik Müzesi Bodrum’da kuruluyor

Türkiye’nin ilk Süngercilik Müzesi Bodrum’da kuruluyor

Bodrum yerel kültürünün ve sosyoekonomik hayatının önde gelen unsurlarından biri olan süngerciliğin yaşatılarak gelecek nesillere aktarılması amacıyla Bodrum’da Türkiye’nin ilk Süngercilik Müzesi kuruluyor. Bodrum Belediyesi ve müze sponsoru Mustafa Cem arasında imzalanacak olan protokol imza gecesi, aynı zamanda Bodrum’da süngerciliğe emek vermiş tüm süngercileri, süngercilerin ailelerini ve katılım göstermek isteyen Bodrumluları buluşturacak.

Bodrum Belediyesi’ne bağlı Bodrum Deniz Müzesi’nin katkıları ve çalışmalarıyla hayata geçirilecek olan Süngercilik Müzesi, Türkiye’nin ilk Süngercilik Müzesi olacak. Bodrum’da süngercilikle uğraşmış sünger avcılarının, ailelerinin ve tüm Bodrum halkının davetli olduğu gecede Bodrum’un hem kültürel değerlerinden hem de bir zamanlar önemli geçim kaynaklarından olan sünger ve süngerciliğin önemi bir daha vurgulanacak. 08 Ağustos 2022, Pazartesi günü saat 19.00’da Bodrum Kalesi Batı Hendeği’nde gerçekleşecek gecede açılış konuşmalarından sonra protokol metninin imzalanması gerçekleşecek.

 

Sonrasında, denizci yemeklerinin tadımları, Bodrum Girit ve Yunanistan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Zehra Denizaslanı anlatımıyla yapılacak kaptanların, süngercilerin ve denizcilerin teknelerde yedikleri yemekler tanıtılarak denizcilik kültürünün bir parçası olan yemek kültürünün tanınması ve yaşatılması sağlanacak.

Ödüllü Kısa Film “İrme” 

Gecede, sualtı belgesel yapımcısı ve sualtı biyoloğu Dr. Mert Gökalp’in ödüllü kısa filmi İRME’nin gösterimi gerçekleşecek. Film, Bodrumlu sünger avcılarının zor hayatlarına ve sünger avcılığı esnasında yaşanan tehlikeli anlara bir kurgu hikâye üzerinden odaklanıyor. Film gösteriminin ardından sanatçı Özgür Kıyat, süngerci Aksona Mehmet (Mehmet Baş) için bestelediği “Aksona Zeybeği” türküsünü seslendirecek. Programın kapanışı ise, Grup Horokos’un vurgun yiyen süngercileri konu alan Mihanikos adlı halk dansı gösterisi ile yapılacak. Mihanikos adlı dans, erkekler tarafından oynanan, sünger avcılığının neden olduğu vurgunun sakatlayıcı etkilerini gösteren Kilimli (Kalimnos) adasının geleneksel dansıdır.

Bodrum’un denizcilik tarihinde silinmez izler bırakan süngerciliğin hem anılacağı hem de müzesinin kuruluşunun ilk adımı olan gecede süngerciliğin bir meslekten daha fazlası olduğu ve Bodrum’daki değeri hissedilecek. Halikarnas Balıkçısı’nın Deniz Gurbetçileri kitabının girişinde belirttiği gibi bin yedi yüz yıl evvelden beri süngerciliğin yapıldığı bu sularda biriken hikâyeler zengin bir envanterle buluşarak Bodrum’da bir müzede tekrar hayat bulacak.

Program Akışı:

19.00 Açılış Konuşmaları

Protokol İmzası

Denizci Yemekleri Tadımı¹

“IRME” Kısa Film Gösterimi²

“Aksona Zeybeği” Türküsü, Özgür Kıyat

Vurgun Yemiş Süngerci Halk Dansı3 Gösterisi,  Grup Horokos

21.00 Kapanış

Paylaş