Bodrum Kent Konseyi bileşenleri, Yalıkavak Geriş tepelerine dikilen ve yarımadanın ilk Rüzgar Enerji Santrali olan türbin için yaşanan süreci ve sonuçlarını basınla paylaşarak, yıkım kararlarının uygulanmasını istedi.
Geriş Köyü Meydanı’nda toplanan Bodrumlular’a , sorularına cevap almak üzere davet ettikleri Bodrum Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Gamze Esedoğlu yıkım kararı ile şu cevapları verdi.
“Temmuz ayı içinde bir yıkım kararı aldık, kendilerine tebliğ ettik ama tebligatın bize gelmesi lazım ki biz yıkım işlemini gerçekleştirelim. Prosedürümüz işliyor, program dahilinde yapılacak” ifadelerini kullandı.
Yıkılacak yerler nereleri kapsıyor sorusuna “türbinler değil orada yapılan diğer imalatlar, binalar yani” yanıtını veren Esedoğlu, “Türbinler için belediyeye yetkili midir, yıkılması mümkün müdür” sorusuna ise “Mahkeme kararına göre evet, ama orayla ile ilgili herhangi bir cezai işlem uygulamadık daha. Prosedürü tamamladıktan sonra cezai işlem yapılabilir. Yıkılması tabi ki mümkündür” dedi.
Vatandaşlar “İzmir Bölge 4. İdare mahkemesinin, Muğla 2. İdarenin yürütmeyi durdurmasına karşı verdiği bir karar var. Karar der ki; belediye şantiye binasını yıkmakta haklıdır, yalnız bununla kalmaz tüm santral sahası da ruhsata tabidirler der. Belediyemizin bu aşamadan sonra Bölge İdare Mahkemesinin vermiş olduğu tüm santral sahası ruhsata tabidir olayının üzerine gitmesini biz vatandaş olarak talep ediyoruz.” diyerek, taleplerini yinelediler.
KENT KONSEYİ SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLMAYA DEVAM EDECEK
Geniş güvenlik önlemlerinin dikkat çektiği eylemde açıklamayı Bodrum Kent Konseyi ve Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz okudu. Bodrum’da Gümüşlük ve Geriş arasında RES İzinlerinin verildiğini ancak kamuoyunun bu konuda geç bilgi sahibi olduğunu anlatan Demiröz, “Bodrum gibi çok özel bir bölgede bu tür santrallerin yapılması hususunda birtakım mahzurların olduğu ortaya çıktı ve sivil toplum olarak da biz bunlar için çeşitli araştırmalar yapıp bunlara hayır demenin daha uygun olduğunu tespit ettik. Bu konuda Kent Konseyi olarak da yaptığımız toplantılarda ve belediye meclisine verdiğimiz önergeler de çıkan sonuçları şimdi paylaşacağız” dedi.
Daha sonra hazırladıkları basın bildirisini okuyan Mustafa Demiröz açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Bodrum Kent Konseyi olarak, yarımadamızın çeşitli yerlerinde kurulmak istenen rüzgar enerji santralleri ile ilgili olarak, 12.04.2016 tarihinde yapılan genel kurulda, oy çokluğu ile, RES çalışma grubu oluşmuş ve Bodrum Belediye Meclisi’ne önerge verilmesi kararı alınmıştır. 01.07.2016 tarihli belediye meclisine verilen önergemize istinaden, 02.09.2016’da yapılan Bodrum Belediye Meclisi toplantısında, imar komisyonunun çalışması aşağıdaki şekliyle okunmuştur:
22.08.2016 tarih ve 2016/16 sayılı İmar Komisyon Raporunda; “Bodrum Yarımadası için, İlçemizin birinci ekonomik sektörünün turizm olması ve RES projelerinin gerek görsel olarak, gerekse diğer teknik özellikleri nedeniyle turizm faaliyetini destekleyici mahiyette olmadığı düşünülmektedir. Temiz enerji öneminin farkında olan Komisyonumuz, İlçemizde Rüzgar Elektrik Santralleri ile elde edilecek temiz enerjinin kaybedilecek ve riske edilecek değerlerimiz yanında çok önemsiz kaldığı görüşündedir. Ayrıca, Muğla Büyükşehir Belediye Meclisinin 14.04.2016 tarihinde 145 numaralı karar ile kabul etmiş olduğu ‘İlimiz bütününde kurulması planlanan rüzgar enerji santrallerine (RES) yönelik yer seçimine ilişkin ilke ve esaslar da Komisyonumuzca dikkate alınmıştır. Bu nedenlerle İlçemiz hudutları içerisinde hiçbir yerde RES kurulmaması gerektiği görüşüne oybirliği ile karar verilmiştir” denilmektedir.
Bodrum Kent Konseyi, yasal hakkı olan belediye meclisine önerge vermeyi RES’ler için gerçekleştirmiştir. Konseyimiz, temiz ve yenilebilir enerjiye hiç bir zaman karşı değildir. Ancak; doğru yerde, doğru proje, yerel kurumların ve yaşayanların katılımı ve onayı ile gerçekleşmelidir diyerek, sadece “Hayır” demekle kalmıyor, RES çalışma grubumuzun önermelerinin de göz önüne alınmasını istiyoruz. Bu bağlamda, gerek Muğla ve Bodrum Belediyesi Meclisi ve encümen kararlarına rağmen, Çevre Şehircilik Müdürlüğünün itirazları ve idare mahkemelerinin kararlarına rağmen, Geriş’te Rüzgar A.Ş. tarafından inşasına devam edilen tribünlere karşı, alınan kararların uygulanması için, ilgili kurum ve kuruluşları bir kez daha göreve çağırıyoruz” dedi.