Milliyetçi Hareket Partisi Bodrum İlçe Örgütü’nde düzenlenen basın toplantısında, ilçe başkanı Mehmet Tosun “söz konusu kafelerin yıkılmasının ve kapatılmasının tek sorumlusu şu anda belediyeyi yöneten kişilerdir. Suçlu aramasınlar,kimseye çamur atmasınlar..Bodrum’u yönetemiyorlar, yönetemeyeceklerse bıraksınlar.. Bodrum Kamuoyunu gereksiz açıklamalarla meşgul etmesinler. Bodrum’un kaybedecek zamanı artık yoktur.” dedi.
Milliyetçi Hareket Partisi Bodrum İlçe Başkanı Mehmet Tosun ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı basın toplantısının birinci gündem maddesi, halka açık ve Belediye Gıda A.Ş tarafından işletilen ile Turgutreis, Yalıkavak ve Bitez Kafeteryalarının Bodrum Kaymakamlığı Milli Emlak Müdürlüğü tarafından açılan dava sonucu kapatılması idi. Gıda A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin Yıldızhan’ın, “MHP’nin açtığı davalar neticesinde kapatıldı” yönündeki açıklaması, belgelerle yalanlanırken, açıklamayı “Bodrum Belediyesi yetkililerinin değil de, şirket müdürünün yapması kınandı.
MHP İlçe Başkanı Mehmet Tosun ve Avukat Şakir Açıkköz’ün konu ile ilgili yaptığı açıklamalar özetle şöyle:
“Büyükşehir yasasına karşı olmamıza rağmen, uygulamaya geçildiğinden bu yana MHP olarak, meclis toplantılarında alınan kararlarda kamu yararını gözettik, arkasında olduk bu kararların. 26 Mayıs’ta belediyeye ait kafelerin kapatılmasının gerekçesinin bir şirket müdürü tarafından açıklanarak, partimizin itham edilmesi altında, duygu sömürüsü yapılarak algı yönetimi yapılmaktadır. Şirket Müdürü Hüseyin Yıldızhan Milliyetçi Hareket Partisi meclis üyelerine iftira atmaktan çekinmemiştir..Söz konusu açıklama Turgutreis Mahallesinde bulunan kafenin kapanması ile yapılmış olup, bu kafe yıllardır Belde belediyesi tarafından işletilirken, Bodrum Belediyesi Meclisi 08.04.2014 tarih ve 92 sayılı karar ile Turgutreis,Bitez ve Yalıkavak, Ortakent, Mumcular,Yalı, Gümüşlük Mahallerindeki Kafelerin Bodrum Belediyesi Gıda A.Ş.”ne tahsis edilmesine,kira bedelinin ise Encümen tarafından belirlenmesine karar verilmiştir. Alınan bu kararda MHP’li meclis üyelerinden Mustafa PAŞALI ve Mustafa DAĞDELEN çekimser kalmış, diğer üyeler olumlu yönde oy kullanmıştır. Yani Milliyetçi Hareket Partisi Meclis Grubu bu karara sadece geçiş sürecinde sırf bu kafeteryaların kapatılmaması, halka olan hizmetlerin aksamaması için destek vermiştir.
Ancak, Bodrum Kaymakamlık mahkeme kararı ile, Makamı Belediye Gıda A.Ş.nin Kamu Tüzel kişiliği olmadığı, ayrı bir tüzel kişilik olduğu, Bodrum Belediyesinin Meclis kararı ile doğrudan tahsisinde Kamu yararı ve hukuka uygunluk bulunmadığından Bodrum Belediyesi Meclisi’nin bu kararını iptal etmiştir. Bu iptal sonucunda da Turgutreis marinada bulunan kafe kapatılmıştır. MHP Meclis grubu bu davanın tarafı dahi değildir.. Söz konusu Meclis kararını ve Mahkeme kararını ekte sunuyoruz.”
“SUÇLU YA HÜKÜMET, YA BÜYÜKŞEHİR, ŞİMDİ DE MHP’Mİ?”
Mehmet Tosun “İki senede kafelerin yasal sürecini tamamlamaktan aciz bir şirket var ortada. Peki belediyenin bunca hukukçusu ne iş yapıyor? İki senede yapılamayan yasal süreç, iki günde madem hallocak diyorsunuz, neden yapmadınız. Zaten batık bir şirket, ama buna rağmeb birtek yerde bir ihale yapıldığını duymazken, bu şirketin fen işlerinin yapması gereken işlere de el attığı duyumları alıyoruz. Ondan sonra, gündem değiştirilmeye çalışılarak, bize suçu atmaya çalışıyorlar. Zaten son günlerde moda oldu. Nerede bir sorun varsa, arkasına ya hükümet, ya büyükşehir, şimdi de meclisin tek muhalefet partisi MHP” diyerek, seçim sürecindeki ‘Büyükşehir ile Bodrum Belediyesi ayni partiden olunca büyük bir güç ve hızlı hizmet olacak’ sözlerine atıfta bulundu. Mehmet Tosun “söz konusu kafelerin yıkılmasının ve kapatılmasının tek sorumlusu şu anda belediyeyi yöneten kişilerdir. Suçlu aramasınlar,kimseye çamur atmasınlar..Bodrum’u yönetemiyorlar, yönetemeyeceklerse bıraksınlar.. Bodrum Kamuoyunu gereksiz açıklamalarla meşgul etmesinler. Bodrum’un kaybedecek zamanı artık yoktur.” diyerek sözlerini tamamladı.
SAYIŞTAY DENETÇİSİNİN YÜZÜNE NASIL BAKACAKLAR
Yapılan yazılı açıklama şöyle: “Kaldı ki; 2014 yılı mali yılı Sayıştay inceleme raporunda da Belediye başkanlığının 3.gerçek ve tüzel kişilere doğrudan tahsisinin usul ve yasala aykırı olduğu belirtilmesine rağmen, Sayıştay raporundan sonrada Bodrum Belediye Başkanlığı 3. Kişilere doğrudan tahsislere devam etmektedir. Sayıştay Raporu incelendiğinde tahsislerin yanında;Belediye ait taşınmazların Belediye yasası ve Devlet İhali kanuna aykırı şekilde kiraya verildiği,
-Araç ve personel alımının Belediyenin mali gücü ile orantılı olmadığı,
-Belediye ait taşınmazların 10 yıl ve üzere kiralamanı yasak olmasına rağmen 270 taşınmazın bu şekilde kiraya verildiği,
-Kiralamaların ihale ile değil, doğrudan kiraya verildiği,
-Belediye hizmet alım ihalelerinde yaklaşık maliyetlere uyulmadığı,
-Taşınır kayıtlarının yapılmadığı,bu konuda yönetmelikleri uyulmadığı,
-Bütçenin gerçekçi hazırlanmadığı vs. vs. Kısaca Sayıştay raporunda Bodrum Belediyesi yönetimi için olumlu bir tespit yoktur. Sayıştay bu tespitleri sonrası, devamı yıllarda özellikle bu konuların izlemeye alınacağını belirtmesine rağmen, Belediye Yönetiminin yasalara aykırı ve kamunun zararına nede olan bu yanlışları düzeltme gibi bir derdi ve çabası da yoktur. Sayıştayın düzeltin diye uyardığı konuları dahi düzeltmeyen Belediye yönetiminin bundan sonra Belediyeyi denetleyen, Sayıştay denetçisinin veya Merkezden gelen müfettişlerin yüzüne nasıl bakacakları nasıl bir savunma içine gerecekleri merak konusudur.
Kaldı ki; 2014 yılı mali yılı Sayıştay inceleme raporunda da Belediye başkanlığını
etemiyorlar, yönetemeyeceklerse bıraksınlar.. Bodrum Kamuoyunu gereksiz açıklamalarla meşgul etmesinler. Bodrum’un kaybedecek zamanı artık yoktur..” diyerek konu ile ilgili sözlerini tamamladı.. n 3.gerçek ve tüzel kişilere doğrudan tahsisinin usul ve yasala aykırı olduğu belirtilmesine rağmen, Sayıştay raporundan sonrada Bodrum Belediye Başkanlığı 3. Kişilere doğrudan tahsislere devam etmektedir. Sayıştay Raporu incelendiğinde tahsislerin yanında;Belediye ait taşınmazların Belediye yasası ve Devlet İhali kanuna aykırı şekilde kiraya verildiği,
-Araç ve personel alımının Belediyenin mali gücü ile orantılı olmadığı,
-Belediye ait taşınmazların 10 yıl ve üzere kiralamanı yasak olmasına rağmen 270 taşınmazın bu şekilde kiraya verildiği,
-Kiralamaların ihale ile değil, doğrudan kiraya verildiği,
-Belediye hizmet alım ihalelerinde yaklaşık maliyetlere uyulmadığı,
-Taşınır kayıtlarının yapılmadığı,bu konuda yönetmelikleri uyulmadığı,
-Bütçenin gerçekçi hazırlanmadığı vs. vs. Kısaca Sayıştay raporunda Bodrum Belediyesi yönetimi için olumlu bir tespit yoktur. Sayıştay bu tespitleri sonrası, devamı yıllarda özellikle bu konuların izlemeye alınacağını belirtmesine rağmen, Belediye Yönetiminin yasalara aykırı ve kamunun zararına nede olan bu yanlışları düzeltme gibi bir derdi ve çabası da yoktur. Sayıştayın düzeltin diye uyardığı konuları dahi düzeltmeyen Belediye yönetiminin bundan sonra Belediyeyi denetleyen, Sayıştay denetçisinin veya Merkezden gelen müfettişlerin yüzüne nasıl bakacakları nasıl bir savunma içine girecekleri merak konusudur.
-2016 Nisan ayında sunulan Denetleme Raporunda özellikle Komisyon üyesi, MHP’li meclis üyesi Av.Şakir AÇIKGÖZ’ün rapora düştüğü şerhten anlaşıldığı üzere, Bodrum Belediyesi borç batağının içinde olup, Bodrum yönetilememektedir. İki yıldır hizmet sunamayan Bodrum Belediyesinin bu yönetiminden ileriki üç yıl içinde de bir hizmet beklemek mümkün değildir. Yasa ve yönetmelik gereği denetleme raporu Belediye Meclis Başkanı tarafından kamu oyu ile paylaşılması gerekirken paylaşılmamıştır. Ekte denetim raporu ve MHP li meclis üyesi Av.Şakir AÇIKGÖZ’ün şerhini kamu oyuyla paylaşıyoruz. Denetleme raporu okunduğunda da Belediye yönetiminin içler açısı durumu daha net anlaşılacaktır. Denetleme raporunda da belirtildiği üzere, ayrıca MHP li meclis üyeleri olarak düşüncemizi şudur ki; Belediyenin borç batağının içinde olmasının ve kötü yönetilmesinin nedeni, Belediye çalışanları ve birim amirleri değil, Belediyeyi yöneten siyasi erktir. Belediye hizmetlerinde, düşük finansmanla yüksek performans alınması için ilgili birimler özenli bir çaba sarf etmekte,ancak Belediye yöneten siyesi erk bu kişilere katkı verip önüne açacağı yerde, köstek olmakta, engel olmaktadır. Temizlik işleri müdürlüğü bunlardan biri olup, Bodrum’un temizlik hizmetinin taşeron firmalar eliyle değil,Belediye eliyle yerine getirilmesi durumunda, Belediye bütçesine yıllık asgari 20.000.000,00.TL (Yirmi Milyon TL) gelir sağlayacaktır.
–Taşeron firmaya (Yalı,Mumcular hariç) temizlik işleri karşılığı 2015 yılında verilen yıllık toplam gider miktarı 28.000.000,00.TL dir. (Yirmi sekiz milyon TL).
-Bodrum Belediyesi temizlik işlerini kendisi üstlenmesi ve temizlik ve çöp toplama için gerekli araçların sıfır olarak alınması durumunda dahi (Yalı,Mumcular hariç) TÜM ARAÇLARIN ALIM MALİYETİ TOPLAMI:15.142.012,15.TL (On beş milyon yüz kırk iki bin on iki TL)’ dir.
-Sadece bu örnek bile Bodrum Belediyesinin iyi yönetilmediğini, Belediyenin kar etmesi ve hizmet sunması için değil,Belediyenin borç batağına iyice batırılarak hizmet sunamayacak duruma gelmesi için bir yönetim sergilenmektedir.
-Bodrum’a katkı sağlamak ve hizmet sunmak için özverili çalışan personelin önünü kesen Belediye yönetimi, MHP li meclis üyelerinin de Meclis çalışmalarında hizmet sunmasının ve katkı sağlamasının önünü kesmekte, MHP li meclis üyelerinin komu oyundan veya vatandaştan duyduğu bir usulsüzlüğü veya yanlışı Belediyeye gidip araştırmak ve sorgulamak istemesi durumunda,Belediye yönetimi denetim yollarını kapatmakta,İmar,Emlak istimlak gibi birimler Belediye yönetiminin talimatı ile MHP li Meclis üyelerine bilgi dahi verilmemektedir.
-MHP li meclis üyeleri olarak 2015 yılında Belediye Meclis başkanlığına sunduğu önemli konuları içeren elliye yakın yazılı soru hala cevaplanmamıştır…vs.vs.Zaten bu şekilde çalışan bir Belediyeden hizmet beklemek abesle iştigal olur…
-Yine Bodrum Merkezde Neyzen Tevfik Caddesi üzerinde bulunan tepecik kafe yasaya aykırı inşası nedeniyle yıkılmıştır. Buranın da MHP’li meclis gurubunun baskısı sonucu yıkıldığı konusunda kamuoyunda algı oluşturulmuştur.
-MHP’li meclis üyeleri olarak bizler Mayıs ayı toplantısında aşağıdaki soruyu Meclis Başkanına sorduk, Komu oyunun da Bodrum Belediyesine şu soruyu sormasını istiyoruz;
-Bodrum Belediyesi Tepecik Mahallesinde ki sahile neden yasaya aykırı bir şekilde kafeterya inşa etmiştir?
-Beş yıl önce buraya yapılan yapının yasaya aykırı bir yapı olduğunu Belediye bilmiyor muydu?
-Yasaya aykırı olması nedeniyle yıkılan bu yerle ilgili oluşan Kamu zararından kim sorumlu olacaktır.?
-Ayrıca,Nisan ayı meclis toplantısında Meclis başkanlığına sunulan denetleme raporunu ve Bodrum Belediyesinin faaliyet raporunu da sunuyoruz. Faaliyet raporunda bakıldığında da Belediyenin geçen yıllarda hiçbir hizmet sunmadığı gibi, gelecek yıllar içinde hizmet sunmak için bir plan ve düşüncesinin de olmadığı görülecektir.
-Yukarıda belirttiğimiz üzere, Bodrum Belediyesinin yasalara uygun, kamu yararı ve Bodrum halkı için yaptığı her türlü hizmetin arkasındayız destekçiyiz, bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Ancak yasalara aykırı ve kamunun zararına neden olacak her türlü iş ve faaliyetinde karşısındayız..İki yıldır böyle olmuş, bundan sonrada bu şekilde olacaktır.02.06.2016
-Kamuoyuna Saygıyla arz ederiz.
Bodrum Belediyesi
Milliyetçi Hareket Partisi
Meclis Üyeleri