Bodrum Yalı Mahallesi Tavşanburnu’nda yapımı devam eden, Halikarnas Turizm ve Yatırım A.Ş ve Mesut Toprak’a ait “Four Seasons” projesi ‘ÇED gerekli değildir’ kararı mahkeme tarafından iptal edildi.
Bodrum Kent Konseyi üyeleri açtıkları ilk davayı kazandı.
Bodrum Yalıçiftlik mahallesi sınırları içerisinde kalan Tavşan Burnu mevkiin de 1. Derece arkeolojik sit alanları da bulunan 3. Derece doğal sit alanında devam eden otel inşaatı için verilen, “ÇED gerekli değildir” kararı yargıdan döndü.
Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından özel bir firmaya ait otel projesine, 30 Ekim 2017 yılında “ÇED gerekli değildir” kararı verilmesi üzerine, Bodrum Kent Konseyi üyeleri ve çevreciler inşaatı protesto edip, durdurulmasını istemişti.
Kent Konseyi Dava Açmıştı.
Toplam 547 bin 644 metrekarelik alanın, 518 bin 924 metrekaresinin orman niteliğinde olduğu, 28 bin 719 metrekaresinin ise tarla niteliğinde olduğu belirtildi. Ruhsat alınmaksızın faaliyetlere başlandığı belirtilen dilekçede, işlemin, ilgili bakanlığın web sayfası aracılığıyla halka duyurulmadığı ve koruma amaçlı nazım imar ve uygulama imar planlarının onaylarının kesinleşmediği, ileri sürülerek iptali talep edildi.
ÇED Gerekli Değildir Raporu Hukuka Aykırı.
Muğla 1. İdare Mahkemesi açılan başka bir davada, iptal kararı olduğu gerekçesiyle “ÇED gerekli değildir” kararını bir kez daha iptal etti. Mahkeme kararında “Kızılağaç Mahallesi, Gerenkuyu Mevkii 307 ada, 1-4-5-6-7-8-9-10-11-12-11-14 ve 21 sayılı parseller üzerinde Halikarnas Turizm ve Yatırım A.Ş. tarafından yapılması planlanan “turizm konaklama tesisi projesi” ile ilgili verilen “ÇED gerekli değildir” kararının bu davada hukuka aykırılığı sabit olan, dava konusu kararın iptal edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır” ifadelerine yer veren mahkeme “açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir” dedi.
Muğla 1. İdare Mahkemesi 2.kez aynı kararı farklı gerekçelerle verdi.
Muğla 1. İdare Mahkemesi açılan başka bir davada iptal kararı olduğu gerekçesiyle “ÇED gerekli değildir” kararını bir kez daha iptal etmesi sonucu yapılması gereken;
“ÇED Olumlu” kararı alınmaksızın başlanan faaliyetler Bakanlıkça, “ÇED Gerekli Değildir” kararı alınmaksızın başlanan faaliyetler ise mahallin en büyük mülki amiri tarafından süre verilmeksizin durdurulur. “ÇED Olumlu” ya da “ÇED Gerekli Değildir” kararı alınmadıkça yatırıma ilişkin durdurma kararı kaldırılmaz. “ÇED Olumlu” ya da “ÇED Gerekli Değildir” kararı alınmaz ise, yatırımcı faaliyet alanını eski haline getirmekle yükümlüdür. 2872 sayılı Çevre Kanununun ilgili hükümlerine göre işlem tesis edilir.
Kaynak Bodrum Haber