Türkiye genelinde eş zamanlı toplantılarını gerçekleştiren Bodrum Küçük Millet Meclisi, yaz sezonunda verdiği aranın ardından, ilk toplantısını “1 Kasım erken genel seçimleri ile Bodrum’daki sığınmacılar sorunu” gündemi ile yaptı.
Ayhan Ongun’un moderatörlüğünde Belediye Meclisi Nikah Salonu’nda yapılan toplantıya katılım fazla olmamakla beraber, bazı sivil toplum kuruluşları temsilci düzeyinde katılarak, gündeme ilişkin görüşlerini dile getirdiler. Ortak beklenti, 1 Kasım’da kurulacak hükümetten terörün sona erdilerek, barışın sağlanması, yeni anayasa ve göçmenlerin sorunlarının uluslararası boyutta çözülmesi için gerekli girişimlerin yapılması idi.
Toplantının yerel gündeminde ise, ağırlıklı olarak Avrupa’ya kaçmak için Bodrum’a gelen sığınmacılara yardım amacı ile oluşturulan organizasyonlar hakkında bilgilendirme vardı.
Kent Konseyi Sığınmacılara Destek Platformu adına konuşan Deniz Ticaret Odası’ndan Rüştü Tezcan, göçmenlerin yarısından fazlasının kadın ve 0-17 yaş aralığında olduğunu, çözüm önerileri ele alırken, bu iki veriyi mutlaka hesaba katmak gerektiğini söyledi.
“Bodrum’a gelen göçmenlerin çoğu karşı kıyıya geçmek için burada bulunuyor. Aralarında yüzde 1-2’lik bir kısım burada kalmaktan yana. Aylan bebeğin ölümüyle birlikte, en yoğun kaçış noktası olan Akyarlar’da güvenlik tedbirleri artırıldı. Böylece geçiş koşulları daha da zorlaştı, çünkü aşmak zorunda oldukları mesafe arttı. Ayrıca organizatörler de daha ağır şartlarda onları geçirmeye başladı.”
Tezcan ” Ortakent’te, Bitez, Bodrum ve Turgutreis’te aralarında yabancılar tarafından da oluşturulan yaklaşık 40 kişilik bir yardım grubu var.. Bu gruplar Kent Konseyi ile entegre olarak ve bir süredir göçmen kadınlara ve çocuklara yardım eli uzatan Bodrum Kadın Dayanışma Derneği ile birlikte gıda ve kıyafet yardımlarını gönüllüler aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.” dedi.
Kent Konseyi Sığınmacılar Destek Platformu adına konuşan Rüştü Tezcan, yaklaşan kış ayları nedeniyle endişeli olduklarını da dile getirerek, yerel yönetimlerin ve merkezi hükümetin, Bodrum’da sığınmacı konaklama yerleri oluşturulması konusunda politikası olmadığını hatırlatarak “sayının artması ve havaların soğuması durumunda, bugün üç ayrı koldan yaptığımız yardımlar yeterli olmayacaktır” dedi.
Toplantının moderatörü Ayhan Ongun da sığınmacılarla ilgili sağlık ve güvenlik konusunda bir takım endişelerin olduğunu belirterek “Bu konuda gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Bu, yerel yönetimlerin iradesini ve imkanlarını aşan bir durum” diye konuştu.