Anasayfa » Kültür - Sanat » Savaş Dinçel’in Uçurtması Bodrum’dan İstanbul’a Havalanıyor

Savaş Dinçel’in Uçurtması Bodrum’dan İstanbul’a Havalanıyor

Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatrosu Savaş Dinçel’in yazdığı “Uçurtmanın Kuyruğu” oyunuyla, İstanbul’da gerçekleşecek olan   ‘ 3. Uluslararası Maltepe Tiyatro Festivali’ne katılmak için yola çıkıyor.

 

Maltepe Belediyesi 07/10 Ekim 2021 tarihlerinde, Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde 3. Uluslararası Maltepe Tiyatro Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Bodrum’da  27 Mart 2021 Dünya Tiyatro Günü’nde prömiyeri yapılan ve pandemi nedeni ile ancak  dört kez oynanan Uçurtmanın Kuyruğu şimdi de İstanbul yolcusu. Oyun 08 Ekim Saat 17.30’da İstanbullu sanatseverlerle buluşuyor.

 

B.B.Ş.T Genel Sanat Yönetmeni Hüseyin Akşen “Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatrosu pandemi koşullarını avantaja çevirdi ve bu sezonun iki oyununu gençlerle ve az sayıda oyuncu ile yaptı. Nazım Hikmet Usta’nın dediği gibi “yaşamak şakaya gelmez” “yani bütün işin gücün yaşamak olacak.” Biz de bu ağır sürecin bilincinde olarak ama yaşamanın da yollarını bularak çözüm ürettik. En önemli amaçlarımızdan biri de kadromuzdaki genç oyuncularımızın önünü açmak ve önemli rolleri oynamasını sağlamaktı ve öyle de yaptık. Yani krizi fırsata çevirdik.”dedi.

Akşen, Uçurmanın Kuyruğu oyunu ile ilgili sözlerine devam etti: “ İstanbul’da festivale davetli olarak katılırken,  diğer ekibimiz de hepimizi şaşırtacak bir oyunla 15 Ekim’de perde diyecek. Hedefimiz, Bodrum seyircimiz dışında da turnelere gitmek ve festivallere katılmak elbette. Pandemi nedeni ile sadece dört kez oynayabildiğimiz Uçurtmanın Kuyruğu’nun  sahneye taşınması öyküsünü de oyucularımız anlatsın” dedi.

SAVAŞ DİNÇEL’İN ÖĞRENCİLERİ

 Yönetmenliğini Ali Şahin’in yaptığı oyunda, Yerkan Kahraman, Barış Hayta ve Ali Şahin rol alıyor. Oyunu sahneye taşıyan bu üç isim, aynı zamanda  Savaş Dinçel’in öğrencisi.  Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde oyunculuk serüvenleri başlayan üç arkadaşın Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda yıllar sonra yolları tekrar kesişir ve hikaye gelişir. Yönetmen Şahin süreci şöyle dile getiriyor :

“Buluşmamızın ardından, Hemen Sumru hocayı arayarak  ( Sumru Dinçel ) oyunu oynamak için izin istedik.  Sumru Hoca’nın “Utanmıyor musunuz izin istemeye…” diye başlayan birkaç sin-kaf’lı cümleyle devam eden konuşmasının sonunda,  oyunun telif sorunu hızlıca çözülmüş oldu. Müzik konusunda da MSM Ruhu devreye girdi. Son dönemin popüler müzisyenlerinden, yine Müjdat Gezen Sanat Merkezi mezunlarından Burak Duman’ı hemen aradık ve lafımız ikiletilmeden oyunun müzikleri de hallediliverdi. Genel Sanat Yönetmenimiz Hüseyin Akşen ve Tiyatromuzun  Müdürü Rezzan Şebin’in verdikleri sonsuz destekle “bi oyun izledik, bi ağladık bi ağladık” tadında, eski Yeşilçam’ı anımsatan, insanları sarıp sarmalayan bir oyun çıktı ortaya.

SONSUZ SEVGİ

Oyunun oyuncularından Yerkan Kahraman da,  “Savaş Dinçel hepimizin hayatına bilge bir baba gibi dokunan ustalar üstü bir ustaydı. Onun çırağı olmayanların asla anlayamayacağı bir bağ vardır çıraklarıyla arasında. O bizlerin hayatına değer kattı, biz de onun kelimeleriyle izleyenlerimizin hayatına değer katmak istiyoruz. Oyunu sahneye taşımamızın sebebi bir vefa borcu falan değil çünkü bizler ustamızı yaşarken de öldükten sonra da hep sonsuz sevdik. Tıpkı onun bizi sevdiği gibi..” Diyerek ustasına saygı duruşunda bulunuyor.

 

 

Paylaş