Torba sakinleri, bir işletmeci tarafından yapılan tesis için sahilin duvarlarla örüldüğü, bu nedenle denizi ve plajı kullanamadıklarını gerekçesiyle eylem yaptı. Tesis sahibinin avukatı ise iddiaların asılsız olduğunu halkın istediği gibi plajı kullandığını herhangi bir engellemenin ise olmadığını açıkladı.
Torba Mahallesi’nde turistik tesis ve restoran yaptıran iş adamı Ali Gülçelik‘e ait inşatı süren işletmenin, kıyı kenar çizgisini iki metrelik duvar ve denizin içine bir metre yüksekliğinde duvar örerek sahili kamunun kullanımına kapattığını öne süren mahalle sakinleri, eylem yaptı. Torba Güzelleştirme Derneği Başkanı Sencer Kaygusuzer ile dernek üyeleri öncülüğündeki eyleme, yaklaşık 70 kişi katıldı. Topluluk, ‘Sahilimizi geri istiyoruz’ yazılı pankart taşıdı. Grup ile tesis bekçileri, sahilin kullanımının engellendiği iddiası yüzünden bir süre sözlü atıştı.
KÜREKLİ KÖPEKLİ KORKUTMA İDDİASI
Topluluk adına açıklamayı yapan mahalle sakini 72 yaşındaki Orhan Özdem, “35 yıldır kullandığımız kamunun plajına, sahiline dört yıldır giremiyoruz. Denizin içine kadar duvar ördüler. Girmeye çalışan vatandaşları da kürekle ve köpekle tehdit etmeye başladılar. Kamunun malının duvarlarla çevrildiğini ve işgal edildiğini, tekrar kamuya açılması gerektiğini belirten şikayet dilekçelerimiz iki yıldır valilik ve belediye başkanlığında. Yaptığımız suç duyurularına verilen cevaplar ‘Adı geçen yer kamuya açıktır’ gibi anlamsız ve trajikomik bir cevapla geçiştiriliyor. Oysaki biz burada devlet kurumlarının işgal edilen denizin içindeki duvar dahil olmak üzere kıyı kenar çizgisinin tespit edilerek işgalin kaldırılmasını istiyoruz. Tesisin tapusunun denize sıfır halde olması durumunda bile kamu yararına olduğu için iptal davası açacağız. Resmi kurumlar şikayetlerimize kayıtsız kaldı, ancak biz kayıtsız kalmayıp, işgalin kaldırılması ve 39 yıllık sahilin tekrar vatandaşın kullanımına açılması için dava açacağız” dedi.
İDDİALAR ASILSIZ
Mahallelinin iddiasının asılsız olduğunu, hukuksuz hiçbir inşaat imalatında bulunmadıklarını söyleyen Ali Gülçelik‘in avukatı Başak Orkun ise “Şu anda müvekkilimin tapulu malı denizin içine kadar geliyor. Bu nedenle tapu sınırının olduğu yere kadar duvar örmemiz son derece normal. Burada hukuk dışı bir uygulama olmadığı gibi vatandaşların denize girmesinin engellendiği iddiaları doğruları yansıtmıyor. İsteyen gelsin, istediği zaman denize girsin. Engel olan olursa bizi arasınlar ama böyle bir şey söz konusu olamaz. Vatandaş hakkını korurken, bizim de hukukun çizdiği sınırlar içinde müvekkilimin yasal haklarını korumamız doğaldır” dedi.
Açıklama yapılırken tesis işçilerinin duvarlara ‘Dikkat köpek vardır’ tabelaları astığı görüldü.
Topluluk yaklaşık bir saat süren eylemin ardından sessizce dağıldı.