Zeytin ormanlarında yaşıyoruz, kimimiz kendi zeytinini yapıyor, köylü pazarlarından, komşularımızdan yağ alıyoruz, kimimiz de kendi zeytinimizi sıktırıyor, yağımızı alıyoruz. Peki kalitesi, meyvemsi kokusu, acılığı, yakıcılığı…Kim tadımını yapacak?
Değerlerimizin geç farkına varan bir ülke olduğumuzu biliriz ama her keresinde de şaşırırız. Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı diyor ki “Muğla, zeytinci bir bölge, çok önemli bir çeşit olan Memecik’in yetiştiği bir bölge. Yıllarca bu çeşide hiç değer verilmezken, şu anda uluslararası birçok altın madalya almış bir çeşidin artık Türkiye sektörüne kazanımı için bu çalışmanın altyapısını bu şekilde oluşturmuş olduk.” Bu çalışmanın da adı:
ZEYTİNYAĞI TADIM UZMANI YETİŞTİRME EĞİTİMİ
Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Zeytindostu Derneği 2-5 Haziran tarihleri arasında İtalyan ve Yunan tadım uzmanlarının da katıldığı ‘Zeytinyağı Tadım Uzmanı Yetiştirme Eğitimi’ düzenledi. Eğitime katılım 50 kişi ile sınırlı olup. Bu eğitim öncesinde Muğla Büyükşehir Belediyesi bütün ilçelerinde Zeytinyağı tadım eğitimleri düzenledi. Düzenlenen eğitimlere yaklaşık 700 kişi katıldı. Bu 700 Kişi içinden seçilen 30 kişi Büyükşehir belediyesi sponsorluğunda eğitime katılma hakkı kazandı. İşte bunlardan biri de, Bodrum’dan Zeytinlik Mağaza sahibi Mustafa Aksakal idi. Pamir İş Merkezi’ndeki mekanlarında sohbet ettik:
TADIM EĞİTİMİ VERMEYE HAK KAZANDIK
Mustafa Aksakal:50 kişinin katıldığı eğitimden, Bodrum’dan iki kişi sertifika aldık. Tadım eğitimi vermeye hak kazandık. Şu anda stajyer dönemindeyiz. Eğitimimiz dört gün sürdü. 16 sınava girdik. Onikisi koklama, dördü tadım. Ayrı ayrı tadlarda 12 bardak üzerinden sınav yapılıyor. Bodrum’dan ve Turgutreis’ten bir arkadaş sınavı geçip, sertifikalarımızı aldık. Artık biz de bu eğitimleri verebilecek panelist olmaya hak kazandık.
Türkiye’nin farklı illerinden 50 kursiyerin katıldığı, zeytinyağının fiziksel ve duyusal özellikleri, marka değeri, zeytinyağı tadım teknikleri, bahçeden sofraya zeytinyağının etkileşimi, duyusal analizde negatif ve pozitif özellikler gibi pek çok konunun uygulamalı olarak anlatıldığı eğitimde, zeytinyağı tadım uzmanı yetiştirme eğitimini ise İtalyan tadım uzmanı MauroAmelio ve Yunan tadım uzmanı Emmanouil Salivaras ile Zeytindostu Derneği Tadım Eğitimleri Koordinatörü Birsen Pehlivan, panelistler Dr. DilşenOktay, Müge Nebioğlu ve Nurdan Nimet Kaykı ve Zeytindostu Derneği Genel Sekreteri Atilla Totoşverdi.
TADIM DANIŞMANLIĞI DA YAPIYORUZ, SATIŞ DA…
Rezzan Şebin: Eğitimin önemini elbette biliyorum ama size iş hayatınızda bir katkısı oluyor mu?
M.A: Elbette. Örneğin, buraya gelip gerek kendi kullandıkları yağın, gerekse burada satılanların kalitesi anlamında tadım danışmanlığı isteyenler oluyor.
R.Ş: Tadım diyoruz da, iyi zeytinyağın kıstası nedir?
M.A: Öncelikli olarak meyvemsi kokusu, acılığı, yakıcılığı. Bu da koklama, ve tadımla ayırt ediliyor. Tadımın da bir tekniği var elbet. Bütün bunları bu eğitimlerle elde ediyoruz.
ZEYTİNYAĞININ EFENDİSİ BİZDE
R.Ş: Burada her tür zeytinyağı mı var?
M.A: Hayır, öyle denemez. Değişik yörelerden Zeytin Dostu Derneğinin düzenlediği kalite yarışmasında ödül almış butik ürünler, yağlar var. Özelikle dünya çapında ödül almış, örneğin, Yatağan’da üretilen “Zeytinin Efendisi” TUAY FİRMASINA ait ürün Amerikada, Japonyada ve Israilde düzenlenen yarışmalarda ödül almış yağımız. Yakın zamana kadar kalitesi bilinmeyen Memecik cinsi zeytin, dünyanın başka bir yerinde yok. İtalyanlar’ın ciddi bir rakip olarak değerlendirdiği bu ürün, dünyada altın madalyalarla ödüllendirildi. Şu anda sağlık sektöründe değerlendirilmek üzere, Üniversitelerde Tıp fakültelerinde testler yapılıyor. İyi zeytinyağı, günlük toplanıp sıkılmalı. Toplama tekniklerine ve sıkım tekniklerine uyulması durumunda zeytinyağının kötü olma şansı yok. Doğru olarak üretilmiş ürünlerin burada satışını da, tadım danışmanlığı da yapıyoruz.