Mumcular Akdam’da CHPli Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulaması yapılacak olan katı atık depolama tesisine 2013 yılında imza atan, ancak şimdi 7 bin ağaç kesilecek diyerek karşı çıkan Ak Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, yöre halkıyla buluşarak açıklamalarda bulundu.
Öztürk, katı atık depolama tesislerine karşı olmadıklarını belirterek, “Vatandaşlarımın burayla ilgili hassasiyet gösterdiğini biliyoruz. Biz de buna elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz. Burası doğa harikası bir alan. Biz çöp depolama tesislerine karşı değiliz, yapılacak alana karşıyız.” dedi. Öztürk, geçmiş süreci anlatırken kesilecek ağaçlara değinmeyerek, süreci şöyle aktardı:
“YER YİNE BURASIYDI”
2013 yılında projeye bakan, vali ve kaymakamla birlikte imza atarken kendisinin de aynı karede olduğu fotoğrafla ilgili Öztürk ” 2013’de Bodrum’a entegre katı atık tesisi yapılması için AB fonlarından 30 bin Euro’nun alındı, o anlaşmanın yapıldığı törene ait. Ben o törenin canlı şahidiyim. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile beraber biz bir proje ürettik. Dedik ki Torba’daki o çöp kokuları ciddi problem. Bodrum’a yakışmıyor dedik. Buradaki çöpleri depolayalım, hem de ayrıştıralım, buradan da çöpten para kazansın belediye dedik. Burada bu projenin o para kısmının imza töreni bu. Proje daha sonra olmadı. Neden olmadı biliyor musunuz? Yer yine burasıydı. Bakanlığımıza burada tarihi eser olduğuyla alakalı il kültür kurulundan yazı geldi. Arkeolojik kalıntılar var yapamazsınız dediler. Biz de o zamanki belediyeye başka bir yer gösterin dedik. Para Avrupa fonlarından gelecek olmasına rağmen projden vazgeçildi. Şimdi ne yapılıyor. Kendi cebimizden, büyükşehir kaynaklarından harcayarak, üstelik 7 bin ağaç kesilerek, depolama sahası yapılıyor, Yani Milas’ın Yatağan’ın Bodrum’un çöpleri burada depolanacak. Şu anki yapılan ihale bu.” dedi.
GEZİ OLAYLARI VE CERATTEPE’Yİ ÖRNEK VERDİ
Türkiye’de ağaç ve orman konusunun çok hassas olduğunu ve bunun da Cerattepe’de, Gezi olaylarında eyleme döküldüğünü hatırlatan Nihat Öztürk, “Ama mevzu Bodrum, Mumcular olunca konuşması gerekenlerin konuştuğuna şahit olmadım. Bu zamana kadar birçok eyleme şahit olduk. 3-5 ağaç kesildiği için birçok eylem yaşandı. Mevzu burası olunca yaklaşık bir aydan bu yana izliyorum, ancak kimse bu tarafa sahip çıkmadı. Burayla ilgili konuşmuyorlar. Burada 7 bin ağaç kesiliyor. Çevreci derneklerinin sırtını bir yere dayamaması lazım. Çevre, doğa hassassiyeti ile karşısındaki muhatap kim olursa olsun kelam edebilmesi lazım. 7 bin ağaç kesilirken iki laf edemeyen, bunun haklılığını ortaya koymaya çalışanlardan çevreci derneği de olmaz, konsey monsey de olmaz. Madem demokrasiden bahsediyoruz, biz Kent Konseyi’ne üye değiliz, kendileri çalıp kendileri oynuyorlar. Bu bizim kendi fikrimiz. Sanıyorlar ki çevre birilerinin tekelinde. Ak Partililer olarak biz Peygamberimizden aldığımız öğüt, kıyamet kopsa dahi elinizdeki ağacı dikin talimatıdır biz o örften geliyoruz. Bodrum’da bir çifte standart var. Bu konuyla alakalı başlama talimatı verdik. Ben de Bodrumlu sayıyorum kendimi. Yeni bir çevreci dernek kuruyoruz. Kendimizi özgür bir şekilde ifade edeceğiz. Dernek kurma zarureti olduğunu ben gördüm. Burada konuşmayacaksın, başka nerede konuşacaksın. 7 bin ağaç kesiliren konuşamayanların yarın konuşmaya hakkı yok. Günlerce TOKİ için stant açanlar, gelip buraya bir kelime edemedikten sonra hiç inandırıcılığı yok bizim için.”
“”BAŞVURULARIMIZI YAPTIK”
Büyükşehir Belediyesi’nin Orman İşletme Müdürlüğü’ne “Ağaçları bir an önce kesin” talimatı verdiğini de söyleyen Ak Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, Orman Bölge Müdürlüğü’ne bir dilekçe ile başvuruda bulunduklarını ve yaz aylarında ağaçların kesilmesinin yangın tehlikesi yaratacağını belirttiklerini kaydetti. Öztürk, benzer başvuruları Kültür Varlıkları Koruma Kurulu ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne de yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Koruma Kurulu’na başvurumuzu yaptık. Burası bir arkeolojik SİT bölgesi. Gelin bakın kontrol edin dedik. Orman Bakanlığı’na başvurumuzu yaptık. Yaz ortasında ağaç kesemezsiniz dedik. Dilekçemizi verdik. ÇED ile ilgili girişimlerimizi de yapıyoruz. İdare Mahkemesine de başvurduk. Bu konunun takipçisiyiz. Burada çöp depolama tesisi olmaz. Yanında su arıtma tesisi varken olmaz. Mumcular’da en küçük bir rüzgarda kötü kokular tüm Mumcular’ın etrafına yayılmış olacak. Burada bir entegre tesisten bahsetmiyoruz. Sadece depolama tesisinden bahsediyoruz. Şu anki yapılan ihale bu. Aksi taktirde biz Büyükşehir, Bodrum belediyelerinin olumlu attığı her adımın yanında olacağız dedik. Oluruz da.
Mumcular’a katı atık depolama tesisinin yapılmaması için Ak Parti olarak 20 bin imza topladıklarını belirten Ak Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, bu imzaları, köylülerin dilekçeleriyle birlikte ilgili bakanlara, Başbakan’a ve Cumhurbaşkanı’na ilettiğini anlattı. Öztürk, “Biz şov yapmıyoruz. Burası şova kurban edilecek bir yer değil. Bodrum’un nefes alan tek yeri burası. Hep birlikte burayı korumamız lazım. Amacımız şov yapmak değil. Şovu biz 1 Kasımda yaptık arkadaşar. Biz bugün değerlerimize sahip çıkmak istiyoruz. Sadece Bodrum değil bizim değerlerimiz, Mumcular da bizim değerimiz.” diye konuştu