Anasayfa » Çevre » “ÖLDÜRSELER DE TOPRAKLARIMIZDAN GİTMEYECEĞİZ”

“ÖLDÜRSELER DE TOPRAKLARIMIZDAN GİTMEYECEĞİZ”

Gereme Bölgesi Köylerinde Duyarlılık Artıyor..

Milas’ın Ekizköy, Karacahisar ve Çamdere köylüleri,

MUÇEP’le buluştu!..

 

Milas’ın Ekizköy, Karacahisar ve Çamdere köylüleri, “Kamu biziz, kamu yararı da bizim yararımızdır. Topraklarımızı kamulaştıramazlar, öldürseler de topraklarımızdan gitmek istemiyoruz.” dedi.

 

Ekizköy mahallesinin yaptığı bir davet üzerine, 21 Temmuz Pazar günü, saat 19:00’da, Ekizköy mahallesi meydanında, Muğla Çevre Platformu-MUÇEP- Kömür Çalışma Grubu üyeleri yöre halkıyla buluştu.

Ekizköylüler, Yeniköy-Kemerköy santrali yönetiminden, ihtarname olarak gönderilen bir çağrı mektubu alırlar.  Mektupta,

’Taşınmazlarınızı şirketimizin kıymet takdir komisyonu tarafından belirlenen bedel üzerinden anlaşarak, satmak istediğiniz takdirde 17 06 2019 günü saat 13 de EKİZKÖY MERKEZİ MEYDANI’NDA kendinizin veya yetkili temsilcinizin hazır bulunması, işlemlerin daha çabuk ve hatasız yapılması bakımından beraberinizde kimlik bilgisi, tapu kaydı, mirasçı iseniz veraset ilamınızı getirmeniz gerekmektedir.

Davet gününde hazır bulunmamanız veya görüşme neticesinde anlaşma olmaması halinde kamulaştırma yoluna gidileceğini ihtaren bildiririz’ ’deniyordu.

Köylüler, Ekizköy Meydanı diye bir yerleşim kalmadığından KARADAM MERKEZİ MEYDANI’NDA Muhtar ve azalar da dahil olmak üzere toplanarak beklerler ve ilgililer alana gelmez. Bunun üzerine toplanan köylüler toplantının yapılamadığına dair tutanak tutarak alandan ayrılırlar. Daha sonra kişilere bireysel davetler yapılarak görüşme istenir. Bu görüşmeye gidenler satmayı kabul etmez, bazıları gidip görüşmez bile.

Bu gelişmelerden sonra köylüler, basına ve ilgililere, sıkıntılarını ileten mektup yazdılar. Bunun üzerine Muğla Çevre Platformu Kömür Çalışma Grubu 21 Temmuz Pazar günü Ekizköy, Karacahisar ve Çamdere köylülerinin ve muhtarlarının da bulunduğu, yoğun katılımlı bir toplantıda, köylüleri ve muhtarları dinleyerek, ortak bir akılla çalışma yönünde karar aldı.

 

Köylüler, yavaş yavaş ellerinden alınan sağlıklarının ötesinde emeklerini döktükleri toprakları ölümleri pahasına terk etmemeye kararlı. Kendilerine özel bir şirketten yazılan bu yazının karşısında devletin kimin malını kime verme yanlısı olduğu sorusunu soruyorlar. Akılları almıyor. Daha birkaç yıl önce Ayşe Hanım’a,” bu yolun ötesini kazmayız, yap evini” demişler. Ayşe Hanım yuvasını kurmuş, bezemiş. Bahçesine bakmaya doyamazken alıyor bu mektubu. İsyanı gözlerinde.

Buluşma boyunca, yöre halkının kömür madenleri ve termik santralden dolayı yaşadıkları sorunları, deneyimleri ve acıları ilk ağızdan dinleme fırsatı bulan MUÇEP temsilcileri de konuyla ilgili olarak kendi bilimsel ve hukuki deneyimlerini paylaştılar.

Yöre halkının ağırlıklı olarak dile getirdiği konu başlıkları, hak mağduriyetleri, yaşam ve geçim alanlarının talanı ile yıllardır yaşanan ve artık kalıtsal olan sağlık problemleri oldu. Şehirlerde yaşayamayacaklarını dile getirdiler. Zeytin ağaçlarına bu boya gelene kadar ne emek verdiklerini, bahçeleriyle hiçbir şeye muhtaç olmadan yaşadıklarını söylediler. “Bizi seçeneksiz bırakamazlar. İkizköy’den göçmek zorunda bırakılan insanlarımız kasabada hiç mutlu olamadılar. Biz topraklarımızı vermeyeceğiz, bizim sesimizi duysunlar” dediler.

Her ne kadar içlerinde kendisi, çocukları ya da torunları madenlerde ve termik santrallerde çalışanlar olsa da yaşam haklarının istismarının ayrı bir konu olduğunu ve bu konudaki haklarını sonuna kadar savunacaklarını, örneklerle dile getirdiler. Ayrıca, ata topraklarını istimlaklerden dolayı bırakıp gitmeye hiç niyetlerinin olmadığını; yapılan istimlaklerin fazlasıyla yanlı ve hukuka aykırı olarak yapıldığını, köylerini bırakıp gitmeyeceklerini de kesin bir dille belirttiler.

MUÇEP adına bilgi veren ve görüşleri aktaran Neşe Yüzak ile Deniz Gümüşel de, yöre halkına her ihtiyaç duyduklarında gerekli destek ve yardımın verilebileceğini söyleyerek, tüm Muğla’nın sorunu olan bu konuların yerelden gelen taleple ele alınmasından MUÇEP olarak mutluluk duyduklarını ve her türlü dayanışmaya hazır olduklarını belirttiler.

Yaklaşık 2 saat süren buluşma, en kısa zamanda, daha da büyük bir katılımla tekrarlanmak üzere sonlandırıldı. Hazır bulunan herkes, 27 Temmuz Cumartesi günü, Milas Belediye Başkanlığı ve Kent Konseyi’nin ev sahipliğinde Milas Belediyesi toplantı ve düğün salonunda, 28 Temmuz Pazar günü ise Turgut Köyü Düğün salonunda, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Milas Belediyesi, Milas Kent Konseyi, Tema Muğla Temsilciliği, 350 org., CAN Europe ve Muğla Çevre Platformu’nun desteği ile düzenlenen “Kömürün Gerçek Bedeli” proje raporu sunumuna davet edildi.

Haber: Coşkun Efendioğlu/Milas Önder

Paylaş