Muğla Valiliği bünyesinde bulunan, sahiller, plajlar, yat bağlama tesisleri, iskeleler ve koyların yönetimi için, Bakanlıkla yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamayınca “Deniz Kıyı ve Çevre Yönetimi Anonim Şirketi” adı ile kurulan şirketin yönetim kurulu üyesi, Deniz Ticaret Odası Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Faruk Okuyucu “o olay bitti artık” diyerek, MUÇEP toplantısında açıklamalarda bulundu.
Muğla Çevre Platformu’nun (MUÇEP) Haziran ayında Datça’da yapılan toplantısında, Muğla’daki kıyı ve koyların yönetimi amacı ile kurulmuş “Deniz Kıyı ve Çevre Yönetimi Anonim Şirketi” kurucularından Deniz Ticaret Odası Merkez YK Üyesi, Bodrum Şubesi Eski Başkanı Faruk Okuyucu, geçtiğimiz günlerde basında yer alan ” Deniz Kıyı ve Çevre Yönetimi Anonim Şirketi” ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi verdi.
Faruk Okuyucu konuşmasının giriş bölümünde: “Sizlerin ve kamuoyunun çok haklı olduğu bir taraf var. Evet bu iş sessiz sedasız oluştu. Sonra birdenbire kamuoyunda patladı, bir açıklama da gelmedi. Nedenleri vardı. Şimdi onları aktaracağım. Ben Muğla bölgesinin gönderdiği bir denizciyim. Ben bir Bodrumluyum. Amatör denizciyim. Han hamam peşinde koşan kapitalistlerden değilim. Koylarımızın değerini anlatmak ve savunmak için odaya gönderildim. Biliyorsunuz eski ÖÇK yeni adıyla Tabiat Varlıklarını Koruma Alanları, Çevre Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Ankara’da bir genel müdürlükle yönetilir. Bu bölgeler çok çeşitli yöntemlerle yönetildi. En son çok ani, hızlı, tartışılmadan bir gelişme oldu. Basında çıktığı gibi buradaki bazı deniz, plaj, kıyı alanlarının deniz ticaret odası yönetsin diye bir teklif geldi. Bunun ayrıntılarını konuşamadık.görüşemedik. Ama anlaşma görüşme aşamasındaydık. Basında ve sanal ortamda farklı görüşler ortaya çıktı. Son söyleyeceğimi baştan söyleyeyim. Bu proje iptal edildi. En son bakanlıkla yaptığımız görüşmelerde, bizim ilkelerimize hukuki olarak uymayan bir şekilde bir yöntem ortaya çıktı. Başbakanlık ve bakanlık mevzuatı uyarınca ..o da bizim oda ve yönetim ilkelerimize uymadığı için projeyi bir kenara koyduk. O olay bitti yani. Artık DTO bu deniz alan plaj sorumluluğunu almadı, almayacak. “ dedi.
“YÜKSEK BEDELLER KARŞILIĞINDA”
Konuşmasının devamında DTO yapısıyla ilgili bilgiler veren Okuyucu, Muğla 1500’e yakın Gulet ile Mavi Yolculuk yapılan bir bölge olarak, Deniz Turizmi’nin başkentidir, bunu sağlayan koylarımızdır ve bunları korumak ÖÇK benzeri kurumların olduğu kadar ve daha fazla bizim görevimizdir dedi. Bu görev çerçevesinde yıllardır, bölgede yaşayan insanların, denizcilerin söz sahibi olması, yönetimine katılması gerektiğini savunduk dedi. Yıllarca süren bu taleplerin neticesinde, sürpriz bir şekilde MUÇEV’in yönettiği 10 deniz ve 2 kıyı alanını yönetmek üzere Çevre Bakanlığından bize bir öneri geldi diyen Okuyucu, bu alanların bilimsel ilkelerle yönetilmesi, kiracılarının denetlenmesi, atıklarının alınması, ekolojik dengenin bozulmasının önlenmesi, deniz tarafından denetlenmesi vb. konularda uzman kuruluş olarak DTO’nun görev alması konusunda çağrı aldıklarını ve görüşmeye başladıklarını belirtti. Bu konuda bilgi, birikim ve kapasiteye sahip olduğunu söylediği DTO’ya, yüksek bir bedel karşılığında bu alanların yönetim haklarının devrinin önerildiği, bu bedelin bir kısmının kiralama yoluyla, bir kısmının da DTO tarafından karşılanacağını belirtti. Şirket kuruluşunun ise doğa koruma alanlarında kullanılmak üzere bir gelir oluşturmak üzere yapıldığını ve kar amacı gütmeyen bir yapı oluşturulmaya çalışıldığını açıkladı. Şirketin yönetiminde yer alan üyelerin ve danışma kurulunda yer alacak bilim insanlarının gönüllülük esası ile çalışmasının planlandığını açıkladı. Söz konusu alanlarda yapılaşmanın mümkün olmadığını ve bu şirketin kuruluş amacının yeni yapılaşmanın yolunu açmak olmadığını açıkladı. Faruk Okuyucu, başta belirttiği şekilde ilkesel ve yönetimsel kararlarda uyumsuzluk neticesinde DTO’nun projeden çekildiğini söyleyerek konuşmasını bitirdi.
İSTİFASINA NEDEN OLMUŞTU
Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde 16 Mayıs’ta kurulduğu ilan edilen şirkette; ünlü gazeteciler, çevre örgütlerinden temsilciler, çevreciler ve iş adamları yer alırken, Bodrum Tema Vakfı temsilcisi Haluk Ortaç’daTema Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Tezcan Yaramancı’nın bu şirkette yer alması üzerine, görevinden istifa ettiğini açıklamıştı. Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) üyelerinden bazıları da, Datça toplantısında “bizler koylarımızı, kıyılarımızı akçeli işlere teslim etmek için mücadele etmiyoruz” diyerek, şirketin bakanlıkla bu düzeyde ve çevrecilerin görüşleri alınmadan masaya oturmasına tepki göstermişlerdi.
Şirketin 3 yıllığına seçilen ilk yönetim kurulu üyeleri: (T.T.Sicil Gazetesi) Metin Kalkavan, Halim Mete, Şadan Kaptanoğlu Dikici, Tezcan Yaramancı, Ömer Faruk Miras, Asım İlker Meşe, Yusuf Fatih Çekirge, Faruk Okuyucu, Remzi Kazmaz.