21-22 Aralık’ta, gecenin artık uzamasının son bulduğu gün olarak, Altaylar’da Türklerin İslamiyeti kabulünden önceki Gök Tanrı dininde iken kutlanan Nar-tugan Bayramı 2010 yılından bu yana Gündoğan’da kutlanıyor.
Güneşin doğuşu (Nar “güneş”, tugan “doğan”) anlamına gelen Nar-Tugan Bayramı, Türklerin İslamiyeti kabulünden önceki Gök Tanrı dininde iken kutladıkları bir bayramın adı. Bayramı. Yani Günesin doğuşu bayramı anlamına geliyor. Çok eski zamanlarda, uzak atalarımız Altaylar’da, inanç kaynağının Gök Tanrı TENGRİ olduğu dönemde, gece karanlığının en uzun yaşandığı Kış Gündönümü’nde; 21 Aralık ile 22 Aralık gecesinde kutlama yapılır, şenlik düzenlenirmiş.Tarih araştırmacılarına göre, Noel Baba ve Noel Kutlamalarının da kaynağı bu gelenekmiş.
İnançlarına göre, gecelerin kısalıp gündüzlerin uzamaya başladığı 22 Aralık’ta gece gündüzle savaşıyor. Uzun bir savaştan sonra gün geceyi yenerek zafer kazanıyor. Günün yeniden uzamaya başlaması yeni bir doğumun yani YENİ BİR YILIN başladığını gösterir..
Bu bayram için evler temizleniyor. Güzel giysiler giyiliyor. Ağacın etrafında şarkılar söyleyip oyunlar oynuyorlar.
Yaşlılar büyük babalar, nineler ziyaret ediliyor, aileler bir araya gelerek birlikte yiyip içiyorlar. Yedikleri yaş ve kuru meyveler, özeyemek ve bir tür şekerleme. Bayram, aile ve dostlar bir araya gelerek kutlanırsa ömür çoğalır, uğur gelirmiş.
Uzayıp giden karanlık gecelerin son bulması; daha çok güneş, daha aydınlık günlerin müjdesi olan bu gecede ortada büyük bir ateş yakılır; Ulu Akçam Ağacı ”Dilek Ağacına” dönüşür; Akçam Ormanlarının iyilik Meleği Ülgen Baba’ya dilekler sunulurmuş. Gündoğumu’na kadar süren NAR-TUGAN şenliklerinde, ezgiler ve danslar eşliğinde GÜNEŞ kutsanır; ve daha aydınlık günlere kavuşuyor olmanın coşkusu yaşanırmış.
Zaman içinde kaybolup giden NAR-TUGAN kutlaması, “Madem ki Gündoğan’da yaşıyoruz, bu geleneği sürdürmek en çok GÜNDOĞAN’a yaraşır” diye düşünen Gündoğanlılar ilk kez 2010 yılında, Gündoğan’da yeniden başlattılar.
Her yıl biraz daha yaygınlaşan NAR-TUGAN kutlamaları bu yıl, Bodrum Belediyesi’nin katkılarıyla, Peynir Çiçeği Derneği tarafından düzenleniyor.
21 Aralık Pazartesi NAR-TUGAN Gündoğan Kutlamaları
PROGRAM: (14.00- 18.00 )
21 Aralık Pazartesi Gündoğan Sahili (Balıkçılar Kahvesi önü buluşma)
Saat: 14.00 lokma ikramı,
Saat: 15.00 – 18.00 Nar- Tugan ateşi yakımı ve müzik dinletisi.
Peynir Çiçeği Gündoğan Gönüllüleri Derneği
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünün Katkılarıyla
NARTUGAN
Halka Açık Kültür Etkinlikleri
BODRUM ODA ORKESTRASI
ŞEF: NESRİN BAYRAMOĞULLARI
SOLiSTLER: Ozan Akkol “Keman” Ezgi Anıl “ Gitar”
KONZERTMEİSTER: SEMA KORKUT
20 Aralık Pazar Saat: 20.00 TURGUTREİS Sabancı Lisesi Salonu
Bodrum Belediyesi’nin katkılarıyla;
– 20 Aralık Pazar günü Gündoğan GARAJ’dan saat: 18.30 da Turgutreis Konser salonuna gidiş- dönüş ulaşım sağlanacaktır.
İZMİR DEVLET TÜRK DÜNYASI
DANS VE MÜZİK TOPLULUĞU
SANAT YÖNETMENİ: MEHMET ALİ GEVREK
GENEL KOORDİNATÖR: NUMAN PEKDEMİR
21 Aralık Pazartesi Saat: 20.00 TURGUTREİS Sabancı Lisesi Salonu
Bodrum Belediyesi’nin katkılarıyla;
– 21 Aralık Pazartesi Günü Saat: 18.30 da Gündoğan Sahilinden Turgutreis Konser Salonuna gidiş dönüş ulaşım sağlanacaktır.