Muğla Çevre Platformu’nun altıncı aylık olağan meclis toplantısı, Bodrum Belediyesi ve Bodrum Kent Konseyi’nin de desteğiyle Bodrum’daki Bitez Defne Restoran’da yapıldı.
Muğla ve ilçelerinden çeşitli doğa derneklerinin temsilcileri ve duyarlı bireylerin katıldığı Muçep toplantısı, 6 Mayıs’ta idam edilen 68 kuşağının önderlerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. 8 Saat süren toplantının ardından yayınlanan sonuç bildirgesinde, alınan kararlar şu başlıklar altında özetlendi.
1) Muçep; öncelikli Muğla ili olmak üzere, ülke ve dünya genelinde yaşam kaynağımız olan doğanın geri dönüşü olmayan şekilde tahrip edilmesine yol açan ve korunan alanlara zarar veren girişim ve uygulamalara karşı, her kim ve kuruluş olursa olsun , her türlü karşı duruşu göstermeye ve mücadeleye devam edeceğini bir kez daha vurgular.
2) Muçep’in birincil ve tekil bir sorunu yoktur. Doğal sit alanları başta olmak üzere tahribatın yaşandığı bölge aciliyetine göre, gündeme öncelikli olarak alınacak ve yol haritası çizilecektir.
3) Muçep, uluslar arası sözleşmelere aykırı gelişen uygulamalar için başlattığı uluslar arası ilişkileri geliştirerek sürdürmeye ve hızlandırmaya karar vermiştir.
4) Yatağan Turgut Köyü’nde ‘Turgut Yardımlaşma Tabiat Ve Kültür Varlıklarını Koruma Derneği’ tarafından verilen, zeytinlik alanların tahribatı ve çevre sorunları mücadelesini desteklemeye karar verilmiştir.
5) 04 Mayıs 2017’de Muğla Çevre Şehircilik Müdürlüğü Tarafından Askıya Çıkan, “ BODRUM İLÇESİ, YALI BELDESİ, ADAYALI TURİZM MERKEZİ SINIRLARI İÇERİSİNDE KALAN 1/5000 VE 1/1000 ÖLÇEKLİ KORUMA AMAÇLI NAZIM VE UYGULAMA İMAR PLANI “ ve “ GÖKOVA ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ MUĞLA İLİ, MARMARİS İLÇESİ, OKLUK KOYU MEVKİİNE AİT 1/5000 VE 1/1000 ÖLÇEKLİ KORUMA AMAÇLI NAZIM VE UYGULAMA İMAR PLANI” için gerekli girişimlerde bulunmaya, süreci yakından takip etmeye ve yol haritası çizmeye karar verildi.
5) 27/28 Nisan tarihlerinde “Muçep Bahar Etkinlikleri” kapsamında yapılan “Gökova Deniz Turu” etkinliğinin, kamuoyunda farkındalık yaratma amacına başarı ile ulaşmasının ardından, bu tür etkinliklerinin sürekliliğinin sağlanmasına karar verildi.
6) 17-20 Mayıs Tarihleri Arasında Ortakent Bodrum’da Yapılacak Oyfest’e Muçep Standı ile katılmaya, 15-19 Mayıs tarihleri arasında gelenekselleşen “Gökova Bisiklet Turu”nda da yer almaya karar verildi.
7) Bir sonraki toplantının 10-11 Haziran’da Datça’da yapılmasına karar verildi.
DOĞAL SİTLER AVRUPA PARLAMENTOSU’NA DA TAŞINIYOR
Doğal Sit alanlarını imara açan planlarla ilgili Çevre Şehircilik Bakanlığı, Başbakanlık, Millet Meclisinde grubu bulan partiler ve Muğla Milletvekilleri ile görüşmelere devam edeceklerini belirten Muçepliler, doğal ve arkeolojik SİT alanlarındaki değişikliklerin yasal olmadığını ileri sürerek; Türkiye’nin taraf olduğu ve imzaladığı uluslararası sözleşmelere aykırı yasal değişiklikler yapıldığını belirten bir mektubu 9 Nisan tarihinde Avrupa Parlamentosu’na gönderdiklerini ve Haziran ayında, değişikliklerin Avrupa Parlamentosu’nda tartışılması için MUÇEP olarak davet edildiklerini belirttiler. “Kuracağımız bir komisyon ile Avrupa Parlamentosu toplantısına katılarak Muğla’nın cennet koylarında yapılan doğal SİT alanlarındaki değişikleri belgeleri ile birlikte anlatacak, yaşanacak felakete dikkat çekeceğiz.” diyen Muçepliler, yol haritasını çizmek ve hukuksal zeminde mücadele etmek için biraraya gelmeye devam edecekler.
YATAĞAN TURGUT’TA ZEYTİNLİK KATLİAMI
Turgut Yardımlaşma Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Derneği üyelerinin de katıldığı toplantıda, Turgut’ta yaklaşık 9 köyün yakın bir zamanda kömür madeni ile boşaltılacağını, zeytinlerin yok edileceğini ve destek istediklerini ifade eden köylüleri dinleyen Muçepliler, sonuç bildirgesinde destek kararı aldıklarını açıkladılar.