Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Akyaka’ ya yerleştirilen ‘uçurtma sörfü yapan adam’ heykeli, Akyakalılar tarafından tepkiyle karşılandı.
Türkiye’nin kentlerinde bir virüs gibi yayılan, kentin orta yerine ucube heykel dikme salgınından ne yazık ki Akyaka da nasibine düşeni aldı.. Cittaslow (yavaş şehir) olan Akyaka’da rüzgarı kullanarak yapılmakta olan “kite sörf”, “uçurma sörfü” nü canlandırmak isteyen sanatçının eseri, Akyakalıkar tafarından sadece zevksizlik örneği olarak niitelendirilmeyip, Akyaka’da yaşayanlarla paylaşılmayışı da proyestolara neden oldu.
Gökova Akyaka’yı Sevenler Derneği, Akyaka Kültür Sanat Derneği, Akyaka-Gökova Kadın Dayanışması, Gökova Ekolojik Yaşam Derneği tarafından yapılan açıklama ve imza kampanyası metni şöyle:
Daha önce duyurduğumuz heykel sorunu ile ilgili olarak dün Akyaka’daki dört sivil toplum örgütü birlikte bir ıslak imza kampanyası başlattık. İmza toplanan dilekçe metni aşağıdadır. Tatil süresince devam edecek kampanyaya destek vermek isteyenler Gökova Akyaka’yı Sevenler Derneği, Akyaka Kültür Sanat Derneği, Akyaka-Gökova Kadın Dayanışması ve Gökova Ekolojik Yaşam Derneği ile temasa geçebilirler.
Destekleriniz için teşekkürler.
Serdar Denktaş
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞKANLIĞI’NA
MUĞLA
Ula ilçesi, Akyaka Mahallesinde Atatürk Caddesi üzerinde Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yerleştirilen ‘uçurtma sörfü yapan adam’ heykeli Akyakalılar arasında büyük bir hayal kırıklığı ve üzüntüye yol açmıştır. Bizlerin vergileri ile yaptırılan, üzerindeki ‘Akyaka’ yazısı ile beldemizi temsil etme iddiasında olan bu eser biz Akyakalıları temsil etmediği gibi, sanatsal açıdan da oldukça yetersizdir. Bu eser, Sakin Kent ünvanı taşıyan beldemize hiçbir şekilde yakışmamıştır.
Bir kentin kültürünü, ortak değerlerini yansıtacak konunun belirlenmesi için karar verecek olanlar o kentte yaşayanlar olmalıdır. Eserin temasının, yerleştirileceği yerin ve sanatçının belirlenmesinde çok daha dikkatli olunmalı, kent halkının genel kabulü aranmalıdır. Halkın karar alma süreçlerine katılmasına değer veren bir yerel yönetim anlayışından, temanın belirlenmesinde bir anket çalışması yapılmasını, proje için yarışma düzenlenmesini, birden fazla seçenek arasından seçim imkanı sunulmasını beklerdik.
Beldemizin, biz belde sakinlerinin görüşüne başvurmadan bir ‘oldu-bitti’ ile bundan böyle bu zevksiz eserle anılmasını kabul etmiyoruz ve derhal konulduğu yerden kaldırılmasını talep ediyoruz. Beldemize yakışacak, ortak beğenimize sunulacak bir eserinin katılımcı bir süreçte belirlenerek yeniden ortaya konulmasını diliyoruz. Saygılarımızla,
28.8.2017
Gökova Akyaka’yı Sevenler DerneğiAkyaka Kültür Sanat Derneği
Akyaka-Gökova Kadın Dayanışması
Gökova Ekolojik Yaşam Derneği