DSİ tarafından “Bodrum Barajı” adlı projenin “halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak için halkın katılımı toplantısı” 4.02.2012’de yapılacak. Milas, Bodrum ve Güllük’ten projeye tepkiler var.
Milas Beçin Dağı ve Kavak Dağı’nın yamaçlarının suyunu toplayarak oluşan ve Milas’ın güney batısında yer alan tarım alanlarını sulayarak, Güllük Körfezi’ne ulaşan Kayaderesi Çayı üzerine DSİ tarafından baraj yapılmak isteniyor. “Bodrum İçmesuyu Barajı” olarak tanımlanan proje için ÇED toplantısı: duyurusu şöyle:
“DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından Muğla ili, Bodrum ve Milas ilçeleri, Kayadere Mevkii’nde planlanan “Bodrum İçmesuyu Barajı ve Malzeme Ocakları, Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi ve Beton Santrali Projesi” kapsamında ÇED yönetmeliği gereğince 4.02.2021 saat 11:00’de Muğla Milas Çamköy Ortaokulu Konferans Salonunda “halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak için halkın katılımı toplantısı” yapılacaktır.
Geçtiğimiz günlerde internet ortamında yapılan toplantıya katılan İkizköy Çevre Komitesi Ve Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme Ve Dayanışma Derneği (Kardok) temsilcileri ve Muçep Milas ve Bodrum Meclisi üyelerine, yapılmak istenen baraja ilişkin görüşlerini sorduğumuzda, şu yanıtları verdiler:
BODRUM’A KOMŞU EKOSİSTEMLERİ, KÖYLERİ YOK EDECEK BARAJ DEĞİL, BÜTÜNCÜL SU YÖNETİMİ!
“Beçin Dağı ve Kavak Dağı’nın yamaçlarının suyunu toplayarak oluşan ve Milas’ın güney batısında yer alan tarım alanlarını sulayarak, Güllük Körfezi’ne ulaşan Kayaderesi Çayı üzerine baraj yapılmak isteniyor.
Beçin Dağı ve Kavak Dağı’nın yamaçlarının suyunu toplayarak oluşan ve Milas’ın güney batısında yer alan tarım alanlarını sulayarak, Güllük Körfezi’ne ulaşan Kayaderesi Çayı üzerine baraj yapılmak isteniyor. Bu baraj ekosistemi ve bölgedeki köyleri ciddi şekilde tehdit ediyor. Bodrum’un ekosistemi ve komşu köyleri yok édecek bir baraja değil, butüncül bir su yönetimine ihtiyacı var. Bodrum Baraji adlı insan aklına zarar projeyle Milas’in dağları talan edilip ormanları yok edilecek, dereleri cendereye alınacak! Tarım arazileri susuz kalacak.
Baraj yapılırsa Kayadere, İkizköy, Karacahisar, Çamköy, Çamovalı, Gökçeler, Yakaköy, Akyol ve Ekinanbarı köylerindeki su varlığı ve tarımsal üretim olumsuz etkilenecek.
Kayaderesi ayrıca, Güllük Körfezi’ne taşıdığı değerli besin kaynakları ile Körfez’deki canlı hayatı ve balıkçılık için de vazgeçilmez bir yaşam kaynağı. Suyun kesilmesi bu yaşam kaynağının da kesilmesi anlamına gelecek.
Barajın yapılabilmesi için Milas’ın Kızılçam gen koruma alanı olan değerli bir orman sahası yok edilecek.
Ekosistem kaybı nedeniyle başta çayda yaşayan balıklar, sürüngenler, kuşlar ve memeliler olmak üzere pek çok canlı artık yörede yaşayamayacak.
Barajın su toplama alanı, İkizköy Kömür Ocağına kuş uçuşu 2,5 km, Yeniköy Termik Santraline 6,5 km, Kemerköy Termik Santraline 17 km uzaklıkta. Termik santral ve madenlerin bölgedeki su kalitesine etkileri kamuoyuyla paylaşılmamış olsa da, Bodrum Barajı’nın suyunu yüksek düzeyde kirleteceği biliniyor.
Güllük Körfezinde balıkçılık çok büyük yara alacak, Güllük Körfezinde balıkçılık çok büyük yara alacak. Başta Milas ve Bodrum olmak üzere tüm yaşam savunucularını ve yurttaşları bu projeye karsı mücadeleye ve desteğe davet ediyoruz.”