Anasayfa » Çevre » KATI ATIKTA BİLGİLENME YERİNE, BİRBİRİNE TAHAMMÜLSÜZLÜK VARDI…

KATI ATIKTA BİLGİLENME YERİNE, BİRBİRİNE TAHAMMÜLSÜZLÜK VARDI…

Bodrum Kent Konseyi tarafından gerçekleştirilen, Mumcular Sazköy Akdam Mevkii’nde 2010 yılından bu yana gündemde olan ve şimdi  Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından ihalesi yapılarak, uygulamaya geçilen  “Katı Atık Depolama Tesisi” nin bilgilendirme toplantısı yer yer sataşmalarla geçti.

Bodrum Kent Konseyi’nin organizasyonuyla Nurol Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray sorulara cevap verdi.  CHP İlçe Başkanı Recai Seymen, AK Parti İlçe Başkanı Çiğdem Demiralp, MHP İlçe Başkanı Mehmet Tosun ve partililerinin katıldığı toplantıda, Sazköy ve Akdam köylüleri de katıldı.

Toplantının ilk bölümünde kısa bir bilgi veren Giray, projenin Belediyeler Birliği döneminde 2010 yılında valiliğin ve çevre şehircilik, orman bakanlığının katılımı ile başlandığını ifade ederek, 2012’de ÇED raporunun verildiğini, Avrupa Fonundan hibe alındığını, ancak Kültür Turizm Bakanlığı tarafından, tahsis edilen alanda sit ve arkeolojik değerlerin olması nedeni ile itiraz edilmesi  üzerine,  çevre şehircilik dış ilişkiler biriminin de kültür varlığı olan yere fon verme kararından vazgeçerek fonu çektiğini anlattı. Alternatif yerler olarak, Yalıkavak, Turgutreis, Gündoğan gibi yerlerin gösterildiğini, ancak çevre şehircilik yönetmeliği gereği, su kaynaklarına ve  yerleşim yerlerine yakınlığı gibi nedenler ile verilen çed raporlarında en uygun yer olarak Mumcular’ın belirlenmiş olması ve  2014’te Muğla Büyükşehir olunca, kültür varlıklarını koruma kurulunun beş ayrı alandaki kültür varlığını bunlardan sıyırıp bu alanda devam edebilirsiniz demesi üzerine, 2014’te Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin, tekrar çevre şehircilik müdürlüğünün  projeyi ve uygulama projesini onayladığını ifade etti.

mumcular-kati-atik-3

Giray “Orman bakanlığından kesin tahsis aldık. Bodrum’un yüzde altmışı orman. Maalesef başka bir alan yok. Sit, yer altı su kaynakları, yaşam yeri, turizm alanları olması nedeni ile daha uygun bir alan yok. Proje için 87 hektarlık bir alan tahsis edildi. Bunun yalnızca yüzde 10’u ağaçlık, geri kalanı ise makilik. Yani 8 hektarlık alanda ağaçlar kesilecek. Ancak Bodrum’daki mevcut vahşi depolama sahaları rehabilite edildiğinde yaklaşık 50 hektarlık bir  alana kavuşmuş olacağız. Bunun çoğu ise ormanlık alanlar. Çöplerde çıkan yangınlar dolayısıyla her yıl bir sürü ağaç tahrip oluyor. Bunun takdirini, Bodrum kamuoyuna bırakıyorum.” dedi.

CEVAPLANMASI İSTENEN SORULAR

Akdam ve Sazköy’den katılan vatandaşlar, şehir planlamacılarından ve konuyla ilgili vatandaşların başlıca soruları ise şöyleydi:

Depolama esnasında kokunun, çevreye çöplerin dağılması, sızdırmazlığın sağlanabilmesinin nasıl olacağı, açılacak kuyularda sızma olduğu tespit edildiğinde ne yapılacağı, deprem bölgesi olan bu bölgede sızdırmazlığın nasıl garanti edileceği, aktarma istasyonlarından alınacak çöpleri taşıyacak tırların hangi yoldan depolara ulaşacağı, depolama projesinin gerçekleşmesi için ihale bedelinin belediyenin özkaynaklarından karşılacak olan 20 milyarın ardından, katı atıkların dönüştürülmesi, enerji üretme gibi entegre tesisin bedelinin nasıl garanti edileceği, projenin yarım kalarak sadece depolamAyla kalması ihtimalinin yaratacağı tehlike evlerden alınacak çöplerden ve ayrıştırmadan belde belediyelerinin anlaşma yaptığı firmalara tarafından toplanmasının ne denli doğru uygulanacağı.

CEVAPLARIN BAZILARI DİĞER KURUMLARDA

Aylin Giray soruların bir kısmına projede bazında cevap verirken, bazılarının da İmar İşleri, Çevre Şehircilik Müdürlüğü, Orman Müdürlüğü ve Koruma Kurulu ve ilçe belediyesinde  olduğunu ifade etti.

Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu, Bodrum’un önümüzdeki 40-50 yıllık perspekti içinde kullanılacak katı atık depolama merkezi ile ilgili bilgilenmek amacıyla böyle bir toplantı organize ettiklerini ve alınacak cevaplar doğrultusunda önümüzdeki günlerde bileşenlerin görüşlerine başvurularak bu konuda görüş bildirileceğini söyledi. Topçuoğlu “Konsey olarak konuyu son derece önemsiyoruz. Kentlerin, halklarıyla birlikte yönetilmesi gerektiğini, Bodrum için atılacak her adımda halkın aydınlatılması ve bilgilendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Mahalli ve ulusal tüm yönetimlerin artık bu gerçeği kabullenmesi gerekiyor. Önce söz sahibi olanlar Akdamlılardır. Önce onların sorularını okudum. Ve Akdam köylülerine teşekkür ediyorum. Köylülerimiz çevre ile ilgili bir konda duyarlılık geliştirebiliyorsa, bunun toplumsal gelişme açısından çok önemli bir hareket olarak görüldüğünü söylemek isterim. ” dedi.

 

Özellikle soru cevap bölümlerinde, Ak Parti ve Cumhuriyet Halk Partililerin, karşılıklı sözlü sataşmalarda bulunduğu, sorulara muhattap yerine kendilerinin cevap verdiği, dinlemek, bilgilenmek yerine yorumlar ve sataşmalarla toplantının kalitesini düşürdükleri, moderatör Hamdi Topçuoğlu’nun sık sık müdahele ederek ortamın gerilmemesi ve karşılıklı saygıyla dinlenerek, Bodrum’un çıkarı için burada olduklarını hatırlatması dikkat çekti.

Paylaş