Anasayfa » Kültür - Sanat » KARSANAT ARTIK HERODOT’A SIĞMIYOR

KARSANAT ARTIK HERODOT’A SIĞMIYOR

Herodot Kültür Merkezi’nde Karsanat tarafından verilen “Mozart’tan Dede Efendi’ye” adlı konserde, sanatseverler yer bulamayınca salona sandalye takviyesi yapıldı. 

Karya Kültür ve Sanat Derneği’nin  (Karsanat), Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Nevzat Atlığ’ın Sanat Yönetmenliği’nde gerçekleştirdiği  “Mozart’tan Dede Efendi’ye” konserine sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. İki bölümden oluşan konserde, Karsanat Derneği’nin Başkanı Mezzosoprano Esen Demirci, tek solist olarak 2 saat müthiş bir performans göstererek, izleyicilere duygulu anlar yaşattı.

Birinci bölümde Batı Müziği klasiklerinden aryalar seslendiren Esen Demirci’ye, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı piyanistlerinden Yonca Dinçer eşlik etti. İkinci bölümde ise, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Devlet Korosu Kanun Sanatçısı Hacer Tısoğlu eşliğinde, Klasik Türk Müziği eserlerinden seçilmiş bir repertuvar sunacak olan  Demirci “ben opera eğitimi aldım. Ancak, Sayın Hocam Nevzat Atlığ’ın verdiği cesaretle ilk kez Klasik Türk Müziği’nden eserler sunuyorum. Umarım beğenirsiniz” diyerek icra ettiği eserlerle izleyicileri büyüledi.

HERODOT’A SIĞAMADILAR

530 koltuk sayısına sahip Herodot Kültür MErkezi’nde saat 20.00’de başlayan konser öncesi, gişede kuyruk oluştu. Konserin organizatörü ola Artçısanat yöneticileri “koltuklar doldu, ancak sanatseverler merdivenlerde de otururuz dediler. Ek sandalye ilave ettik. Bu katılım gerçekten Bodrum için çok sevindirici” dedi. Konserin izleyici profili ise, oldukça ilginçti. Öğrencilerden, koltuk değnekleri ile gelen ileri yaşlarda insanlar, yabancı uyruklu konuklar salonu dolduranlar arasındaydı.

“BU KONSER YURDUMUZDA BİR İLK”

“Mozart’tan Dede Efendi’ye” konserinin sanat yönetmeni ve Karya Kültür ve Sanat Derneği’nin  kurucu üyesi olan, Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Nevzat Atlığ’ı konserin bitiminde sahneye davet eden solist Esen Demirci “bizi bu konsere cesaretlendiren Sayın Hocamız belki bir iki cümle söylemek ister” dedi.

Atlığ “Güzel olduğu kadar da bir o kadar da anlamlı bir konserdi. Esen ve arkadaşları  fevkalede çalışmışlar. Esen kızımız  hem arya hem de Türk müziğini fevkalade icra etti. Şan tekniği açısında, iki musiki arasında  uslup bakımından çok önemli  farklar vardır. Ancak, söylemek istiyorum ki, biz Esen’le iki yıldır bu gece için çalışıyoruz. Bu işi arka arkaya yapacak çok az sanatçı vardır. Konserin başında “anlamlı konser” tabirini özellikle kullandım. Bu güzel ve etkili sanat yıllarca yurdumuzda birbirinin karşıtı gibi telakki edilmiştir. Yani alaturka ve alafranga adı altında iki musikinin müktesepleri  çok acımasızca, paylaşılmayacak bir şey yokmuş gibi bir münakaşa içinde geçmiştir. Ben uzun yıllardır müzik hayatımda iki müziğin bu ölçüde, bu düzeyde aynı program içinde icra edildiğine şahit olmadım. Çok dostuma sordum, onlar da aynı şeyi söylediler. Demek oluyor ki, bu düzeydeki  iki sanatın temsil edilmesi Bodrum’da ilk defa oluyor. Buna da üç hanım sanatkar kızımız öncülük ederek başarılı oldular.  Yalnız Bodrum’da değil, yurdumuzda bu bir ilk oluyor. Karsanat kurulduğundan bu yana sürekli hep güzel konserler, festivaller  yaptı, temenni ediyor ve umuyorum ki bundan sonra da hep güzel şeyler  yapacaklar. Saygılarımı sunarken, kızlarımdan  iki güzel parça daha seslendirmelerini istiyoruz” dedi.

Sanatçılar, iki parça seslendirdikten sonra izleyiciler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandılar. Gençler de sanatçılarla hatıra fotoğrafı çektirdiler.

 

 

 

 

Paylaş