Bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilen Geleneksel Karaova Bağbozumu Şenlikleri’nin sonuç bildirgesi açıklanırken, üzüm üreticisi Mehmet Vuran’ın çiftlikte yeni üretilmeye başlanan ev yapımı şaraplar hakkında tanıtımı da yapıldı.
MEHMET VURAN’IN ÇİFTLİĞİ, KARAOVA’NIN YENİ ÇEKİM MERKEZİ OLACAK
Karaova Bağbozumu şenlikleri ile ilgili basın toplantısı, üzüm üreticisi Mehmet Vuran’ın Karanlık Köyü’ndeki çiftliğinde gerçekleştirildi. Vuran’ın ev sahipliği yaptığı toplantıda, konuklara çiftlikte yeni üretilmeye başlanan ev yapımı şaraplar hakkında tanıtım yapılırken, yöresel lezzetler ikram edildi. Uzun yıllardırPınarlıbelen’deki 23 dönümlük arazisinde üzüm üreticiliği yapan Mehmet Vuran, şarap üretimine bu yılın nisan ayında başlamayı planladıklarını belirterek, çiftliğin bir bölümünü de bir restoran ve küçük bir konaklama tesisi olarak dizayn edeceklerini söyledi. Vuran, “Agro turizm çerçevesinde buraya gelen misafirlerimize kendi ürettiğimiz ürünleri tattırmak ve Bodrum’un bu yönünü anlatmak istiyoruz. Bu anlamda geleneksel olarak düzenlenen bağbozumu şenlikleri, buradaki tarımsal üretimin desteklenmesini sağlaması açısından bizler için anlamlı” diye konuştu.
Ali Öztürk de Karaova bölgesinde halihazırda Mehmet Vuran’ın çiftliği gibi 5 çekim merkezi oluştuğunu ve bu amaçlarının bu tarz girişimleri yaygınlaştırmak olduğunu belirterek “Mehmet Vuran bize en başından itibaren büyük destek veren bir üreticimiz. Kendisi, bizim amaçlarımız ve programımız doğrultusunda böyle bir girişimde bulundu. Çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Karaova-Der tarafından düzenlenen ve Muğla Valiliği, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi ve Milas Belediyesi ile Slow Food gibi yerel sivil toplum kuruluşları tarafından da desteklenen Bağbozumu Şenlikleri’nde bu yıl toplam 80 üreticinin 150 yöresel ürünün ziyaretçileriyle buluştuğu açıklandı. Şenliklerin sonuç bildirgesini basınla paylaşan Karaova-Der Başkanı Ali Öztürk, “Yaptığımız etkinlikler neticesinde Karaova’nın, Bodrum’un son soluk borusu olduğu kanıtlanmıştır. Amacımız Karaova markasını mutlaka yaratmaktır. Biz bu işe başladığımızda ‘olmaz’ dediler. Bir avuç kişiydik ama buna inandık.” dedi. Öztürk, turizmin Karaova’daki tarımı bitirdiğini ve şimdi tarımın yeniden canlandırılmaya çalışıldığını belirterek “İnsanlar ürettiği sürece bu ova asla kirlenmez. Burası bir üretim ve istihdam merkezi olur. ” dedi. Öztürk, önümüzdeki günlerde Bodrum’da bir Hal Tesisi’nin açılacağını da müjdeleyerek “Bodrum bir ay içinde kendi ürettiğini tüketmeye başlayacak. Buradaki üreticiler alım garantili ürünler yetiştirecek. Karaova üreticisi yakın gelecekte turizmden kazandıklarının fersah fersah ötesinde para kazanacak” dedi.
Karaova Bağbozumu Şenlikleri’nin organizasyonunu üstlenen Karaova-Der Başkanı ve Bodrum Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Ali Öztürk, etkinliğin sonuç bildirgesini Pınarlıbelen Karanlık Köyü’nde bağcılık yapan Mehmet Vuran’ın çiftliğinde basınla paylaştı. Toplantıya, şenliklerin tasarım ve sunum mutfağında görev alan isimlerin yanı sıra Karaova bölgesi muhtarlarından Yeniköy Muhtarı Mehmet Çengel, Karaova Muhtarı Mehmet Karan ve Mumcular Muhtarı Muhammet Karademir de katıldı.
Karaova-Der Başkanı Ali Öztürk, basın açıklamasına, şenliğe destek veren kişi ve kuruluşlara teşekkür ederek başladı. En özel teşekkürü, Bodrum Kent Konseyi eski Başkanı Hamdi Topçuoğlu’na yapan Öztürk, “O’nun yaktığı işaret fişeğiyle bu işe başladık ve bugünlere geldik. Bu nedenle kendisine özel bir teşekkürü borç biliyorum” dedi.
Muğla’nın ve Karaova’nın bağcılıkla tanışmasını Türkiye’nin ilk kadın valisi Lale Aytaman’ın yaptığını hatırlatan Öztürk, Aytaman’ın şenliklere sağlık sorunları nedeniyle katılamadığını ancak anlamlı bir mesaj gönderdiğini belirterek “Valimiz Sayın Lale Aytaman’a Bodrum halkı adına katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
Ali Öztürk, Bodrum’un verimli toprakları Karaova’nın turizmle entegrasyonunu ve bölgede tarımsal üretimin geliştirilmesini hedefleyen Bağbozumu Şenlikleri’nin bu yıl artan bir katılım ve ilgiyle gerçekleştirildiğini söyledi. Şenliğin tarım ve turizm destinasyonu yaratmak amacıyla başlatıldığını ve hedefine uygun bir şekilde gerçekleştirildiğini belirten Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bağbozumu şenliklerinde geçmiş yıllara oranla ürün çeşitliliğini katlamış bulunmaktayız. Bu yıl ilk defa Bodrum Desti Peyniri ile Kırk Tokmak Peyniri ve Karaca otlu Çökelek Peyniri stantlardaki yerini aldı. Keçi peyniri çeşitleri harikaydı.
Bölgeye uygun sofralık üzüm çeşitlerimiz ilk defa tezgahtaydı. Yöresel domateslerden yapılmış domates reçeli büyük beğeni aldı. Bodrum Mandalina Lokumu kendini tanıtanlar arasındaydı. İstiridye mantarı ve kudret narı prim yapanlar arasında idi.
Halı ve Kilim çeşitliliği ile ilk defa Selçuklu Osmanlı motiflerinin yer aldığı dokumalar ziyaretçilerle buluştu.
ÜRETİCİ SAYISINI ARTIRDIK
Geçmiş etkinliklere oranla katılımcı üretici sayısını yüzde 30 arttırdık. Bu oran Bodrum’un ve bölgenin Bağbozumu etkinliklerine olan desteği ile güvenini de göstermektedir.
Özel ve katma değeri yüksek ürünler ile üreticileri konusunda seçici davranarak kaliteyi yakalamayı hedefledik.
Stantlarda toplam 80 üretici yaklaşık 150 ürün çeşidi ile hazır bulundu. 3. Karaova Bağbozumu Şenliklerini kutlamaya başladığımızdan bu yana ziyaretçi sayısında ilk defa bu kadar artış gözlemledik. Şenlik alanımızı bu yıl yaklaşık 4.000 kişinin ziyaret etti. Ziyaretçilerimiz Bodrum mahalleleri ile yöre köylerinin yanı sıra azda olsa yabancı turistlerden oluşmaktadır. Bu sayıya ulaşmada Bağbozumu Şenliklerinin yapımındaki kararlılık, Bodrum da yapılan köylüler yürüyor korteji ile sosyal medyada ki reklam ve tanıtımın çok etkili olduğunu biliyoruz.”
BÖLGE EKONOMİSİNE BÜYÜK DESTEK
Organizasyon süresince bölgede yaklaşık 600 bin TL lik bir alışveriş potansiyeline ulaşıldığını, bunun da her ziyaretçinin kişi başına ortalama 150 TL’lik harcama yapması anlamına geldiğini söyleyen Karaova-Der Başkanı Ali Öztürk, bu süre içinde defileler, konserler, yelken gösterisi, köylüler yürüyor korteji, yemek yarışması gibi renkli ve yüksek katılımlı etkinlikler gerçekleştirdiklerini kaydetti.
BİR İLKOKUL DAHA…
Hem yerel zenginlikleri tanıtmak, hem üretimi geliştirmek hem de Bodrum’da agro turizm çeşitliliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla gerçekleştirilen Bağbozumu Şenlikleri’nin bu yılki etkinlikleri kapsamında bir ilkokulu daha eğitim hayatına kazandıran Karaova Tanıtma ve Dayanışma Derneği -Karaova-Der- olarak her yıl bir okul sloganı ile yola çıktıklarını söyleyen Ali Öztürk, “Bu kutsal yolda Karaova Pınarlıbelen ilköğretim okulundan sonra Karaova Yeniköy köyünde ikinci okulumuzun açılışını tüm köy halkı ve ziyaretçilerimizle birlikte yaptık.
Taşımalı eğitimden dolayı 20 yıldır kapalı tutulan bu okul, yeniden eğitim öğretim hayatına kazandırılmıştır. Köylerimizin öğretmenlerimize teslim edilmesi hususunda Yeniköy’de bir tuğla koyduk. Okul aynı zamanda imece kültürünün yaşatılması gerektiğinin de kanıtı olmuştur. Toplumun ekonomik katmanlarının birbirine yaklaştığında neleri başarabileceğini göstermesi bakımından da örnek olmuştur.” Dedi.
Şenliklerde halk katılımlı bilgilendirme toplantıları yapıldığını anlatan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sonuç olarak, etkinliklerimizle bölge tarımının Bodrum için sürdürülebilir turizm potansiyeli olduğunu, Bağbozumu lokomotifliğinde Tarım Turizm Entegrasyonunun sağlanabileceğini, Bölgede Biyolojik yeterliliği olan ürün ve ürün çeşitliliğinin var olduğunu, Tarımın turizmle entegre olmasının ekonomik hayatımıza ne kadar olumlu etki yaptığını, Bölgenin Katma Değeri Yüksek ürünler yarattığını Üretim artışının istihdama olumlu katkı yapacağını, İnsanlarla doğa arasında ekolojik denge kurulmasının ne denli önemli olduğunu, Yoksulluktan kurtulmanın en önemli yolunun üretmek olduğunu ve Karaova’nın Bodrum’un son soluk borusu olduğunu kanıtladık. Her zaman söylediğimiz gibi ne kadar yerel isek o kadar evrenseliz. Değerlerimizden asla vazgeçmeyeceğiz.”
“Menzilinden şüphesi olmayanların ulaşamayacağı hedef yoktur” diyen Ali Öztürk, Karaova – Der olarak inandıkları menzilde yürümeye devam ettiklerini ve hedeflerine bir bir ulaştıklarını sözlerine ekledi.
GOLF TESİSİNİN AKIBETİ SORULDU
Karaova-Der’in düzenlediği toplantıda gazeteciler, Karaova’da yapımı devam eden golf tesisi ile ilgili sorular da yöneltti. Golf tesisinin mevcut yeraltı sularını kullandığını belirten yöre sakinleri, konunun akıbetini Ali Öztürk’e sordu. Öztürk, “Su meselesi konusunda denizden arıtıp kullanacaklarını ifade etmişlerdi. Belediye Meclisi’nden bu şeklide geçti konu. Fakat şu anda farklı yöntemlerle sulama yaptıkları ortaya çıktı. Bu konuda çlışmlalarımız devam ediyor” diye konuştu.
Kaynak: Bodrumageldik