Anasayfa » Ekonomi » İŞ ADAMLARINA “TOPLUMSAL BARIŞ” “ARABULUCULUK ” ANLATTILAR

İŞ ADAMLARINA “TOPLUMSAL BARIŞ” “ARABULUCULUK ” ANLATTILAR

Bodrum Esnaf Sanayici ve İş Adamları Derneği (BESİAD) tarafından düzenlenen “BESİAD Geleneksel Perşembe Toplantıları”nın bu haftaki konuğu geçmiş dönem Muğla Barosu Başkanı Av. Mustafa İlker Gürkan ve Av.Alican Gürkan konuk oldular…

Geçtiğimiz günlerde halk arasında ‘Arabuluculuk’ düzenlemesi olarak bilinen İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısının meclisten geçmesinin ardından, kanunlaşarak 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren yürürlük kazanacağının bilgisi verilirken, konuyla ilgili soru işaretleri ve söz konusu yasanın işçi- işveren ilişkilerine yansımasının tartışıldığı yemekli toplantı Delfi Hotel’de gerçekleştirildi.

BESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Köroğlu’nun rahatsızlığı nedeni ile katılamadığı geleneksel Perşembe toplantısının açılış konuşmasını BESİAD Yönetim Kurulu Üyesi Hukukçu Nazlı Aydoğan yaptı. Arabuluculuk düzenlemesinin, iş insanları açısından çok önemli kazanımlar getirdiğine vurgu yapan Aydoğan, konu ile ilgili geçmiş dönem Muğla Baro Başkanı Av.Mustafa İlker Gürkan ve Av.Alican Gürkan Arabuluculuk yasası ile ilgili önemli değerlendirmeler yaptılar.

İlk sözü alan geçmiş dönem Muğla Baro Başkanı Av.Mustafa İlker Gürkan “Bu arabuluculuk yasası ve İş Mahkemelerinde yapılan değişiklikler ile Arabuluculuğun iş hukukundaki etkileri Türkiye gündemine geldi. Şüphesiz toplumsal barışın olması, bizim gibi tam olarak gelişememiş bir ülkede son derece olumlu bir şeydir…” dedi.

İŞÇİLER KADAR İŞVERENİN DE KORUNMASI GEREKİYOR…

Yaşamı boyunca Sosyalist olduğuna vurgu yapan Gürkan, işçilerin korunması kadar işverenlerinde korunması gerektiğini kaydederek Emperyalizmin vahşi bir şekilde bütün dünyayı ve Türkiye’yi işgal ettiğini söyledi. Gürkan “Çok zalim bir piyasa şartlarındayız, katiyen disipline edilmeyen piyasa şartlarındayız. Bu piyasa şartlarında arabuluculuk yasası özellikle rekabet mücadelesi içinde olan işletmelerin ve işverenlerin işlerini kolaylaştıracaktır. Yani piyasada ayakta durmalarını sağlayacaktır. İşverenler işyerinde barış olduğu zaman, ne kadar yüksek bir verimlilik aldıklarını yaşayarak görmüşlerdir. Eğer akılcı bir uygulama gerçekleştirilebilirse, o eski orta çağ esnafı gibi bugün ne kazansam değil, uzun vadeli düşünerek davranışlarını düzenleyebilirlerse, rekabet koşulları içerisinde arabuluculuk yasasının uygulanması onlara büyük avantajlar sağlayacaktır. Bu yasa katiyen toplu iş sözleşmelerine alternatif değildir. Mevcut yasalara da alternatif bir uygulama değildir. Biri gerçekleştirilirken, diğerini tasfiye eden bir sistem değildir. Bu sistem genelde ABD ve İngiltere gibi ülkelerde uygulanmaktadır. Bu ülkelerde sosyal devlet anlayışı oldukça zayıf ve gelişmemiştir…” dedi.

ARABULUCULUĞUN ZORUNLU YAPILMASI ANAYASAYA’YA AYKIRIDIR…

Tecrübeli Hukukçu Mustafa İlker Gürkan Arabuluculuk yasasının zorunlu ve nihai bir yol olmadığına dikkat çekerek “Siz işverenler kıdem tazminatı, ihbar tazminatı konusunda işçinizle bir ihtilafa düşerseniz, işçiniz veya siz ilkönce arabuluculuk yoluna başvurmak zorundadır. Hukukçu olarak söylemeliyim ki arabuluculuğun zorunlu yapılması anayasaya aykırıdır. Keşke olsa. Bugün biliyoruz ki birçok işveren işçinin kıdem tazminatı sorunundan ötürü yeteri kadar istihdam yapılamıyor. Birçok işyeri yeteri kadar istihdam yaparsa, herhangi bir kriz anında iflas tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Bütün bunları aşabilmemiz için bir ortak noktanın bulunması gerekiyor. Ama bu kötü niyetli işverenler tarafından işçilerin ezilmesi, kötü niyetli işçiler tarafındansa patronun köşeye sıkıştırılması şeklinde sonuçlar verilebilir. O sonuçlara hiç aldırış etmeyin. Önemli olan doğru olanı, düzgün olanı yapabilmek ve yürütebilmektir. Bize düşen de budur. Kötü örnek, örnek değildir. İyi şeyler örnek olur, toplumsal hayat böyle gelişir…”

SİSTEM 1 OCAK 2018’DE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK…

Daha sonra söz alan Av.Alican Gürkan Arabuluculuk yasası ve İş Mahkemeleri Kanununda yapılan değişiklikler ile iş insanlarının ve işçilerin önüne ne gibi sorunlar geldiğini anlattı.

Av.Alican Gürkan Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren kanun ile hem işveren, hem de işyerleri için zorunlu arabuluculuk sistemi getirildiğini kaydederek şöyle konuştu; “İş kazaları ve meslek hastalıkları davaları hariç, aynı zamanda arabuluculuğa uymayan hizmet tespiti davaları da hariç her türlü uyuşmazlıkta işçi ilk önce arabulucuya gidecek. İşçi ve İşveren beraber arabulucunun önüne gidip, aralarında bir uzlaşma sağlamaya çalışacaklar. Eğer bir uzlaşma gerçekleşmez ise işveren veya işçi bundan sonra iş mahkemelerine gidebilecek. Bu sistem şu anda kanunlaştı, Resmi Gazetede de yayınlandı, fakat yürürlükte değil. Bunun altını çiziyorum, bu sistem 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir. Bu tarihten sonra işçi yada işveren bir iş mahkemesine başvurmak isterse, arabuluculuğa başvurması zorunlu hale gelecek…”  

ARABULUCULUKTA VERDİĞİNİZ EVRAKLAR DELİL OLARAK KULLANILAMAZ…

Av.Alican Gürkan arabuluculuğunda genel bir tarifini yaparak konuya biraz daha açıklık getirdi. Gürkan konu ile ilgili genel hatları ile şu tarifi yaptı; “Arabulucu sizin ve karşı tarafın başvurusu ile arabulucu huzurunda kendi çözümlerini ortaya koyduğunuz, alternatif bir çözüm noktasıdır. Arabuluculuğun en önemli faydası ise gizli olmasıdır. Arabuluculuk sırasında sizin sunduğunuz evraklar yada karşı tarafa verdiğiniz bilgiler hiçbir şekilde resmi kurum ve makamlar tarafından kullanılamıyor. Kullansanız dahi delil olarak değerlendirilemiyor. Kullanırsanız 6 aya kadar da hapis cezası var…”

Avukat Gürkan konu ile ilgili işveren açısından dikkat edilmesi gereken bir çok noktayı maddeler halinde BESİAD iş insanları ile paylaştı. Arabuluculuk çağrısının yapıldığı anda ilk oturuma mutlaka katılması gerektiğini de sözlerine ekleyen Av.Alican Gürkan iş insanlarının arabuluculuk ile ilgili sorularını da yanıtladı.

BESİAD Geleneksel Perşembe Toplantısının sonunda BESİAD Üyeliğine kesin kabulü yapılan Kartanesi Anaokulu Kurucu Sahibi Elvan Bilgin’e geçmiş dönem BESİAD Başkanı Engin Kaplan tarafından rozeti takıldı.

Paylaş