Anasayfa » Çevre » ““HAYVANLARIMIZ ÖLÜYOR, SULARIMIZ ZEHİRLERİNDEN KURUDU ”

““HAYVANLARIMIZ ÖLÜYOR, SULARIMIZ ZEHİRLERİNDEN KURUDU ”

Yatağan Belediyesi’ne bağlı  Gökgedik Köyü’nde, “feldispad madeni” çıkaran şirketin çevreye verdiği zarar nedeni ile köylüler isyan etti.

Global Holding bünyesindeki Straton Madencilik Firması, Gökgedik Köyü’nde dört yıldır  “feldispad madeni” çıkarıyor. Şirketin çalışmaları nedeni ile köylüler sağlıklarını, hayvanlarını, sularını ve tek geçim kaynakları olan fıstık ağaçlarını kaybettiklerini söyleyerek, bugün köy meydanında bir araya geldiler. Seslerini duyurmak ve çözüm için çevredeki derneklerden de yardım almak amacı ile toplanılan Gökgedik Köyü’nde jandarma yoğun güvenlik önlemi almıştı. Saat 14.00’de bir araya gelen köylüler, yaşadıkları sorunları anlattılar.

“İNSAN SAĞLIĞI MI, MADEN Mİ ÖNEMLİ”

Köylülerin ifadelerine göre, şirketin maden çıkarma çalışması 24 saat sürüyor  ve sıklıkla dinamitler atılıyor. Bir çoğunun bahçe duvarları yıkılıyor. Evinin yol üstünde olduğunu söyleyen Ayfer Hanım “Kamyonların sürekli taşıdığı taşlar yola yuvarlanıyor, o kadar çok ki bazen dozerlerle topluyorlar düşen taşları. Okula giden çoluk çocuk tehdit altında. Mühendisleri Ali Bey’e şikayet ettiğimde tapun var mı ki hesap soruyorsun diyerek beni aşağılıyor.” Dedi.

Nüfüsu 400 civarında olan köylülerin henüz tapuları yok. Orman Köyü vasfındaki  Gökgedik Muhtarı Nizamettin Arıkan “Ben de yüzde yüz madene karşıyım ama firmanın ruhsatı var “ derken, köylüler ruhsatın olup olmadığının da tartışma halinde olduğunu söylüyorlar.

“HAYVANLARIMIZ ÖLÜYOR, SULARIMIZ ZEHİRLERİNDEN KURUDU ”

Aysel Bayram ise “Biz maden falan istemiyoruz. Önce sağlık, biz nereye göç edebiliriz ki, göç möç, para mara istemiyoruz. Biz burada doğduk, burada öleceğiz. Onların memleketine gidip, madencilik yapsak , onları sağlıklarından etsek, onlar ne yapar acaba? Tozdan, dumandan, gürültüden kalp hastası, akciğer kanseri, tansiyon hastası olduk” diyor.

Sefa Topal adlı köylü ise “madeni deremizde, kaynak suyumuzda yıkıyorlar. Zehirini suya bırakıyorlar. 40 ın üzerinde keçim öldü, büyük baş hayvanlarım hastalandı, veteriner çare bulamadı. Kamyonların hayvanlarımıza süratli gitmelerinden ötürü çarpıp öldürmeleri de çabası”

“TEK GEÇİM KAYNAĞIMIZ FISTIK ÇAMI”

ÇED Raporu alınmadan çıkarılan feldispad madeni , kilometrekarelerce alanı etkiliyor. Katrancı Köyü ile Gökgedik Köyü arasında yol açılarak, ve fıstık çamları kesilerek köylerin yok edilmek istendiğini söyleyen köylüleri, Katrancı Köyü Muhtarı Bületn Arseven de desteklediğini söyleyerek “tek geçim kaynağımız fıstık kaldı zaten. Onu da elimizden alacaklar” diyor.

Dört yıldır, zeytin olmadığını, yağlarını pazardan aldıklarını ve tavuklarının da öldüğünü söyleyen köy kadınları, Muğla’nın çeşitli ilçelerinden gelen Muğla Çevre Platformu üyelerine tavuk-pilav-ayran ikram ederken, tavuklarını marketten almanın üzüntüsü içindeydiler. Köylüler ve ziyaretçileri 17.30’da olaysız dağıldılar.

“YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ. SESİMİZİ DUYUN”

Çevre köylerden desteğe gelen ve  Yatağan Termik Santralı tarafından zeytinlerine göz dikilen Turgut Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Kazım Erol ise DHA muhabirine “”Kardeş köylerimizden Gökgedik Köyü’ne destek olmaya geldik.  Bu fıstık çamları bu köyün geçim kaynağı ve öyle bir yerden yol açmaya kalkıyorlar ki, köyü önce ikiye bölecekler sonra da köyü terk ettirecekler.  Toprağımız ayaklarımızın altından yavaş yavaş çekiliyor. Biz yöre halkı olarak dur diyeceğiz, bize ait değerleri zenginlikleri talan ettirmeyeceğiz, dayanışarak dur diyeceğiz.. Tüm çevre platformlarını, çevre derneklerini ve  çevreye duyarlı insanları Gökgedik Köylüleri’ne destek olmaya ve yetkilileri göreve davet ediyoruz.  Yasal haklarımızı ve hukuksal süreci sonuna kadar kullanacağız” dedi.

 

Paylaş