Anasayfa » Kültür - Sanat » GÜZEY “MEKANLARIN SEVİYESİ NE KADAR YÜKSEKSE, O DENLİ YÜKSEK SEVİYEDE SANATÇI KATILIR”

GÜZEY “MEKANLARIN SEVİYESİ NE KADAR YÜKSEKSE, O DENLİ YÜKSEK SEVİYEDE SANATÇI KATILIR”

Türkiye’de Kent Konseyleri içinde sadece Bodrum Kent Konseyi bünyesinde yer alan Kültür Sanat Meclisi’nin genel kurulunda, meclis üyeleri ve eştemsilcileri, Bodrum’a yakışır kültür ve sanat etkinlikleri ve strateji belirlenmesi için, Bodrum Belediyesi’nden daha çok yetki ve destek istediler.

2014 yılı aralık ayında tabandan gelen ihtiyaçtan dolayı kurulan;  plastik sanatlar, sahne sanatları, müzik, fotoğraf, sözlü tarih, yazım, şiir, kent estetiği, kültür mirası gibi çeşitli çalışma gruplarından oluşan meclisin seçilmiş eştemsilcileri heykeltraş Ender Güzey ve Sözlü Tarih Çalışmaları temsilcisi Nuran Yüksel.

“MARKA OLACAKSAK, MARKA DEĞERLERİMİZİ KULLANMAMIZ LAZIM”

ender güzey

Bodrum Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi’nin BODTO’da yapılan seçimsiz olağan genel kurulunun ardından meclis eştemsilcisi heykeltraş Ender Güzey’le yaptığımız mini röportajda, sanatçı Bodrum Belediyesi’nin kendilerine verdiği destekten memnun olduklarını, ancak daha çok işbirliği ve sanat ve kültürle ilgili birçok uygulamada daha çok söz sahibi olmak istediklerini dile getirerek, şunları söyledi:

“Meclisimize yeni üyelerin, profosyonel sanatçıların katılımını çok önemsiyorum. Şu andaki katılımları çok az buluyorum. Ama onun da birçok nedeni var aslında. Burada yaşayan veya dönem dönem sıklıkla Bodrum’da olan profosyonel sanatçılarımız birçok etkinliğe katılamıyor. Örneğin belediyemize ait binalardaki sergi alanlarının son derece amatör ve yetersiz oluşu. Profosyonel bir plastik sanatçısı  buralarda sergi açmaz. Yine konser salonlarımız ve akustikleri son derece yetersiz. Örneğin, Almanya’nın Ammersee Gölü’nün kenarındaki tarihi  kütüphanesinin öylesi mükemmel bir akustiği var ki, yüksek düzeydeki sanatçılar Münih’teki konserlerinin öncesi burada konser vermekten son derece mutlu olurlar. Dolayısı ile yüksek seviyede zemin hazırlayacaksın ki, yüksek seviyede sanatçılar, konuklar  gelsin.

Marka değerlerimiz diyoruz. Dünyanın yedi harikasından biri olan Mozelyum yerine, bütün Akdeniz ülkelerinde olan anfora ve kaleden oluşan bir logomuz var Bodrum Belediyesi olarak. Kimse de olmayan bir kültür mirasımız var elimizde. Ama biz onu öne çıkaramıyoruz. İşte tüm bunlar sadece belediyenin kararı ile olmamalı. Sanatçılarımızın müdahil olduğu ve en önemlisi yarışmalar düzenleyerek, jürinin seçimi ile olmalı bu tip şeyler. Yine Bodrum’daki kamusal alanların düzenlenmesi veya yeni yapılacak alanların düzenlenmesi aynı anlayışla olmalı. Belediyelerin görevi alanları açmak ise, sanatsal unsurların göz önünde tutularak  yarışmalarla , sanatçılarla birlikte düzenlenmeli.”

KOCAİR “BELEDİYE KÜLTÜR KOMİSYONU’NA MECLİSİNİZDEN BİR KİŞİ KATILMALI”

mehmet kocair

Toplantıda bir konuşma yapan Bodrum Belediyesi Kültür Sosyal İşler Koordinatörü Mehmet Kocair, meclisin çalışmalarından duydukları memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi;

“Belediye Başkanımız Mehmet Kocadon’un desteklerini esirgemediği, bu kadar değerli sanatçılarımızın, konularında uzman ve kariyer sahipleri insanlarımızdan oluşan meclisinizin yaptığı değerli çalışmaları yakından takip etmekle kalmıyor, elimizden geldiğince belediye olarak sorunlarınızı çözmeye çalışıyoruz. Ve bir yıllık süre içinde, yürütme kurulunuzla yaptığımız toplantılardan da çıkan sonuç şu ki, Belediye Kültür Komisyonuna Kültür Sanat Meclisinizden en az bir kişinin katılması sağlanmalı” dedi.

YÜKSEL “ÜZÜLEREK İZLİYORUZ”

nuran yüksel
Bodrum Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi adına konuşan Nuran Yüksel ise yapılacak çalışmalarda doğru projeler oluşturulması gerektiğine değinirken, ticari amaçlı projelerle emek, zaman ve bütçe kaybı yaşamak istemediklerini belirtti. ” her ay belediyenin kültür ve sosyal işler birimi ile periyodik toplantılarımız devam ediyor. Sorunlar ve taleplerimiz iletilmekle beraber birçoğunun yerine gelmediğini ya da gelemediğini bazen üzülerek hala izlemekteyiz. Ancak bu çalışmaların uzun soluklu bir yol olduğunun bilincinde olarak sabırla, özveri ile yoğun emek sarf ederek gönüllü çalışmalarımızı ve diyaloğumuzu sürdürmeye devam ediyoruz. Çünkü bireysel küçük özel guruplar olarak organize edilecek her türlü kültür sanat etkinliklerine saygı duyuyoruz. Ancak sürdürülebilirliği olmayan, ticari amaçlı projelerle emek, bütçe ve zaman kaybı yaşatmak istemiyoruz. Kurumsal yapının şemsiyesi altında kültür meclisinin bilgisi ve onayıyla STK’ların ve kurumların en büyük katılımcı destekleriyle projelerin anlam kazanacağını ve halkın desteğini alacağına inanıyoruz” dedi.

ŞEBİN “BODRUM KÜLTÜR KOMPLEKSİ”

20160223090211_kenttv_haber_606
Bodrum Kent Konseyi yürütme kurulu üyesi ve Kültür Sanat Meclisi koordinatörü Rezzan Şebin ise, Bodrum Kültür Komleksi ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında  şu bilgileri verdi;
“Belediye bünyesindeki Kalite Yönetim Birimi, Etüt Proje Birimi, Kültür Sanat Koordinatörü Mehmet Kocair ve Meclisimizin eş temsilcileri, konuyla ilgili ve alanında uzman meclis üyelerimizle birlikte bir çalışma grubu oluşturmuştuk. Mimarlar Odası ve mimar arkadaşlarımız da konuya dahil olarak, ön projenin maliyet, teknik gereksinimler çalışmaları başlamıştır. Şubat sonunda bitmesi öngörülen çalışma, Başkan Mehmet Kocadon’a sunulacak. ”

DİLEK VE ELEŞTİRİLER

Genel kurulun bitiminde, dilek ve temenniler bölümünde  söz alan katılımcılar özetle şunları dile getirdi:

Hüseyin Akşen; Bodrum’u ifade eden etkinliklerde bir çıta olup olmadığını, sordu. Böyle bir çıtanın olması gerektiğini ve Kent Konseyi Kültür ve Sanat Meclisi tarafından konması gerektiğini belirtti.

İnci Yörükoğlu; Belediyenin yıllık kültür ve sanat ajandasını örnek göstererek böyle bir çalışma yapılırken gerek Kültür Sanat Meclisinin gerekse plastik sanatlar çalışma grubunda yer alan Bodrum Art’ın etkinliklerinin ajandaya alınması gerektiğini belirtti.

Ayhan Uncuoğlu; Kültür Müdürlüğünün olumlu yaklaşımlarına teşekkür etti. Ancak İnci Yörükoğlu’na katıldığını belirterek kültürel faaliyetlerde çalışma gruplarının görüşlerinin alınması gerektiğini belirtti.  Örnek olarak Kültür Müdürlüğünün resim sergileri konusunda yıllık takvim yaptığını ama plastik sanatlardan görüş almadıklarını gösterdi.

Nadi Atasoy; Bodrum Flarmoni orkestrasının kurulması için en az 13 kişiden başlamak üzere 60 kişiye kadar olanaklar dahilinde sanatçı kadrosu açılması, bu gerçekleşinceye kadar mevcut orkestra oluşumunun kısmen desteklenmesi ve 15 günde bir konser gerçekleştirilebilmesi için ekonomik olarak değerlendirilmesi, bu konuların Belediye Meclis gündemine taşınmasını grup adına istedi.

Erdil Ünsal, Bodrum yeldeğirmenleri, Bitez’deki Gara Kilise  kalıntıları ilgili yazılı başvurularıyla ilgili gelişme olup olmadığını sordu. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde bulunan Nefertiti’nin Altın Mührü ile ilgili girişim önerisinde bulundu.

Konuya Kent Estetiği Çalışma Grubundan Vahide Adısanlı cevap verdi. Özetle, değirmenlerle ilgili bütünsel bir iyileştirme yapılamayacağını, kiliselerle ilgili Belediye’den sözlü cevap alamadıklarını, dilekçelerine klerini belirtti.cevap bekledi

Vahide Adısanlı;Konuya Kent Estetiği Çalışma Grubundan Vahide Adısanlı cevap verdi. Özetle, değirmenlerle ilgili bütünsel bir iyileştirme yapılamayacağını, kiliselerle ilgili Belediye’den sözlü cevap alamadıklarını, dilekçele ile yazılı başvuruda bulunduklarını ve cevap beklediklerini ifade etti.

Cengiz Çeliker; Bodrum Kültür Kompleksi  için Karaada’nın değerlendirilebilecek bir alan olduğunu belirtti.

Filiz Vural (konuk katılımcı) Kent Konseyi çatısı altında Kent Eğitim Çalışma Grubu olup olmadığını, bunun olması gerektiğini, yurttaşların değişik konularda eğitilmesi gerektiğini bildirdi.

Karya Sanat Emekçileri Derneği adına Kurucu ve YKB Dr. Taner Uysal sunumunu gerçekleştirdi.

kültür sanat meclisi2

 

 

Paylaş