Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Bodrum’da üç yıllık hizmet sürecini anlatarak, çarpıcı açıklamalarda bulundu..
Bitez’deki Büyükşehir Belediye binasında gerçekleştirilen toplantıda, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, üç hizmet yılında Muğla il genelinde ve Bodrum’da gerçekleştirilen yatırımlar ile ilgili bilgileri paylaştığı basın toplantısına özellikle ilçe belediye başkanlarından gelen “Büyükşehir” konusundaki eleştirileri yanıtlayarak başladı.
Muğla’nın “31 Mart vakası” ile büyükşehir statüsüne kavuştuğunu ve ilk 1.5 sene içinde araç, gereç, personel ve hizmet binası organizasyonunu tamamlamaya çalıştığını söyleyen Başkan Gürün, bu süreçte altı hizmet bölgesine ayırdıkları Muğla’nın bugün belediye hizmetlerinin ulaşılabilirliği ve müdahale konusunda herhangi bir sorun yaşamadığını belirtti. Muğla’nın “Büyükşehir olması ya da olmaması” konusundaki tartışmaların yanlış olduğunu kaydeden Gürün, “Muğla, İller Bankasından 339 milyon 560 bin lira ödenek alırken, büyükşehir olmasıyla birlikte vergi gelirlerinden de 618 milyon liralık bir ek gelire kavuşmuştur. Büyükşehir, Muğla’nın geneline güç getirmiştir. Büyükşehir olmayalım demek, yanlıştır. Bu, başka şeyler sebebiyle söyleniyor. Allah selamet versin” diye konuştu.
2017’DE BODRUM’A 100 MİLYARLIK YATIRIM
Bodrum’un çok fazla sorunu olduğunu ve özellikle altyapı ve arıtma konusunda daha fazla yatırıma ihtiyaç duyduğunu söyleyen Gürün, 2017 yılında tüm Muğla genelinde 470 milyon liralık yatırım programı hazırladıklarını ve bunun 100 milyon liralık bölümünü Bodrum’a harcayacaklarını belirtti. Yıl sonuna kadar planlanan projelerin yüzde 65’inin kesin olarak hayata geçirileceğini kaydeden Gürün, “Ekonomik durum nedeniyle belediyelerimiz de tüm kurumlar gibi etkilenebilir. İller Bankası ve vregi paylarından öngördüğümüz payı alamayabiliriz. Dolayısıyla ihtiyatlı yaklaşıyoruz. Nisan sonuna kadar yüzde 65’lik bölümünü hayata geçireceğiz. Geri kalanını bekleteceğiz” dedi. Gürün, daha sonra Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki daire başkanlıklarının hem il genelinde hem de Bodrum’da gerçekleştirdiği yatırımlarla ilgili rakamları paylaştı. Buna göre Fen İşleri Dairesi’nin il genelinde üç yıl içinde toplam 2 bin 600 kilometre yol çalışması yaptığı, bunun 174 kilometresinin Bodrum’da gerçekleştirildiği öğrenildi. MUSKİ’nin Muğla’nın susuz 28 mahallesini suya kavuşturduğu, il genelinde 446 bin metre, Bodrum’da ise 12 bin 193 metre içme suyu hattını yenilediği belirtildi. Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi-MUSKİ’nin Dünya Bankasından sağladığı kredinin 125 milyon lirasını Bodrum için kullanacağı bildirildi.
TÜM İSALE HATTI DEĞİŞMELİ
Bodrum’da en büyük sorunun DSİ tarafından yapılan isale hattındaki patlamalar olduğunu söyleyen Gürün, mevcut hattın doğru bir proje olarak hayata geçirildiğini ancak planlandığı gibi sonuçlanmadığını anlattı. Gürün, “Hattın uygun malzeme kullanılmaması ve uygun standartlara sahip olmaması nedeniyle sorunlar yaşanıyor. Yataklama alanında büyük aksaklıklar olduğunu, boruların yanlış malzemeden yapıldığını ve imalat hatası olduğunu fark ettik. Bunlar hafif f bir basınçla ortadan yarılıyor. DSİ’den bu boruları yenilemek için yetki istedik vermediler. Önümüzdeki yaz kaç patlak olacağı konusunda tahminlerde bulunacağız artık. Büyükşehir olarak bu arızalara müdahale etmek durumunda değiliz ama bölge susuz kalmasın diye müdahale ediyoruz. Çözüm, tüm isale hattının değiştirilmesinden geçiyor” dedi. Bodrum’un su sıkıntısı yaşadığını söyleyen Gürün, “Bu isale hattı ile birlikte suyumuz 50 yıl yetecek denildi. Ancak şu an 50 yıl yetecek suyumuz yok. O isale hattını dolduracak yeni su kaynakları bulmak zorundayız. Bazı barajlardan buraya su aktarılması için görüşmelerimizi yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.