Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu; düzenlediği basın toplantısında belediyenin faaliyetleri ile ilgili aylık değerlendirmelerde bulundu.
Taner Uslu, belediyenin faaliyetleri hakkında yaptığı açıklamaların ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Uzunca süredir yarımadanın çeşitli bölgelerinde yaşanan su sıkıntısı ve vatandaşların bayramda sorun yaşayabilecekleri endişelerine açıklık getiren Uslu “Sularla ilgili şu anda yarımada genelinde bir sıkıntı var. Bizler hem MUSKİ ile hem de Büyükşehir’deki arkadaşlarla görüşüyoruz. Şu anda suyun debisi ile ilgili bir sıkıntı var. O aşılmaya çalışılıyor. MUSKİ yetkilileri bu konuyu görüşmek üzere Ankara’ya gittiler. Şu annda çözüm odaklı çalışmalar sürüyor. Çözüldü denildi bize ama en azından büyük bir aşamada yol alındı. Ama çözüme ulaşılıyor.”
VATANDAŞLAR BİZE DE ULAŞABİLİR
Etrim, Çamlık, Sazköy bölgeleri ile ilgili su sorununa da değinen Uslu, “Oralarda daha önceki sistem var. Karaova bölgesi suyu ovadaki kuyulardan alırdı. yine o kuyular devreye sokulursa, işler halledilmiş olur. Kızılağaç bölgesinde mevcutta bir kuyu var. Bizden yazı istendi. Bugün o yazıyı vereceğiz. Umuyorum bayramda bu bölgelerde su ile ilgili bir sorun kalmayacak” dedi. MUSKİ ile yurttaşlar arasında iletişim sorunu yaşandığı ile ilgili bir yoruma da yanıt veren Taner Uslu, “Ben başkalarının adına konuşamam. Bir kurum olarak kendilerini tatmin edici cevapları almaları gerekir yurttaşlarımızın. Eğer bu cevabı alamazsa, bize de ulaşabilirler. Biz sorumluluğumuzda değil diye işten kaçmayız” diye konuştu.
GÜNDOĞAN ÇETİLİ BURNU’NDAKİ DOLGU İHALEYE ÇIKILIR VE KALDIRILABİLİR
Gündoğan’daki dolgu alanı ile ilgili olarak da üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirdiklerini söyleyen Taner Uslu, “Bizim verdiğimiz izin inşaat yapımı ile ilgili bir izin değil. Gidip tespitlerimizi yaptık, encümene sevk edildi. Gönül ister ki çok hızlı gitsin ama hukuki prosedürü takip etmek durumunda kalıyorsunuz. Şimdi cezai işlemler uygulandı. Bakanlıklara, Valiliğe gerekli yazılar yazıldı, mal sahibine de tebliğ yapıldı. Elimizde onu kaldırabilecek bir ekipmanımız yok. Hukuki süreç devam ediyor. O süreçten sonra ihaleye çıkılır ve kaldırılabilir. Mühendislik açısından baktığınızda mümkün olmayan hiçbir şey yoktur” ifadelerini kullandı. Taner Uslu, külliye konusunda da “O konu hukuki sürece taşındı. Şu anda inşaat yasağı olduğu için çalışma yok” dedi.
BASIN AÇIKLAMASI TAM METNİ
Taner Uslu ve İsmail Altındağ, gerçekleşen basın toplantısında son altı ay içinde Bodrum Belediyesi tarafından yapılan çalışmaları basın mensuplarıyla paylaştı.
Toplantıya İstanbul’daki terör saldırısında hayatlarını kaybedenlere başsağlığı yaralananlara acil şifalar dileyerek başlayan Taner Uslu, bu tür olayların bir daha asla yaşanmaması temennisinde bulundu.
Son altı ay içerisinde yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler veren Taner Uslu, “Turizm sezonunda da belediyemizin yaptığı çalışmalar son hızla devam ediyor. Tatilini Bodrum’da geçiren ve geçirecek olan yerli ve yabancı misafirlerimize daha iyi hizmet verebilmek için tüm ekiplerimiz, gece-gündüz çalışarak aksaklıkları gideriyor “dedi.
Uslu, kış ayları boyunca tanıtım çalışmalarının aralıksız devam ettiğini ifade ederek, “Başkanımız Mehmet Kocadon, BOTAV ile birlikte, yurt içi ve yurt dışında birçok fuara katılarak, tanıtım çalışmalarını gerçekleştirmektedir. Yine, Bodrum tanıtım çalışmaları kapsamında çeşitli medya organlarından turizm seyahat gazeteci ve yazarları, sosyal medya fenomenleri, internet bloggerları ve seyahat acentesi temsilcilerinden oluşan yüzlerce yabancı uyruklu misafirleri, iki ay boyunca Bodrum’da Başkanımız Mehmet Kocadon’un çabalarıyla ağırladık. Almanya’nın Berlin ve Hamburg şehirleriyle Bodrum arası karşılıklı başlayan tarifeli direkt uçuşlar ekim sonuna kadar sürecek. Ayrıca Ukrayna’nın başkenti Kiev’den Bodrum’a da haftada iki gün karşılıklı uçuşlar başladı. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ile Yunanistan’ın Kos Adası Belediye Başkanı George Kritsis, karşılıklı ziyaretler yaparak 2016 yılı turizm sezonunda Bodrum-Kos arasındaki turizm ve ticaret işbirliği ile ortaklaşa düzenlenebilecek kültür ve sanat etkinlikleri konularında fikir alışverişlerinde bulundu” şeklinde konuştu.
Bodrum Belediye A.Ş. bünyesinde turizm sezonuna hazırlanmış olan kafelerle ilgili de bilgilendirmeler yapan Uslu, “Bodrum Belediye A.Ş.’ye ait yeni kafeler açıldı, açılmaya devam edecek. Torba Cafe & Plaj, Yalı Cafe ve Plaj tesisleri açıldı. Ortakent Yahşi’deki kafemiz de bayramda faaliyete geçecek” ifadelerini kullandı.
Kültürel ve sanatsal faaliyet alanlarına da değinerek “Bodrum’daki sanatsal ve kültürel faaliyetlerin en üst düzeyde gerçekleştirilebilmesi için Bodrum Belediyesi Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi’nde yenileme çalışmaları yaptık. Bu arada ilçemiz daha modern bir kültür merkezine kavuştu. Bodrum Belediyesi Herodot Kültür Merkezi kompleksi içinde 500 kişilik çok amaçlı bir salon, 700 kişi kapasiteli fuaye ile fuar alanını ivedilikle tamamlayarak hizmete açtık” dedi.
Bodrum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde şimdiye kadar 53 etkinliğin düzenlenmiş olduğunu belirten Taner Uslu, ihtiyaç sahibi vatandaşlara sosyal yardımlar kapsamında odun, gıda, kıyafet gibi çeşitli yardımların yapılmakta olduğunu ifade etti.
Bodrum Kadın Konuk Evi ile ilgili bilgilere de konuşmasında yer vererek, “Çeşitli gerekçelerle yardıma ihtiyaç duyan kadınlar için, Bodrum Belediyesi ve hayırsever bir vatandaşın işbirliği ile ‘Bodrum Kadın Konuk Evi’ projesi kapsamındaki çalışmalar başlatıldı. Ayrıca Huzurevi projesi üzerinde de çalışılmaktadır” dedi.
Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından 2016 yılı ocak- mayıs aylarında yaklaşık 5.746 ton ambalaj atığının toplandığı bilgisini veren Uslu, “Ocak – Haziran aylarında yaklaşık ortalama 65.500 ton evsel atık toplanarak çöp döküm alanlarına nakli gerçekleştirilmiş ve 50 ton bitkisel atık yağ toplanarak bertarafı sağlanmıştır. Ayrıca Bodrum ilçemizde 10 bin ’den fazla konteynerimiz ayda bir defa yıkanıp, temizlenip bakımları yapılmakta ayrıca eskiyen konteynerlerin yerine yaklaşık 2 bin adet konteynerin alımı tamamlanmış olup, dağıtımı gerçekleştirilmiştir.” şeklinde konuştu.
Çözüm Merkezi birimi ile ilgili ise; “3568 şikâyet gelmiş, bu şikâyetlerin 2648 adedi çözüme ulaştırılarak geri dönüşleri sağlanmış, kalan şikâyetler değerlendirmeye alınmıştır” şeklinde bilgiler verdi.
Geçici Hayvan Bakım Evlerine de değinen Başkan Yardımcısı Taner Uslu şunları söyledi:
“Geçici Hayvan Bakım Evlerinde toplam 635 sokak hayvanının bakımı yapılmaktadır. Bakımevlerimizde 951 dişi, 377 erkek hayvan kısırlaştırılmış olup 1328 kuduz aşısı yapılmıştır. Ayrıca 1099 hayvana mikroçip takılmış, bakımevlerinde bulunan hayvanlardan 215’i ise sahiplendirilmiştir”
Bodrum Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü Cenaze Hizmetleri Birimi için, “Toplam 344 defin, 76 nakil yapılmış, ayrıca toplam 20 bin civarında ikram hazırlanmış olup cenaze evlerine ve mevlitlere gönderilmiştir” dedi.
Bodrum Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin ise aralıksız olarak denetim yaptıklarını ifade ederek şu bilgilere yer verdi:
“Yarımada genelinde bakkal, market ve süpermarketlerdeki ürünlerin son kullanma tarihi ve saklama koşulları kapsamında denetim çalışmaları yapıldı. Kanunlara uymayanlara cezai işlemler uygulandı. Denetimler sonucu tarihi geçmiş gıda ürünleri toplandı ve imha edildi. Zabıta müdürlüğümüz, görev alanına giren her konuda denetimlerini sürdürmektedir.”
Bodrum Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün faaliyetlerine de değinen Uslu, “Yaşlılara Saygı Haftası sebebiyle Bodrum’da ikamet eden yüz yaş üstündeki yaşlılar evlerinde ziyaret edildi. Ziyaretler sırasında anılarını aktaran büyükler, zaman zaman da duygulu anlar yaşadı. Yapılan ziyaretlere mahalle muhtarları da eşlik etti. Belediyenin etkinlikleri ve faaliyetleri kısa mesaj, sosyal medya araçları, gazete ve dergi gibi yayınlarla vatandaşlarımıza duyuruldu” dedi.
İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından ocak- haziran ayları içerisinde yapılan çalışmalara değinen Uslu, “Ocak-haziran ayları içerisinde 30 yıkım kararı alınıp yıkım gerçekleşirken yine bu aylara ait 18 yürütmeyi durdurma kararı bulunmaktadır. Ayrıca yapı kontrol tarafından 686 iskân ve 1515 ruhsat başvurusu, resmi olarak 750 adet işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı için yapılan müracaatlar değerlendirilmiş, 270 adet işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı ruhsat güncellemesi yapılmıştır” dedi.
Kalite Yönetim Sistem Koordinatörlüğü ve Bilgi İşlem Müdürlüğü’nün faaliyetlerine de konuşmasında yer vererek, “Kalite Yönetim Sistem Koordinatörlüğü ve Yazılım Ekibinin ortak çalışmaları sonucunda İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Yönetim Bilgi Sistemi çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca hazırlanan projelerle ilgili olarak Kalite Yönetim Sistem Koordinatörlüğü tarafından hibe başvuruları yapılmaktadır” dedi.
Mali Hizmetler Müdürlüğü ile ilgili olarak ise kredi kartıyla 12 taksit ödeme imkânı getirildiğini ayrıca tahsilat işlemlerinin hızlanması için internet üzerinden tahsilat işlemlerine yönelik iyileştirmeler yapıldığını ifade ederek, Bakanlık tarafından yayınlanan borçlu belediyeler listesinde Bodrum Belediyesi’nin adının bulunmadığının altını çizdi.
Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile ilgili değinmiş olduğu konularda ise; “222.276 adet mevsimlik bitki, 28.998 adet çalı grubu bitki, 1.152 adet ağaç dikimi yapıldı. 6.286 adet palmiye, hurma ağacı ve yeşil yapraklı ağaç; 1.835 adet çalı grubu budaması yapıldı. Yarımada genelindeki mahallelere ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda çocuk parkı malzemeleri ile spor aletlerinin de montajı yapıldı” bilgisini verdi.
Yazı İşleri Müdürlüğünce toplam 449 adet nikâh akdi gerçekleştirildiğini ve toplam 39 adet Evlenme İzin Belgesi düzenlendiğini söyledi.
Taner Uslu, Fen İşleri Müdürlüğü’nün belki de belediyemizin en yoğun çalışıp en çok eleştirilen birimi olduğunu, o yüzden bu konuyu en sona bıraktığını ifade etti ve şunları söyledi:
“Bodrum Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nün yarımada genelinde planladığı üstyapı çalışmaları için asfalt şantiyesinin kurulacağı alanın hazırlanması, yeni asfalt ve mekanik plentin ve iş makinalarının alımları gerçekleştiriliyor. Şu anda gerek asfalt plentinin gerekse mekanik plent ve siloların montajları tüm hızıyla devam etmekte olup, temmuz ayı sonunda deneme üretimlerinin başlaması planlanmaktadır. Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim, bu yatırım da pek çok kalem kendi öz kaynaklarımızla yapıldığından maliyet düşük kalmaktadır. İlbank Kredisi ile gerçekleştirilen bu alımların toplam bedeli 3 milyon 128 bin 785 TL’dir. Bunun yanında toplam bedelleri 672 bin 600 TL olan ham petrol taşıyıcılığına uygun 30 bin litre kapasiteli semi treyler, 80/100 ton kapasiteli mobil taşınabilir elek, asfalt plenti zemin üstü elektronik kantar alımları 2016 yılı içerisinde gerçekleştirilecektir. Yeni asfalt şantiyesi çalışmaları devam ederken, yeni açılan ve mevcut yolların bakım onarımları da hızla devam etmektedir. Bu yıl içerisinde yolların asfaltlanması için kullanılmak üzere 729 bin 468 TL bedelle 45.826 ton asfalt malzemesi ihalesi yapılmış olup, malzeme sevkiyatları şantiyemize yapılmaya başlanmıştır. Aynı zamanda TÜPRAŞ’tan 2016 yılı içerisinde bitümlü sıcak karışım asfalt bağlatıcı malzeme alımları da başlamıştır. Şu ana kadar TÜPRAŞ’tan 1 milyon 083 bin 348 TL’lik bitüm alımı gerçekleştirilmiş olup, yılsonuna kadar 1 milyon 100 bin TL’lik daha bitüm alımı gerçekleştirilerek toplamda 2 milyon 183 bin 348 TL’lik bitüm alımı planlanmaktadır. Bodrum Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nün 2016 yılı içerisinde yeni asfalt ve mekanik plent kurulumu, yeni iş makinası donanımı ve asfalt serimi olarak planladığı ve yatırım programına alıp, uygulamaya başladığı yatırımlarının toplam bedeli 6 milyon 714 bin 201 TL’dir. Şu anda yarımada genelinde devam eden sathi kaplama asfalt çalışmalarımız da son hızla devam ediyor. Yaklaşık 400 km sathi kaplama asfalt yapılmıştır ve yapılmaya da devam edecektir. İlçemiz Torba, Gümbet, Turgutreis Yalı, Turgutreis Bahçelievler, Yalıkavak Dirmil ve Gündoğan mahallelerimizde, Torba-Göltürkbükü karayolu, Gölköy Mahallesi Atatürk, Akdeniz ve Bülent Ecevit caddelerinde ADM Elektrik Dağıtım Şirketi tarafından, toplam uzunluğu 16 bin 111 metre olan imar yollarımız üzerinde toplamda 15 bin 330 m2 kanal kazımı yapılarak 2016 yılı içerisinde elektrik kablolarının yeraltına alınması programa alınmıştır. Bu programa alınan yatırımın tamamının altyapı ruhsatları Muğla Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Altyapı Koordinasyon Şube Müdürlüğü (AYKOME) tarafından onaylanmış ve kazı izinleri verilmek üzere AYKOME tarafından ruhsatlandırılmıştır. Altyapı ruhsatları alınan bu yolların kazım ve kablo döşeme işleri ADM müteahhitleri tarafından yapılmaktadır. Döşenen kabloların ve testleri yapıldıktan sonra bozulan yolların tamir ve bakım işleri Bodrum Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerince hemen yapılarak vatandaşlarımızın bu kazılardan kaynaklanan mağduriyetleri giderilmektedir. 2016 yılı içerisinde Bodrum Yarımadası genelinde ADM tarafından tahrip edilen imar yollarımız üzerindeki çalışmalar sona erdiğinde 16.111 metre uzunluğundaki imar yollarımızın 4.424 m2’si parke ile 9.567 m2’si sıcak asfalt ile 1.339 m3’ü toprak dolgu ile tamir ve bakımları yapılmış olacaktır. Halen yapılan çalışmaların % 70’lik kısmı tamamlanmış olup, geri kalan kısımların tamamlanması için ekiplerimiz çalışmalarına devam etmektedir. Bayram öncesinde onarımların çok büyük bir bölümünün tamamlanması için çalışmalar son hız devam etmektedir. 6360 sayılı Büyükşehir yasasına göre 30 Mart 2014 tarihinden sonra yapılan yerel seçimlerden sonra su, kanalizasyon ve dere ıslah çalışmaları Büyükşehir Belediyesi görev ve sorumluluğunda olmasına rağmen Bodrum Belediyesi bu geçiş döneminde vatandaşlarını mağdur etmemek için hizmetlerini imkânlar elverdiği ölçüde sürdürmektedir. Bodrum Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü 2016 yılı yatırım bütçesi içerisinde yağmur suyu drenaj hattı döşeme işlerinde kullanılmak üzere 154 bin 521TL’lik mazgal alımı, 311 bin 46 TL tutarında 9.270 metre korige boru alımı gerçekleştirmiştir. Ayrıca Turgutreis Yalı Mahallemizde Gazi Mustafa Kemal Bulvarı altyapı çalışmaları kapsamında dağlardan gelen yağmur sularının çevre işyerlerine, otellere, evlere ve imar yollarına zarar vermeden denize ulaşabilmesi için 60 bin TL bedelle 84 metre uzunluğunda betonarme kutu menfez döşeme işi yapılmıştır. Bayramda nöbetçi ekiplerimiz çalışmaya devam edeceklerdir. Herhangi bir sıkıntıda Zabıta’yı 153’ten ya da belediye telefonlarımızı ve bizleri arayabilirsiniz”
Bodrum için, Bodrumlular için çalıştıklarını, beraberce Bodrum için çalışmaya devam edeceklerini ifade eden Başkan Yardımcısı Taner Uslu, “Tüm Bodrum yarımada halkının ve misafirlerimizin Ramazan Bayramını da sizin aracılığınızla kutlar, hep birlikte şeker tadında bir bayram geçirmelerini dileriz. Her zaman olduğu gibi sizlerin sorularını cevaplamaktan büyük mutluluk duyacağız. Teşekkür ederiz” şeklinde sözlerine son verdi.
Başkan Yardımcısı Taner Uslu daha sonra basın mensuplarının sorduğu çeşitli sorulara da cevap verdi.