Bodrum mandalinasının ekonomik değerine ulaştırılması amacıyla “Bodrum mandalinasının geleceğini tartışıyoruz” konulu “Bodrum Mandalinası Çalıştayı” gerçekleştirildi.
Bodrum Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleşen çalıştaya Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Eyinç, Tasarım Vakfı Kurucusu Faruk Malhan ile konuşmacı olarak Isparta Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün, Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Salih Tufan, Bodrum mandalina üreticilerinden Erman Aras, Bedros Kehyeoğlu, Mehmet Taşçı, Türkan Karakaş, Hüseyin Çiftçi, Halil İbrahim Yalçın, Yrd. Doç. Dr. Zafer Can, Prof. Dr. Dursun Eşiyok, Yrd. Doç. Dr Nureddin Öner, Prof. Dr. Mustafa Erkan, Özlem Andız Arslan, Demet Ağaoğlu, Prof. Dr. Nazmiye Erdoğan, İsmet Mısır, Erdinç İnan Yılmaz, Meltem Kurtsan, Pelin Dumanlı, Bodrum Belediyesi meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Tasarım Vakfı, Karya Akademi Kurgusu ve Bodrum Ziraat Odası organizasyonu ile gerçekleşen çalıştay Bodrum Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi ile Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) destekleriyle yapıldı.
Çalıştayda konuşan Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum’un marka olduğu bir yerde Bodrum mandalinasının değerini bilip sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi;
Tasarım Vakfı Kurucusu Mimar Faruk Malhan ise toplantının amacı şöyle açıkladı;
“Burada gerçekleştirilen toplantının amacının kırsal ekonomiyi kırsal turizme entegre etmek, farkındalık yaratmaktır. Bu çalıştay, kırsal kalkınmanın bir parçası olarak Bodrum mandalinasının bütünleyici olduğu kırsal kalkınma çerçevesi içinde yer aldık. Çalışmaya Bodrum Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Valiliği, Bodrum Kaymakamlığı ve Bodrum Ticaret Odası’nın çok büyük katkıları oldu. Bu çalışmadan akşamüstü saat 5 ve 6 arası tahminime göre bir takım kararlar çıkacak. Bir takım yapılanma kararları çıkması gerekir bu yapılanmanın da amansız bir şekilde takip edilip uygulanması gerekiyor. Tüm burada süreç yerel halka, sivil toplum örgütlerine ve onun arkasından da tabii ki yerel idare ve merkezi idareye görev düşmektedir. Benim buradaki sözüm yerelin kendi kendisine örgütlenmesidir. Bu işin başarı şansı budur yoksa yakınarak, umutsuzlanarak olmaz. Mutlaka çözüm bulunacaktır, 1-2 yıl içinde belki çıkış başlayacaktır.” dedi.
Toplantı hakkında fikirlerini dile getiren Bodrum mandalina üreticilerinden Erman Aras da “İlk defa bu kadar umutlandığım bir çalıştaydayım, hakikaten çok faydalı. Bütün emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bodrum mandalinası çok değerli bir ürünümüz. Bizim gerçekten el üstünde tutmamız gereken bir ürün ama maalesef son yıllarda turizm ve rant bizleri bunu terk etme noktasına getirdi. Tabii para kazanamama olayı ile birlikte herkes kısa yolu denedi. Bunu kaybetmeyelim bunun kurtuluşu var. Bugün de gördük değerli bilim adamlarından gerekli yetkililerimizden duyuyoruz gerçekten bunları deneme yapan üreten insanlardan da konuşuyoruz. Bunu aşabiliriz, Bodrum için bu zaten bizim bir markamızdı, bunu çok geliştirebiliriz, katma değerli ürünlere çevirebiliriz. Bu tekrar ihracat kalemi olabilir. Babalarımızın zamanında biliyorsunuz bunlar hep yurtdışına ama meyve iken ihraç olurdu. Bugün bunların hepsini katma değer katarak ihraç edebiliriz, bu mümkün. Ben herkesten şunu istiyorum; mandalina bahçelerine mutlaka baksınlar. Lütfen bırakmayalım bu çok değerlenecek yani herkes bunu bilsin mandalina çok değerli bir ürün.” dedi.
Bodrum Mandalinası Çalıştayı’na katılan diğer konuşmacılar da Bodrum mandalinasının geleceği için önemli bir çalıştay olduğunu dile getirerek Bodrum mandalinasının daha da ileriye götürülmesi, sürdürebilirliğini sağlamak amacıyla önemli sorunların tespit edilip çözümler üreterek gereken her türlü desteğin sağlanıp birlik ve beraberlik içinde sonuca ulaşılması gerektiğini, Bodrum Mandalinasını ürün tasarlama ve kozmetik ürün yapımında nasıl kullanılabileceğini dile getirdiler.