Anasayfa » Çevre » ECRİMİSİLDE İNDİRİM YOK!!!

ECRİMİSİLDE İNDİRİM YOK!!!

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir’in sorularına yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı,  ecrimisil birim bedellerinde herhangi bir indirimin söz konusu olmadığını belirtti.

2016 bütçesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde çevre sorunlarının arttığını, ülkenin cennet koylarının peşkeş çekildiğini dile getirdi. Demir, başta TOKİ olmak üzere birçok konuda Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’ya birçok soru yöneltti. Bakan Sarı’nın verdiği cevaplar arasında ecrimisil ile ilgili olarak, ecrimisil bedellerinin Valilik bünyesinde oluşturulan Ecrimisil Bedel Tespit Komisyonunca belirlendiğini, ecrimisil bedellerinin odalardan alınan birim değerler esasında ve komisyonun takdirinde olduğunu ve bu kapsamda ecrimisil birim bedellerinde herhangi bir indirimin söz konusu olmadığını belirtti.

“Ege Kıyıları Yaşanmaz Hale Geldi”

nurettin-demir

Ege Kıyılarının yaşanmaz bir hale geldiğine dikkat çeken Demir, sanayi ve ev atıklarıyla bölgenin yaşanmaz hale geldiğini dile getirdi. Demir, turizm bölgesi olan Ege ve Akdeniz bölgelerinde daha özenli çalışmaların olması gerektiğini belirtti.

“Bodrum Mandalinasının Ekim Alanları Azalıyor”

Mandalina denilince akla Bodrum mandalinasının geldiğini söyleyen Demir, “dünya çağında bilinen Bodrum mandalinasının ekim alanları azalıyor” dedi. Bu konuyla ilgili önlem alınması gerektiğini ifade eden Demir, Bodrum’un da gün geçtikçe bitirildiğini, yağmalandığını belirtti.

“Bodrum’un Koyları Peşkeş Çekiliyor”

Özellikle AKP hükümetleri döneminde önemli bir turizm merkezi olan Bodrum’un yağmalandığına işaret eden Demir, iktidar eliyle Bodrum’un koylarının peşkeş çekildiğini dile getirdi. Bakanların, Milletvekillerinin de en az senede bir kez gittiği Bodrum’da denize girilecek yer kalmadığına dikkat çeken Demir,“inanır mısınız denize girilecek yer kalmadı” açıklamasını yaptı.

Bodrum’da Pina Yarımadasındaki otel inşaatına da değinen Demir, “Pina Yarımadası’nın önce Halep çamları vardı, çok endemik, bölgesel bir ormandı. Önce yaktık, sonra dediler ki: ‘Burası tekrar orman olacak.’ Ama bir baktık ki otel çıktı. Yıkılacak denilen otel bitti. Daha sonra mantar gibi başka oteller yükseldi. Cennet koyları, diğer koylar hep peşkeş çekildi” dedi.

Bodrum’un yaşanmaz bir noktaya geldiğini söyleyen Demir, kış nüfusunun 152 bin olduğunu belirttiği Bodrum’un nüfusunun yazın 1 milyona ulaştığını dile getirdi. Bodrum’un en önemli sorunlarından birinin de katı ve sıvı atıklar olduğuna dikkat çeken Demir konuşmasının devamında şunları söyledi: “Yaşanmaz noktaya geliyor. Ulaşım sorunları var. Özellikle Muğla’nın 1.480 kilometrelik sahili var. Katı atık, sıvı atık konusunda birçok projeler üretiyor Muğla Büyükşehir Belediyesi. Biz özellikle sizin Bakanlığınızdan destek bekliyoruz bu projelere. Çünkü burası sadece Muğla’da, Bodrum’da yaşayan insanların değil, Türkiye’nin de dünyanın da göz bebeği.”

 

Demir, Bakana şu soruları yöneltti:

  • Katı atıkların giderilmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır? Çöp dağlarının giderilmesi konusunda çöplerin termik santrallerin ocaklarında yakılması önerisi konusunda ne düşünüyorsunuz?
  • 90 yıldır devam eden mülkiyet sorununun çözümü konusunda bir çalışmanız olacak mıdır?
  • Turizmcileri zor durumda bırakan ecrimisil konusunda bir çalışma yapılacak mıdır?
  • Büyükşehir Belediyeleri ve ilçe belediyeleri arasında yetki sorunları ortaya çıkmaktadır. Bu sorunun giderilmesi için bir çalışma var mıdır?
  • Sahil bölgelerinin kış nüfusları ile yaz nüfusları arasında ciddi farklar bulunmaktadır. Bodrum’un da kış nüfusu 100 bin civarında iken yaz nüfusu 1 milyonu bulmaktadır. Bodrum belediyesinin yazın artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılayacak yeterli kaynağı bulunmamaktadır. Bu konuda bir destekleme çalışması yapılacak mıdır?
  • Çevre Etki Değerlendirme Raporları Bodrum Geriş Rüzgar Elektrik Santrali örneğinde de görüldüğü gibi çevreyi değil şirketi ve bakanlığı korumaktadır. Bu konuda bir denetim söz konusu mudur?
  • Kirlilikten kaynaklı uzun bir süredir Bafa Gölü çığlık atıyor. Bafa Gölü’nün temizlenmesi konusunda çalışmanız nedir?

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı’ndan Demir’in Sorularına Yanıt

Demir’in bitkisel atık yağların ve katı atıkların bertaraf edilmesi konusunda çalışmalarınız nelerdir sorusuna yanıt veren Sarı, “Bitkisel atık yağlar Bakanlığımızca yayınlanan Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında toplanmakta, biyodizel ve biyogaz üretilmektedir. Bodrum’da bulunan otel ve lokantalarda bitkisel atık yağların toplanması konusunda lisanslı firmalar bulunmaktadır” dedi.

Atık kağıt toplayan işçilerle ilgili soru soran Demir’e Bakan “Bakanlığımızca atıkların kaynakta ayrı toplanması için belediye atık yönetim planları oluşturulmaktadır. Şu an 619 belediyenin atık yönetim planı onaylanmış ve atıklar bu belediyelerde kaynakta ayrı toplanmaktadır. Bakanlığımızca atıkların kaynakta ayrı toplanması için önemli çalışmalar yapılmakta olup çöpün içinden atık toplayan sokak toplayıcılarının sağlıklı bir yapıda belediye toplama sistemine entegrasyonu amacıyla çalışmalar yapılmaktadır. Dediğim gibi, onların iş ve istihdam alanları daha sağlıklı hâle getirmek için ilgili birimlerle toplanıyoruz” yanıtını verdi.

 

Paylaş

Bir yorum

  1. Eftal Ceritoğlu

    Çabalarınız için teşekkürler sayı vekil. Ülkemizin bu cennet kıyılarından biri olan Güllükte 20 senedir yaşamaktayım. Doğal güzelliklere dışardan kanser hücreleri sızmakta, ne yazıkki devletimiz koruyacağı yerde onlara yardımcı olmakta yada iyilik yaptığını sanmaktadır. Sahiplenme konusunda yerli ve sonradan yerleşen ayrımı yapılmadan tüm insanları bilgilendirerek bir ortak hareketle teşkilatlanmamız gerektiği görüşündeyim. SEVGİLER VE BAŞARILAR.