Anasayfa » Çevre » DEMİRÖZ “BAŞKANLIK SİSTEMİNDEN PARLAMENTER SİSTEME”

DEMİRÖZ “BAŞKANLIK SİSTEMİNDEN PARLAMENTER SİSTEME”

1970’li yıllarda kurulan Bodrum Denizciler Derneği’nin iki dönemdir başkanı olan Mustafa Demiröz; klasik dernek başkanlarından farklı bir anlayışla, neden tekrar aday olduğunu anlattı.

Bodrum Denizciler Derneği’nin 20 Subat 2016 Cumartesi günü saat 10.00’da Oasis Nurol Kültür Merkezi’nde yapılacak olağan genel kurulu öncesi, yeni dönemde de aday olan  başkan Mustafa Demiröz’le yoğun çalışma temposu içinde konuştuk.

Bodrum Aktif: Herhangi bir dernek değilsiniz. Üç tarafı denizle çevrili ve gelirini büyük ölçekte denizin farklı farklı sektörlerinden elde eden Bodrum Yarımadası’nın denizcilerinden oluşan ve iki dönemdir başkanı olduğunuz bir dernekten bahsediyoruz. Hiç de kolay olmasa gerek işiniz.

Mustafa Demiröz: Zorluk, bahsettiğiniz nedenlerden kaynaklanmıyor. Zorluk; tek olmak, ya da çok az kişinin taşın altına elini koyduğu bir dernek üye ve  yönetim yapısından kaynaklanıyor. Bu zorluğun çözümün de, başkanın denizcilikte eğitimi, deneyimi, katettiği deniz milleri,dünya görüşü, vizyonu v.s.bile tam olarak yeterli  değil. Eğer öyle olsa, o yıllarda denizcilik de yüksek öğretim  veren tek okul, bugünkü adı İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik fakültesi olan “Yüksek Denizcilik Okulu “1984 mezunuyum. Ve yıllarca uluslararası sularda, okyanuslar da  denizcilik yaptım,dünyanın pek çok ülkesini dolaştım.Uluslararası denizcilik kanun,kural ve düzenlemelerini bilirim.  İşte size en yüksek mertebe ve tecrübede olan bir denizciler derneği başkanı.  Ama yetmiyor işte. Çünkü bugün onlarca kola ayrılmış hepsinin ayrı ayrı ve özel sorunları olan denizcilik alanında, çözümler için mutlaka özel çalışma ve uzmanlık gerekiyor. 

Bodrum Aktif: Sanırım şimdi de iki dönem başkanlık yapmış tecrübeli bir dernek başkanı olarak, bir derneğin nasıl yeterli olabileceğini aktaracaksınız yeni nesillere.

Mustafa Demiröz: Aslında başkanlık sistemini kaldırmak için adayım desem belki daha doğru olacak. Derneğimiz 1970 yılında kurulan ve bugüne kadar ayakta kalmayı başarabilmiş. Belki de Türkiye’de sektöründe kurulmuş ilk ve tek dernektir. Aynı tüzükle, çok küçük ve yönetim şeklini ilgilendirmeyen  değişikliklerle 2014 yılına kadar gelinmiş. Emeği geçen tüm üyelere, yöneticilere minnettarız. Hepsini saygıyla anıyoruz. İlk dönemde görev aldığım yönetim kurulunda başkan yardımcılığı görevi yürütürken,başkanın ve diğer iki arkadaşların istifasının ardından, yedek üyelerin  katılımıyla oluşan yeni yönetim kurulunda başkan seçilip,görev yaptım.İlk dönemimiz bir restorasyon ve deneyim dönemiydi. İkinci dönemde ise,derneğimizin işlemsel ve yönetimsel eksiklerini  görüp bunları gidermek için öncelikle gerekli  olan,günün şartlarına,ve yeni bir yönetim yapısına uygun tüzük yapmaktı.Oolağanüstü genel kurulla tüzük değişikliğine gittik. Tüzüğümüzü,daha işlevsel, aktif  ve geneli kapsayan hale getirdik.

Bodrum Aktif: Sıkıntılar neydi ki, değişikliğe gittiniz.

Mustafa Demiröz: Başkanın tek başına yüklendiği görevler, bir kaç kişinin üzerine yüklenen yürütme görevi, derneğin daha verimli çalışmasını engelliyor aslında. 1970’li yıllardaki denizcilik sektörü yok artık. O yıllarda süngercilik, balıkçılık, yolcu motorları ve yeni başlamış yat imalatı var. Başka da denizle ilgili bir şey yok. Ama şimdi sektörel olarak balıkçılık, mavi yolculuk, günü birlik tur, dalış turizmi,su sporları, marka haline gelen  yat imalatı, acentacılık, binlerce gemi adamı ve bunların eğitim belge ve sertifika sorunları,balık üreticileri,marinalar,limanlar,tedarikçiler,sektörün tamamını ilgilendiren kirlilik ve çevre sorunları var. İşte bu kadar geniş bir sektöre hitap eden derneğimizin günün şartlarına uygun, daha işlevsel  hale gelmesini sağlayacak resterasyonlara, yönetimsel değişikliklere   ihtiyacı var. Ben de bunu  hayata geçirmek  için yaptığım tüzük değişikliği ile atılan temel üzerine yeni bir yapı koymak için bir dönem daha adayım. Yönetim kurulumuzu her sektörden gelecek sektöründe deneyimli,başarılı,sorunlarını bilen ve çözüm yollarını bulabilecek kişilerden oluşturarak  yedi kişiden, 11 asil, 11 yedek üyeye çıkarmak istiyoruz.

 

“UYUYAN DEV ARTIK AYAĞA KALKMALI”

Bodrum Aktif: Kişi sayısının artması sorunları çözecek mi?

Mustafa Demiröz: Bunu sormakta haklısınız ama biz sadece nicelik değil, niteliksel olarak da değişikliğe gidiyoruz. Yönetim kuruluna aday olan bu onbir arkadaşımızın bazılarının özelliklerini aktarırsam, ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız. Örneğin balıkçılıkta  yerel balıkcılk kooperatif  (Göltürkbükü) başkanlığı  ve 13 yıl Aydın-Muğla bölgesi su ürünleri birlik başkanlığı yapmış arkadaşımız.  Bodrum doğumlu olan ve çoğu seksenli yıllarda doğmuş , genç  aday arkadaşlarımızdan biri:  Gemi adamları eğitiminde 9 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi  mezunu, uzak yol kaptanı  ve Muğla Üniversitesi  Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi  ve Deniz Turizmi Yüksek Lisansını yapan arkadaşımız. Ve yine Yalova Denicilik Meslek Yüksek Okulu Yat Kaptanlığı mezunu, Karamürsel  Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Mezunu Yat Kaptanı arkadaşlarımız. Acentacıkıkta uzun yıllar çalışmış ve önemli bir portföye sahip arkadaşımız.Yat imalatında bir tersanede yöneticilik yapan bir kadın  arkadaşımız. Günü birlik tekne turizminde otelcilik eğitimi de almış tekne sahibi genç arkadaşımız. Bodrum doğumlu ve sıfırdan başlayarak, bugün üç adet milyon euroluk teksiyle mavi yolculuk sektöründe yat işletmecisi  arkadaşımız. Yani hepsi sektörel bazda eğitimli ve konusunda uzman.

Uyuyan dev olarak tabir ettiğimiz derneğimizi, ayağa kaldıracak bir ekip ve yönetim anlayışı değişikliği öneriyorum kısacası. Bunun için adayım yani. Başkanın ve birkaç kişinin üzerine yüklenen sorunlar daha geniş bir alana yayılarak ve uzmanlarınca çözülmelidir.

Yukarıda saydığımız sektörleri birer çalışma grubu gibi düşünün.

Kanunen zorunlu organlara ek olarak , derneğin daha işlevsel hale gelmesi için  gereken başka organları ekledik. Disiplin,yüksek danışma kurulu, danışmanlar ve çalışma gruplarına imkan tanıyan tüzük ve  yönetimsel değişiklik temeli attık. Temelini attığım bu işin,  aktif ve dinamik bir derneğin artık hayata geçmesi  için bir dönem daha adaylığımı koydum. Başkan olarak değil, parlamento olarak çalışacağız.  Başkanın sadece temsil yetkisi vardır. Dernek işlerinin yürütülmesi, çalışma gruplarının temsilcilerinin, yönetim kurulunun işidir. Bu yönetim kendi sektöründe başarılı, sorun ve çözüm peşinde olanların bir çatıda buluşmasıdır. Bir nokta daha var. Sektörel olarak da gelişmiş, büyümüş bir yarımadanın denizcilerinin sorunu, tek bir merkezden artık yönetilemez. O nedenle yönetim kuruluna aday arkadaşlarımız, bölgeler bazında da  sorumluluk alacaklar ve temsil edilecekler. Turgutreis-Gümüşlük, Mazı-Mumcular, Ortakent-Bitez gibi. 

 

 

 

Paylaş