Anasayfa » Çevre » DARISI BODRUM BELEDİYESİ’NİN BAŞINA

DARISI BODRUM BELEDİYESİ’NİN BAŞINA

Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde geçen yıl başlatılan “Güneş Fatura Göndermez Projesi” kapsamında kurulan güneş enerjisi santralinde elektrik üretmeye başlayan belediye, hem elektrik masrafından kurtuldu hem de ihtiyaç fazlası elektriği satarak kara geçti.

“GÜNEŞ FATURA GÖNDERMEYİNCE” BELEDİYE KARA GEÇTİ

Üzümlü Belediyesi, hem belediyede kullanılan elektriği ucuza getirmek hem de güneş enerjisinden elektrik üretimini yaygınlaştırmak amacıyla geçen yıl ilçede “Güneş Fatura Göndermez” adlı bir proje başlattı. Projenin, Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansınca (KUDAKA) onaylanmasının ardından ilçenin Tatoğlu Tepesi’ne güneş enerjisinden elektrik üretmek için santral kuruldu.

 

Yüzde 85’i KUDAKA’nın desteği ile kurulan ve yaklaşık 500 bin liraya mal olan santral, bir süre önce üretime geçti. Santralin üretime geçmesiyle üretilen elektriği ilgili elektrik firmasına satan belediye, aylık yaklaşık 9 bin lira gelir elde etmeye başladı.

 

Böylece aylık 6 bin lira elektrik gideri olan belediye, hem ihtiyacının bir buçuk katı elektrik üreterek fatura ödemekten kurtuldu hem de fazladan gelir elde etti. Proje ile ilçede güneş enerjisinden elektrik üretimine de örnek olan belediye, santralin kapasitesini artırmak için projeyi geliştirmeye karar verdi.

 

Bu çerçevede ikinci bir proje hazırlayan belediye, bu projeye de destek almak için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna başvurdu.

 

Belediye, yüzde 100 destekli olan ve 4 milyon liraya mal olması planlanan ikinci projesinin onaylanması halinde, mevcut santralin kapasitesini artırıp ayda yaklaşık 60 bin lira gelir sağlamayı amaçlıyor.

 

AYDA 9 BİN LİRA

Üzümlü Belediye Başkanı Ahmet Sazlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güneş enerji santraliyle belediye olarak kara geçtiklerini belirterek, “2015 yılı programı dahilinde KUDAKA üzerinden, belediyemize maddi katkı sağlamak amacıyla bir proje hazırladık. Projemiz ajans tarafından kabul gördü. Projemizin yük gücü 123 KW ve 4 aydır üretimde olan santralden aylık yaklaşık 9 bin lira maddi gelir elde ediyoruz. Belediyemizin elektrik gideri ise ayda yaklaşık 6 bin lira.” dedi.

 

Projenin hayata geçirilen ilk etabı için KUDAKA’dan yüzde 85 destek aldıklarını, diğer kısmını ise belediyenin kaynaklarından karşıladıklarını anlatan Sazlı, şunları kaydetti:

 

“Projemizin ikinci etabı hazır. Kullanım iznini ve ruhsatını ilgili kurumdan alıp projelendirdik. Yapacağımız ikinci etap projede 1 MW elektrik üretimi yapan santral yapıp bunun yüzde yüzünü hibe alacağız. Santralin yapılacağı alanın zemini ilk proje ile aynı saha içerisinde hazırlandı. İkinci etaptaki santralde ortalama aylık gelirimiz 50 – 52 bin lira arasında olacak. İlk etabı da sayarsak belediyemizin kasasına aylık yaklaşık 60 bin lira para girmiş olacak. Bu da maddi anlamda belediyemizi bir nebze olsun rahatlatmış olacak. İstihdam olarak, iki güvenlik görevlisi ve bir elektrik teknisyenini istihdam etmiş olacağız.”

 

ERZİNCAN/AA

Paylaş