Anasayfa » Çevre » BODRUM’UN İMARA AÇIK YÜZDE YİRMİLİK ALANINDA, ÜST VE ALT ÖLÇEKLİ PLANLARIN UYUMU TARTIŞILDI

BODRUM’UN İMARA AÇIK YÜZDE YİRMİLİK ALANINDA, ÜST VE ALT ÖLÇEKLİ PLANLARIN UYUMU TARTIŞILDI

Bodrum Kent Konseyi’nin Ortakent Güzel Sanatlar Fakültesi’nde düzenlediği “Bodrum Mekansal Planı” 1/25.000 ölçekli Muğla Nazım Planı değerlendirmesi, yoğun katılım ile gerçekleşti.  

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin bir üst ölçek olan 1/100.000 plana istinaden hazırladığı  1/25.000  Ölçekli Muğla Nazım İmar Planı,  uzunca bir süre askıda kalarak, çeşitli kurum, kuruluşlar ve vatandaşlar tarafından yapılan 700  itirazın ardından, gerekli düzeltmeler yapılarak, 10.03.2016’da Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onanmış ve 23 Nisan’a kadar askıya çıkmıştı.

imar.jpg1.jpg2.jpg3.jpg4Bodrum Kent Konseyi,   Prof. Dr. Tuncay Kuleli’nin “Mekansal Plan” ile ilgili yaptığı bilimsel makale çalışmasında onaylı üst ölçekli planla, 1/25.000lik arasında farklar olduğunu ifade etmesi üzerine, bilgilenme amacı ile Muğla Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Ayşe Ünal’ı davet ederek, Güzel Sanatlar Fakültesi’nde bir toplantı düzenledi. Konsey Başkanı Hamdi Topçuoğlu ve Dekan Erol Turgut’un hoşgeldin konuşmalarının ardından,  Prof. Dr. Tuncay Kuleli planla ilgili çekincelerini aktardı. Kuleli “1970 yılından bu yana Bodrum’da  arazi değişimlerini inceliyorduk. Ancak bazı verilerden emin olamadık. Onaylı üst ölçek olan yüz binliklerle, 25 binlikler arasında farklılıklar vardı. Emin olamadık. Bilimsel çalışmalardaki verilerin tutarlı olması gerekiyor. Mesela Gümüşlük’te, Turgutreis’te  makilik alanlar 25binlikte kentsel alana dönüştürülmüş.” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Ayşe Ünal, Kuleli’ye yönelik olarak “Keşke bize iki satırla sorsaydınız. Mekansal planlama konularına değinilirken, mevzuatı çok iyi bileceksiniz, mevzuattaki değişiklikleri takip edeceksiniz, asla ölçü alarak, büyüterek, fotokopilerle değil. Plan hükümlerine bakılmalı. Detaylar, 1/5.000liklerde  olacak.” diyerek, çalışmaların detaylarına girdi.

imar.jpg1

“BODRUM’U KORUMAK DEĞİL, YAŞATMAK GEREK”

Soru cevap bölümlerinde de, katılımcılar ve Prof. Dr. Tuncay Kuleli verilen cevaplardan tatmin olmadıklarını, Muğla Belediyesi sitesindeki plana bakıldığında da aynı çekincelerin mevcut olduğu söylendi.  Eski Konacık Belediye Başkanı ve MHP Bodrum İlçe BaşkaMehmet Tosun da “Ayşe Hanım’a ve çalışmalarına saygımız sonsuz. Ancak, hocanın çekincelerine, endişelerine katılıyoruz. Üst ve alt ölçekli planlar uyumlu olmalı. Gümüşlük’te 270 Hektarlık alan, üst ölçekte korunmalı  fundalık alan iken, 25binlikte kentsel yerleşim, Konacık’ta 30 hektarlık  aynı vasıflardaki alan kentsel yerleşim olarak işaretlenmiş. Burada çelişkili ve spekülatif bir durum var. Alt ölçek, üst ölçeğin devamıdır, lejantlar ve lekelere uyulmak zorundadır. Gözden kaçmış bir durum ise, önemsenmesi, dönüşü mümkün olmayan noktalara gidilmemesi gerekir” dedi.

Bodrum ODTÜ Mezunları  Derneği Başkanı Mimar Murat Artu ise  şunları söyledi;

“Bu planın iki kişi için yapılıyor, birisi kamu kurumları için, diğeri de kamu için. Yani buradaki halk için değil. Kimse bir şey anlamıyor, kimse de bir şey anlamadı. Tuncay Kuleli bir soru sordu. 1/100 bin ile 1/25 bin arasında tutarsızlık var dedi. Bunları sunusunda da gösterdi. Siz buna cevap verdiniz. Cevabınızda şunu söylediniz; Elbette tutarsızlık olacak çünkü; biz 1/25 binde daha önce müktesep hak almış olanların parsellerini buraya işledik. Çok açık bu. Anlaşılmadı. Sunumunuzdan anladığım kadarı ile planda bir ton yanlış var. Bu yanlışlardan siz sorumlu değilsiniz, Büyükşehir Belediyesi de sorumlu değil. Çünkü siz mevzuata uyuyorsunuz. Buradaki soru şu; Mevzuatı mevzuat ile çözebileceğinize inanıyor musunuz?” dedi.

Bir an sessizliğin ardından Ünal “Şimdi olmasa da ileriki dönemlerde mevzuat ile çözülebileceğine inanıyorum” yanıtını verdi.  Artu’nun son sözleri ise toplantıya damgasını vurdu. Artu konuşmasının sonunda çok tartışılacak şu ifadeleri kullandı;

“Yargı yolu açık diyorsunuz ya, kimseye yargı yolu filan açık değil. Siz Bodrum’u öldürdükten sonra, katilini bulup assanız da Bodrum gitmiş olacak. Dolayısı ile biz bu işlerden yargıyı çıkartalım. Son önerim biz Muğla’ya gelip bunları takip etmeyelim, siz Bodrum’da bir büro açın, Marmaris’te bir büro açın ve bunları halka anlatın. Şu anda halktan kopmuş vaziyettesiniz. Bodrum’u korumak değil, yaşatmak gerek” dedi.

Bodrum’un 675 km2lik alanının, yüzde yirmisi imara açılırken, 525km2 koruma altında.

imar.jpg1.jpg2imar

 

 

 

 

 

 

 

Paylaş