Yalıkavak’ta 2015 yılında Tasarım Vakfı tarafından kurulan Bodrum Tasarım Köyü Atölye çalışmalarından çıkan keçe, kilim, takı, cam, seramik ve mimarlık ürünleri sunulacağı ‘Karya Tasarım Atölyeleri 2015’ Sergisi, 3 – 25 Aralık tarihleri arasında Tasarım Vakfı İstanbul Merkezi’nde sergileniyor.
Karya Tasarım Atölyeleri, ekonomiye yüksek katma değerlerle dönecek yeni tasarımların ve istihdam alanlarının yollarını açıyor. Bodrum Yalıkavak’ta, yedi dönüm arazi üzerinde kurulan derslikler, tasarımcı misafirhaneleri, tam donanımlı seramik, cam, keçe, kilim, dokuma, kağıt, takı ve çok amaçlı atölyeler ‘tasarım düşüncesi ve tasarım üretimi’ne adanmış bulunuyor.Kayra Akademi Tasarım Atölyeleri Sergisi 3-25 Aralık tarihlerinde Tasarım Vakfı İstanbul Merkezi’nde ziyaretçilerini bekliyor. Sergide, tasarım atölyelerine katılan 54 tasarımcının toplam 168 eseri yer alıyor.
mecidiyeköy escort
Tasarım Vakfı 2013 yılında mimar Faruk Malhan tarafından kurulan uluslararası bir organizasyon. Tasarı Vakfı kurulduğu günden bu yana yaratıcı endüstriler ve yaratıcı ekonomileri buluşturan tasarım atölyeleri, konferans ve sempozyum etkinlikleriyle faaliyetlerine devam ediyor.
Tasarım Vakfı, yaratıcılık ve tasarım adına kurucu bir çatı misyonu yüklendi ve bu doğrultuda tüm etkinliklerini Karya Tasarım Akademisi altında topladı. Karya Tasarım Atölye çalışmaları; tasarım, sanat, zanaatlar, mimarlık, yönetişim disiplinleri arasında kuramsal, deneysel bağlar kurmakta.
Tasarım Vakfı, kurulduğu günden bugüne”yaparak, uygulayarak öğrenme” fikrini destekleyen tasarım atölyeleri düzenliyor, ortak yaratım alanı olarak atölye çalışmalarının önemini vurguluyor. Karya Akademi Tasarım Atölyeleri sergisinde takı, tekstil, keçe, mobilya aksesuarları, giyilebilir teknolojiler, seramik,cam, mimarlık atölyelerinde üretilen çalışmalar sergileniyor.
Kayra Akademi yeni dönemde tasarım atölyelerinde üretilecek ürünlerin satılacağı online tasarım mağazasını faaliyete geçirmeyi, ekonomik, toplumsal, sosyal yapının bütünlüğünü tasarımcı düşünce ile sağlamayı, uzun vadede yaratıcı iş gücünü teşvik etmeyi ve istihdam yaratmayı hedefliyor. Karya Akademi’nin kapsama alanı kentsel tasarımdan, yaşama ait her şey olacaktır.
Karya Tasarım Atölyeleri, ekonomiye yüksek katma değerlerle dönecek yeni tasarımların ve istihdam alanlarının yollarını açmaktadır. Bodrum Yalıkavak’ta, yedi dönüm arazi üzerinde kurulan derslikler, tasarımcı misafirhaneleri, tam donanımlı seramik, cam, keçe, kilim, dokuma, kağıt, takı ve çok amaçlı atölyeler ‘tasarım düşüncesi ve tasarım üretimi’ne adanmış bulunmaktadır.
BODRUM TASARIM KÖYÜ 2015 ATÖLYELERİ
Bodrum Tasarım Köyü, 2015 sezonunda, yaratıcı alanlardaki tüm aktörlerin ortak yaratım, öğrenim ve deneyim süreçleri için açılış çalışmalarını gerçekleştirdi. Tasarım Vakfı, Bodrum Tasarım Köyü’nde, yurtiçi ve yurtdışından konusunda uzman yürütücülerle, çok disiplinli atölye çalışmaları ile katma değeri yüksek fikirler ve ürünler ortaya çıkardı. Bodrum Tasarım Köyü projesi; mimarlık, sanat, tasarım, zanaat önderleriyle, tasarım ve zanaatlar arasında kurgusal, deneysel bağlar kurabilmeye odaklandı. Tasarımcıyı sektörlerle buluşturmayı, ürün, hizmet, deneyim tasarımını, katma değerleriyle inovasyona, ekonomiye, kültüre, istihdama kazandırmayı amaçlayan Bodrum Tasarım Köyü’nde keçe, deri, seramik, kilim, dokuma, mobilya, deneysel fotoğraf, tekstil tasarımı, cam füzyon, alevde çalışma, vitray, giyilebilir teknolojiler, mimarlık, tasarım düşüncesi, açık iş, tasarımla yönetim, sosyal, ekonomik, kültürel inovasyon ve dönüşümlere odaklanan atölyeler gerçekleştirildi.
DONANIM
Yalıkavak sırtlarında 7 dönümlük doğal bir alan üzerine kurulan Bodrum Tasarım Köyü, kapasitesi dahilinde;
- 74 m2 Cam İşliği (füzyon, alevde çalışma, vitray, kumlama, cam işleme aletleri);
- 84 m2 Seramik İşliği (porselen ve seramik fırınları, etüv, sır hazırlama, sırlama kabini, seramik torna, alçı torna, seramik işleme aletleri);
- 42 m2 Deri ve Keçe İşliği (dikiş makinaları, tıraş makinası, kesim presi, muhat ve kıvırma makinası, klişe baskı makinası, perçin-çıtçıt makinaları, yün tepme makinası);
- 32 m2 Dokuma İşliği (dokuma ve kilim tezgâhları, şablon tezgâhları);
- 42 m2 Model Yapım İşliği (lazer kesim, ahşap/plastik/cam/seramik/metal işleme tezgâhları, küçük-orta ölçekli el aletleri);
- 85 m2 Çok Amaçlı Stüdyo (Toplantı, eğitim ve sunum alanı, projeksiyon cihazı, 3 Boyutlu yazıcı, ofis donanımları);
- 42 m2 profesyonel mutfak ve 36 kişi kapasiteli restoran;
- 12 kişi kapasiteli atölye lideri ve katılımcı misafir odaları;
ve yeşil alanlar barındırıyor.
ATÖLYE LİDERLERİ
Bodrum Tasarım Köyü atölye liderleri arasında, tasarım eğitiminde bir reform açan Poznan School of Form’un Direktörü Agnieszka Jacobson, mobilya tasarımı alanında uluslararası işbirliklerine imza atan Alman tasarımcı Anette Ponholzer, çağdaş seramik alanında bir duayen olarak kabul edilen, 1985-2004 yılları arasında Parsons School of Design’da Seramik Tasarımı bölüm başkanlığını üstlenmiş ve hala Londra’daki RCA Seramik bölümünde ders veren seramik sanatçısı Marek Cecula, İtalyan tasarım stüdyosu Studio Kairos’tan tasarımcı Giuseppe Manente ve tasarımcı Abramo Mion, İsviçreli mimar Prof. Ruggero Tropeano, Belçika’da mobilya, mimari ve kentsel ölçekli projeler üzerine deneyimlerini tamamladıktan sonra, 2011 yılında İstanbul’a yerleşerek mimarlık ve sanat çalışmalarına devam eden akademisyen Sinan Logie, giyilebilir teknolojiler üzerine uluslararası ölçekte çalışmalar yürüten tasarımcı ve akademisyen Gökhan Mura, moda teorisi, çağdaş moda ve giysi tarihi, müzeoloji üzerine çalışmalar yürüten ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümünde Yardımcı Doçent olarak görev yapan Dilek Himam gibi isimler yer almaktadır.
Bodrum Tasarım Köyü atölye çalışmalarına; Tasarım Vakfı Başkanı Faruk Malhan, Koleksiyon Mobilya Marka Direktörü ve tasarımcı Koray Malhan, “art-kilim” olarak adlandırılan çalışmalarıyla ünlü kilim sanatçısı Belkıs Balpınar, Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyeliğine devam eden Yrd. Doç. Dr. Özlem Sert ve endüstri ürünleri tasarımcısı Filiz Yenilmez de eğitim desteklerini sunuyor.
Bodrum Tasarım Köyü; GEKA, Koleksiyon, Garanti Bankası, Arçelik, VitrA, Borusan Otomotiv, Çağdaş Holding, Häfele ve İstikbal’in donanımsal desteklerini alarak kurulmuştur.
Bodrum Tasarım Köyü
Yalıkavak Mah. Ömer Efendi Cad.
47.Sokak No:7
48400 Bodrum MUĞLA
Atölyelerimize kayıt hakkında bilgi ve sorularınız için:
Nurcihan Beyazıt
nurcihan.beyazit@tasarimvakfi.org
+90 212 223 07 71 / 1100
info@tasarimvakfi.org
1947 İzmir doğumlu Faruk Malhan, ilk ve orta eğitimini İzmir Atatürk Lisesi’nde; üniversite eğitimini ise Ankara’da, Ortada Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde tamamlamıştır. Yüksek lisans derecesini Hacettepe Üniversitesi Demografi Bölümü’nden almıştır.
Temel tasarım derslerini Bauhaus Okulunun özgün temsilcisi, Profesör Fritz Janneba’dan aldı. Modern Sosyoloji’nin Türkiye’deki duayenlerinden Mübeccel Kıray’ın öğrencisi oldu. Profesör İlhan Tekeli’nin derslerinin, makalelerinin; Profesör Nusret Hızır’ın felsefesinin izleyicisi oldu. Profesör Oya Köymen’den aldığı ekonomi, ekonomi tarihi, toplum, politika dersleri Malhan’da, disiplinlerarası bilincin oluşmasına yardımcı oldu. Sahip olduğu eğitim tabanı, toplumların tasarım kültürleri ve tasarımın toplumların üretim biçimleri, kültürleri, gelişimler üzerine derinliğine görüşler kazanmasında etkili oldu.
Eğitim ve uygulama alanlarında kazandığı deneyimleriyle, Türkiye’de tasarımın; kültürel, toplumsal, estetik, kullanım yönlerini bir araya getirerek tasarım alanında iş üreten, düşünce üreten ilk kişilerden biridir.
1972 yılında “Koleksiyon Mobilya” firmasını “tasarım için bir endüstri” düşü ile Ankara’da kurdu, tasarımlarını firmasında gerçekleştirmeye başladı… Günümüzde Koleksiyon’un baş tasarımcısı olarak çalışmakta, tasarımcılara küratörlük yaparak grubunun sanat yönetmenliğini sürdürmektedir.
Koleksiyon’u kuruluşundan günümüze; tasarıma, sanata, zanaata, yaratıcılığa, özene adanan yıllarla; küçük atölye ölçeğinden entegre üretim tesislerine geçirdi. Tasarladığı ürünler ülkemizde ve yurtdışında insanların günlük yaşamınlarında yer aldı.
Türkiye’de tasarım kavramının yaşama aktarılmaya başladığı 70’li ve 80’li yıllarının lider kimliklerinden biri olan Faruk Malhan, Haziran 2013 itibariyle “Tasarım Vakfı İstanbul”un kuruluşuna öncülük yapmış, tasarımın uluslar arası boyutlarıyla ekonomilere, topluma, üretim kültürüne kazandırılması misyonunu tutkuyla ülkü edinmiştir. Faruk Malhan aynı zamanda Siena 2019 Avrupa Kültür Başkenti projesi Danışma Kurulu üyesidir.
Sitenizi takip ediyorum teşekkürler