Anasayfa » Güncel » “BODRUM CUMHURİYETİ’NİN” İSİM BABASI

“BODRUM CUMHURİYETİ’NİN” İSİM BABASI

Bir dönem Bodrum Polis Teşkilatı’nda yönetici olarak görev yapan “Bodrum Şerifi” lakaplı Mustafa Yeşilova’nın ölümünün 31. yılında kızı Sema Yeşilova bir basın açıklaması yaptı.

Bodrum’a “BODRUM CUMHURİYETİ” adını verendir.  

Mustafa Yeşilova; Atatürkçü doğmuş, Laik Türkiye Cumhuriyet’ine inanmıştır. Bodrum’da sol geleneği yaşatan adamdı, değerli bir yazar idealist bir eylem adamıydı. Bodrum’a; sosyal ve kültürel alanlarda hem yazarlığı hem de görev alan içindeki faaliyetleriyle büyük hizmetlerde bulunmuştur.

Entelektüel olması, cesareti, mazlumun yanında olması ve renkli kişiliğiyle kurduğu yakın ilişkiler, onu bugünlere taşımıştır. O bir halk adamıdır. Bodrum’um tarihini, doğasını, turizm alanındaki ihtiyaçlarını başta “Cumhuriyet Gazetesi” olmak üzere Bodrum başlıklı yazılarıyla ülkemizin diğer yerlerine taşımıştır. Yazıları diğer ulusal gazetelerde ve Bodrum yerel gazetelerinde de yayınlanmıştır. 1978’de Kopo, 1980’de Karasu adlı iki eseri vardır. “KOPO” 600 eser arasında birinci olmuş tüm mansiyonlar kendisine verilmiştir. Milliyet gazetesinde basılmış ve yayınlanmıştır. Bir yazısında ‘tarih yazdırılan değil, tarihi yazan bir ülke olmalıydık’ demiştir.

Mustafa Yeşilova’nın Polislik hayatında Bodrum bir nefes alma yeri olmuştur. Dürüst idareciliğinin yanı sıra, polisin de gülen yüzü olmuştur. Türk Polisi için; ‘Ulusun Vatan sathındaki sesi’ diye seslenmiş, ‘Sen mesleğinin saygıdeğer evladı, sen iktidarın değil benim polisimsin, tarafsızlık, hakkaniyet duygularını çiğnetme, şerefle görev yapmış olanların geçmişini, gelecekteki umutlarımızı ayağa düşürme. ben derim ki; içinizden gelip geçtim sizleri düşünürken gözlerim yaşarır. Bilirim hangi kıskacın arasında hangi çileyi çektiğinizi. Benim polisime kucak dolusu selamlar’ diye seslenmiştir.  (6 Aralık 1976)

Mustafa Yeşilova 1979 yılında kendi isteği ile emekli olup Bodrum’a yerleşmiştir.

Mustafa Yeşilova; ölümüne kadar Bodrum’un her konusunu dile getirmiştir. Bodrum’a katkısı olan tüm kişi, kurum ve kuruluşları yazmış , katkısı olanları kucaklamış, katkısı olmayanları acımasızca eleştirmiştir. O Türkiye’de kovboy yetişmiyor diyenlere inat, bir kovboy olarak yaşamıştır. Bodrum’lular onu has evlat olarak bağırlarına basmışlar ve ona yakışır bir şekilde has evlatları gibi uğurlamışlardır. Bunların şahitleri Bodrum halkıdır. Bu ölüm yıldönümünde O’nu sevgi ve saygıyla anıyoruz.

mustafa yeşilova ile ilgili görsel sonucu

Mustafa Yeşilova kimdir?
1928’de Erzincan’da doğdu. Eminönü halkevi temsil kollarında çalıştı, Anadolu ajansı ve Tasvir Gazetesinde muhabirlik yaptı. 1952’de emniyet teşkilatına girdi. 1960’da komiser muavini olarak göreve başladı. 1975 yılında kendi isteği ile emniyetten ayrıldı. Bodrum’a yerleşti. Cumhuriyet gazetesi başta olmak üzere Milliyet, Hürriyet gibi birçok ulusal ve yerel gazetelerde yazıları yayınlandı. Emekli olduktan sonra yazdığı Kopo adlı eseri 1978’de Milliyet Roman yarışmasında 600 eser arasında birinci oldu. 1981’de yazdığı Karasu adlı kitabı Hürriyet’te yayınlandı.1975’den 1985 yılında ölümüne kadar Bodrum’u tarihi, doğası, insanı ile kaleme aldı ve yazdıkları Cumhuriyet’te “Bodrum Mektubu” köşesinde, diğer ulusal ve yöresel gazetelerde yayınlandı.

Paylaş