Platform Fuarcılık tarafından, Kuşadası Efes Fuar ve Kongre Merkezi’nde, Ege Bölgesi Ağırlama Konaklama Teknolojileri ve Ev Dışı Tüketim Fuarı’nda etkinlik kapsamındaki “Küresel Turizm Pazarlarında Son Durum” konulu oturumu yöneten Hüseyin Baraner, “Diyalog sorunu var. Dünya barışı olmadan turizm gerçekleşmez” dedi.
Turizmin tüm yan kollarıyla beraber 3 milyon haneye ekmek kazandırdığına dikkat çeken Baraner “ Bu da on milyon insan eder. 2016 sezonunda henüz her şey bitmiş değil-sezon daha başlamadı. Suriye krizi ve Güneydoğu’daki durumların düzelmesi ve yurtdışında gündemden düşmesiyle birlikte işler hızlıca düzelecek. Avrupa’da milyonlarca çocuklu aile daha tatil rezervasyonu yaptıramadı. Onlar Türkiye’deki gelişmeleri bekliyor” diye konuştu.
BARANER: YURT DIŞINA ÇIKTIKLARINDA ÜÇ KİŞİYE KONUŞAMIYORLAR
Turizmin aktörleri kadar, yerel yöneticilerin de yurtdışında beldelerini tanıtmaları ve Avrupa toplumları ile diyalog içinde olmaları gerektiğini belirten Baraner şöyle konuştu: “Herkes Sadece Türkiye’de konuşuyor. Ama bundan dünyanın haberi yok. Türkiye’de binlerce kişiye konuşma yapanlar yurtdışına çıktıklarında üç kişiye konuşamıyorlar. Sadece otel yatırımı yapanlar değil , daha çok aşçılarımız, rehberlerimiz, önbüro müdürlerimiz, tüm turizm emekçileri sektörümüzün gerçek kahramanlarıdır ve onlara da saygı gösterilmelidir. Biz çok iyi ürün yaratıyoruz ancak bu değerli ürünleri çoğu zaman sadece depoluyoruz. Ama depoladıklarımızı vitrine çıkarıp, pazarlayamıyoruz. Yurtdışında bir çok tur operatörü, seyehat acentası ve medya mensubuyla birebir görüşerek ciddi bir tempo ve performans sergileniyor. Yakında yürürlüğe girecek olan teşviklerle piyasaların yeniden hareketleneceğini umduğunu söyledi.
DR. NACİ ASAN: ORTA DOĞU ÜLKESİ OLARAK GÖRÜLÜYORUZ
Konuşmacılar konferansta yaptıkları konuşmalarda, Rusya krizi ile başlayan turizmde çıkışın formülü VTV (Vergi-Tatil-Vize) olarak açıklandı. Oturumun konuklarından EASPAX Genel Müdürü Dr. Naci Asan ise “Avrupalının gözünde Türkiye artık bir Akdeniz ülkesi değil. Artık Ortadoğu ülkesi olarak algılanıyoruz” dedi. İç turizmde çarpıklıklar olduğuna dikkat çeken Asan “Yerli turist yurtdışından gelenlerden fazla ücret ödememeli, oteller tek bir acente tarafından satılmamalı, İspanya’daki gibi üçüncü yaş gruplarına teşvikler verilip tatil yaptırılmalı” diye konuştu.
ÇİÇEK: SEKTÖRÜN CAZİBESİ YİTERSE PERSONEL KIYIMI OLUR
Güvenlik sorunu yaşadığımızı belirten TÜRSAB Kuşadası BYK Başkanı Fahrettin Çiçek “Yaşanan krizle sektör cazibesini yitirirse bu personel kıyımına neden olur” dedikten sonra şöyle konuştu: “Kuşadası turizmcileri Rusya krizini Antalya turizminin sorunu olarak görülüyordu. Ancak Balkanlardan Kuşadası’na gelen turistler Rusların boşalttığı Antalya’ya yöneldi. Bu kriz en çok bu bölgeleri vuracak.”
Çiçek, “Dış İlişkiler Bakanlığı Avrupa ülkesi vatandaşlarına vize uygulamasına son vermeli. Çünkü Avrupalı bize çalışmaya değil. Turist olarak konaklamaya kısacası para harcamaya geliyor” dedi. Çiçek konuşmasını şöyle noktaladı: “Milli Eğitim Bakanlığı iç turizmin canlanması için tatil düzenlemesini bir an önce yapmalı. İç turizmi Temmuz Ağustos aylarına mahkum etmemeli. Bölgesel farklılıklar tatillerde olmalı. Konaklama sektörü KDV’si yüzde 8, ama transfer hizmeti KDV’si yüzde 18. Bunun yüzde 5’e çekilmesi, Avrupa ile rekabette elimizi güçlendirir. Vize, tatil ve vergide gelin elimizi güçlendirin, bizde turizmde Türkiye’ye elmas yılını yaşatalım.”
ATİLLA: AVRUPA SATIŞLARINDA YÜZDE 50 DÜŞÜŞ VAR
Alman Seyahat Acenteleri Birliği (DRV) Dış İlişkiler Komisyon Üyesi Hikmet Atilla ise “Avrupa’da Türkiye satışlarında yüzde 50 daralma var. Yunanistan 1.200.000 Rus turisti hedefliyor. Rusları ülkelerine çekebilmek için 3 yıllık Schengen vizesi veriyor. Amerika, Almanya, İngiltere Türkiye’deki tehlikeli bölgeleri genişletti. Dış İşleri Bakanlığımız bunun üzerine çalışmalı ve bu olumsuz durumu ortadan kaldırmalı” dedi.
Kaynak: Turizm Güncel