Kendi Elektriğini Üreten Tesis Kapılarını Öğrencilere Açtı
Atıksuyu ayrıştırıp biogaza dönüştüren ve kullanılan elektriğin %40’nı bu yolla kendisi üreten Muğla Atıksu Arıtma tesisi, kapılarını Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği öğrencilerine açtı.
Tesise gelen çamurlu suyu ayrıştırıp çamuru Biogaza dönüştüren ve bu gazdan da elektrik üreterek ihtiyaç duyduğu enerjinin yaklaşık yüzde 40’ını kendi karşılıma özelliğine sahip olan Muğla Atıksu Arıtma Tesisi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği öğrencilerine kapılarını açtı. Kurulduğu yıl Türkiye’de sadece 3 İl’de bulunan ve 4’üncüsü Muğla’da yapılan tesis 2012 yılından bu yana Menteşe İlçesinin arıtma ihtiyacını karşılarken öğrencilerin büyük ilgisini çekti. Tesis yetkilileri tarafından öğrencilere tesisin özellikleri anlatırken atıksuyun temiz su haline gelinceye kadar hangi işlemlerden geçtiği sırasıyla gösterildi. Öğrenciler ızgaralar, kum ve yağ tutucular, çamur tankları, çökeltme havuzları gibi birçok bölümü ziyaret ederek tesis yetkililerinden teknik bilgi aldılar.
“ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN ÇOK YARARLI OLDU”
Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü tarafından işletilen tesisi ziyaretleri sırasında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Uğur Özdemir, Çevre Bilimi Dersinde bu konuyu işlediklerini ve yerinde görmek için tesisi ziyaret ettiklerini söyledi. Özdemir ayrıca “Atıksuyun fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak ne tür işlemlerden geçtiğini yerinde gördük. Öğrencilerimiz görevli arkadaşlara kafasına takılan soruları yönelttiler. Tesisin işleyişi hakkında birçok bilgi edindik. Son derece yararlı bir ziyaret oldu” dedi.
“VERİMLİ ÇALIŞAN BİR TESİS”
Günlük yaklaşık olarak bin metreküp biogaz üreterek enerji ihtiyacının yüzde 40’ını buradan karşılayan tesisin kendilerini çok şaşırttığını söyleyen Doç Dr. Uğur Özdemir, “Tesisin bizi şaşırtan bir özelliği de tanklar içerisinde toplanan biogazın enerjiye dönüştürülmesi oldu. Ayrıca tesiste kaynağa yani atık suyun alındığı kısma yaklaştığımızda kokudan yaklaşamadık ancak son aşamaya geldiğimizde kokudan eser kalmadı. Şeffaf bir su vardı. Buda tesisin verimli çalıştığının bir göstergesi” dedi.