Yatağan Stratonikeia Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarında çıkartılan gladyatör mezarları sergilenmeye başlandı.
3 bin yıllık Stratonikeia Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarında çıkartılan 12 gladyatör mezarı, kentin girişinde sergilenmeye başlandı. Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, gazetecilere yaptığı açıklamada, Antik dönemin mezarlarının tamamının burada döneme uygun olarak yerleştirildiğini söyledi.
Stratonikeia antik kentini ziyaret için gelen yerli ve yabancı turistleri dönemin ünlü gladyatörlerinin mezarları karşılayacak. Dünyanın en büyük mermer antik kenti olma özelliğini taşıyan Stratonikeia antik kenti, aynı zamanda aşkın ve gladyatörlerin kenti olarak da biliniyor.
Antik kentin girişine Roma döneminde ün yapmış Khrysos, Vitalius, Khrysopteros, Amarios, Eumolos, Droseros ve Akhilleus gibi 12 gladyatörün mezarının yerleştirme işlemleri devam ediyor. Antik kent girişinde sergilenecek mezarlarda gladyatörlerin mezar stellerinde yer alan yazıtlar Türkçe ve İngilizce olarak tanıtılırken, resimlerine de yer verilecek.
Mezarlar arasında ünlü Truva filminde yer alan Akhilleus’un mezarı da bulunurken, bunun yanında 22 çembere (madalya) sahip ünlü gladyatörlerin de mezarları antik kent girişinde sergilenecek. Antik kentin hemen yanında yapım çalışmaları devam eden Yatağan-Milas karayolunun tamamlanmasından ardından sürücülerin geçiş kapısı Stratonikeia antik kenti Kuzey giriş kapısı önünden sağlanacak olması antik kente ziyaretçi sayısı arttırması bekleniyor. Gladyatörlerin mezarları zeytin ağaçları arasında sergilenmek üzere yerlerine yerleştirilme çalışmaları sürerken, 12 mezardan 10 mezarın yapılan düzenleme ile yerlerine yerleştirildi.
2008 yılından bu yana antik kentin kazı başkanlığını yürüten Denizli Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt, Helenistik, Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemini içinde barındıran bir başka antik kentin bulunmadığını, halen antik kent içinde yaşamın devam ettiğini açıkladı. Antik kent içinde kazı çalışmalarının devam ettiğini, bunun yanında kent girişine de dönemin ünlü gladyatörlerinin mezarlarının yerleştirme çalışmalarının da sürdüğünü açıklayan Sögüt, “Stratonikeia antik kenti içinde yapılan kazıların haricinde karşılama merkezinde de çalışmalar yürütüyoruz. Otopark ile karşılama merkezi binası arasında yapılan bir düzenleme vardı. Daha önce kazılarda bulduğumuz Gladyatörlerin mezarlarını buraya taşıyarak girişi canlı bir hale getiriyoruz. Antik gelen ziyaretçiler daha kente girişlerinden itibaren antik kente geldiklerini hissetmelerini istedik. Böylelikle mezarları da birebir korumuş oluyoruz. Burada lahit mezarlar ve küçük örnekler olmak üzere değişik vesileler ile farklı yerlerde bulunup kurul kararı ile antik kentin hemen girişine bu mezarların taşınmasına karar verildi. Antik dönemin mezarlarının tamamı burada antik döneme uygun olarak tekrar yerleştirildi. Şu anda 10 mezar antik kentin girişine taşındı ve taşınan mezarlardaki gladyatörlerin hepsinin ismini biliyoruz. Bu gladyatörler ile ilgili bilgilendirmeleri mezar stellerinde var olan yazıtların Türkçesi dahil olmak kaydıyla onların resimleri ile birlikte mezarların başına koyacağız. İnsanlar bu yoldan yürürken Akhilleus’un mezarının yanına geldiklerinde Akhilleus ile ilgili mezarda ne yazdıklarını okuyor olacaklar. Emekli olan Vitalius’un veya Droseros’un mezarlarının nasıl olduğunu, mezar kitabelerinde neler yazdığını, onların kaç tane zafer kazandıklarını ve çelenklerinin olduğunu mezarlarının başındaki açıklamalarda görebilecekler” dedi.