Anasayfa » Kültür - Sanat » ARKEOLOGLAR HEYECANLANDI “İKİNCİ KUTSAL ALAN MI BULUNDU?”

ARKEOLOGLAR HEYECANLANDI “İKİNCİ KUTSAL ALAN MI BULUNDU?”

Aydın  ve Muğla sınırlarında yer alan, doğal yapısı ve tarih öncesi kaya resimleriyle ünlü Beş Parmak (Latmos) Dağı’ndaki yeni bir buluntu, arkeologları heyecanlandırdı. Buluntunun, Zeus Akroios’a adanan Dikilitaş kutsal alanına benzemesi, ikinci kutsal alan mı bulundu sorusunu gündeme getirdi.

Arkeolojik tescil için Latmos’ta arazi çalışmalarını sürdüren Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Aydın Arkeoloji Müzesi uzmanları, yeni bir arkeolojik bölge keşfetti. Yörede yaşayan vatandaşların arazi sınırlarını belirlemek için oluşturduğu sınır duvarlarında kullandıkları taşları inceleyen uzmanlar, yeni buluntunun izlerine rastladı. Buluntuların aynı bölgede yıllar önce bulunan ZeusAkroios’a adanan Dikilitaş kutsal alanına çok benzediğini söyleyen Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, “Yapılan çalışmalar sırasında bir arazide kullanılan işlenmiş sınır taşları dikkat çekti. Çevrede yapılan araştırmalarda, çok yakında pek çok buluntuya rastlandı. Yeni buluntunun aynı bölgede Dr. Anneliese Pesclow’un tespit ettiğiZeus Akroios’a adanan Dikilitaş kutsal alanına çok benzemesi; ikinci kutsal alan mı sorusunu gündeme getirdi. Uzman arkeologlar tarafından yapılacak çalışmalar sonucunda yeni buluntuların ne olduğu meydana çıkarılacak. Yakın bölgede yapılan yüzey araştırmalarında daha pek çok benzer taşın toprağa dikili olduğunu gördük. Antik dönemde kullanılan tarım teraslarının ve kaya mezarlarının bölgede bir yaşam alanı olduğu konusunda fikir veriyor” dedi.

TAŞ OCAKLARINA DİKKATİ ÇEKTİ

Uzmanların yaptığı çalışmalarda her geçen gün yeni arkeolojik alanların belirlendiğini söyleyen Sürücü, dağda var olan maden sahalarının dışında, dağın her yerinde maden ocakları açılması taleplerine dikkat çekti. Sürücü, “Latmos’un bakir coğrafyasında var olan maden ocakları haricinde, hemen her yerine yeni maden sahalarının açılma talepleri bulunuyor. Daha 172 mağara ve kaya sığınağındaki tarih öncesi kaya resimleri, manastırlar, kaleler, savunma yapıları, antik yollar ve birçok tarihi buluntuların tescil işlemleri bitmemişken, bu çalışmalar sırasında bile yeni yerler keşfedildiği görülüyor.Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Aydın Arkeoloji Müzesi’nin bir avuç duyarlı uzmanlarından oluşan ekibin hem tescil çalışmalarını yürütmesi hem yüzey araştırmalarını yapmaları 10 yıllar sürecek. Bu nedenle Latmos’un koruma sınırlarının çizildiği bölgede hiçbir maden faaliyetinin olmaması gerekir. Başta yöre insanı olmak üzere, ülkemiz turizmine büyük katkısı olacak bu zengin doğa ve kültür alanı bir an önce koruma altına alınmalıdır. Aynı zamanda Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi de, yapılan bu çalışmalara katkı sağlamalıdır” dedi.

 

Paylaş