Artı Gerçek Sitesi’nde çıkan habere göre, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 18 kilometrelik çevre yolunun “Projenin Pedasa Antik Kenti yanından geçen kısmı Koruma Kurulu tarafından onaylandı” ” Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon “doğa tahribatı olacak” dedi.
Rıfat DOĞAN
ARTI GERÇEK- Bodrum Yarımadası’nda Pedasa Antik Kentin yanından geçecek otoban projesine karşı çıkan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon “doğa tahribatı olacak” dedi.
Uzmanlar, çevre yolunun Pedasa Antik Kentine geri dönülmez şekilde zarar vereceğini ve bunun kabul edilemez olduğunu belirtti.
Muğla’nın turizm bölgesi olan Bodrum Yarımadası’nda trafiğe çözüm adıyla Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 18 kilometrelik çevre yolunun Torba ile Ortakent-Yahşi Mahalleleri arasında yapılması planlanıyor. Çevre yolu projesinde 5 tünel ve viyadükler de bulunuyor. Üç hat üzerinden inşa edilecek yolun mavi hattı % 58 oranında şahıs arazisinden, % 42 oranında hazine ve orman arazisinden, yeşil hattı, % 44 oranında şahıs arazisinden, % 56 oranında hazine ve orman arazisinden ve pembe Hat olarak belirlenen hattı ise % 44 oranında şahıs arazisinden , % 56’sı orman arazisinden geçiyor.
KOCADON: MEVCUT YOLUMUZ GENİŞLETİLSİN YETER
Projenin Pedasa Antik Kentinden geçen kısmı Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Bodrum Yarımadası’nın tarih, kültür ve ekoloji katliamına neden olacağı belirtilen çevre yolu projesine karşı çıkanlardan biri de Bodrum Belediyesi Başkanı Mehmet Kocadon. Projeyle ilgili çekincelerini Artı Gerçek’e anlatan Kocadon, “Bizim Torba’dan gelip Yalıkavak’a giden mevcut bir yolumuz var, onun düzeltilip genişletilmesini istiyoruz” dedi.
Kocadon karşı çıkış noktalarıyla ilgili “Bu yapılacak yola gerek yok. Zaten bu kadar masrafı bu ekonomik sıkıntılarla kaldırmak mümkün değil. Çok büyük bir doğa tahribatı olacak. Bodrum’un her tarafı ya arkeolojik sit ya da doğal sit. Dolayısıyla Gümüşlük’ten Yalıkavak’a var olan yolumuzun düzenlenerek Turgutreis’ten gelinebilir. Trafiği de Yalıkavak ile Turgutreis’e gidecekler kilitliyor. Trafiği başka olumsuz etkileyen bir durum yok” ifadelerini kullandı.
YOL CİDDİ BİR GÖÇÜ TETİKLEYECEK
Yol projesine karşı çıkan meslek örgütlerinden TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bodrum Temsilcisi İlhan Özyiğit yolun yapılması halinde Bodrum’u büyük bir göç tehlikesi beklediğini belirterek “En büyük tehlike göç. Ayda 2 bin ile 2 bin 500 insan zaten Bodrum Yarımadası’na göç ediyor. Bu yol göçü ciddi şekilde artıracak. Zaten her 10 yılda bir nüfusumuz 50 bin kişi artıyor. Şu an 170 bin nüfusa sahibiz, 200 bine doğru gidiyoruz.”
BODRUM’U BÜYÜK BİR TAHRİBAT BEKLİYOR
Özyiğit ayrıca göçle birlikte yapılaşmanın da artacağına dikkat çekti. Özyiğit, bölgenin en önemli arkeolojik sit alanı olan Pedasa Antik Kentinin de yol çalışmaları sırasında yok olacağını vurguladı.
TMMOB Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Gamze Türk de yol projesinin ne 1/25 bin ne de 1/100 binlik planlarda bulunduğunu, projenin bu planları hazırlayan şehir plancılarına da sorulmadığını kaydetti. Yol projesine ait bir hattın Pedasa Antik Kentiyle ilgili kısmında yapılan ufak bir revizyonla Koruma Kurulu’ndan geçtiğini belirten Türk sözlerini şöyle sürdürdü:
“Koruma Kurulu da bu projenin sadece birinci derece sit alanına zarar verip vermediği konusuyla ilgilendi ve onay verdi. Biz de Koruma Kurulu’na neden hepsini incelemeden karar verdiniz dedik ancak kendileri ‘bu bizim yetkimiz değil, biz sadece sit alanıyla ilgili kısmına bakıyoruz’ diye yanıt verdi.”
Projede sadece güzergahın belli olduğunu, bağlantı yollarına ilişkin bir bilginin bulunmadığını ifade eden Türk, “Açılacak tünel, buradan çıkarılacak toprak ve kurulacak şantiye nedeniyle çok ciddi bir tahribat olacak. Çünkü Bodrum Yarımadası’nın tek orman alanı ve yarımadanın ciğerleri burası. Bu yol yapılaşmayı da zorlayacak ve nüfusu artıracaktır. Yanlış bir proje olduğunu düşünüyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)