Akdeniz Ülkeleri Akademisi (AKADEMİA) Vakfı Başkanı Özay Kartal, vakfa geçtiğimiz günlerde tahsisi yapılan yeni binada, Halikarnas Mozolesi’nin ileri teknolojiyle yeniden canlandırılması amacıyla hazırlanan “Mausoleum Müzesi Restitüsyon Projesi”ndeki gelişmeleri basın mensupları ile paylaştı.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu Ek Hizmet Binası’nın üst katı AKADEMİA Vakfı’na tahsis edildi. Bu binada ilk basın toplantısını düzenleyen Özay Kartal, ilk olarak binanın geçmişinden ve kendilerine tahsisinden bahsederek şunları söyledi:
“İçinde bulunduğumuz bina Bodrum’un eski tarihi adliye binası aslında. Bu bina uzun yıllar Bodrum’a adliye olarak hizmet verdikten sonra Vergi Dairesi tarafından depo olarak kullanılmış. Daha sonra tatsız bir yangın geçirmiş ve binanın tamamı yanmış. Uzunca yıllar kullanılmadan metruk bir şekilde kalmış. Vakfımız 1993 senesinde kurulduktan sonra binanın tahsisini istemiş. Vakıf kurulup hizmete girdiğinde Bodrum’da bir kültürel eseri tamir edip kazandırarak başlamak istemiş. Daha sonra İMKB’den 120 bin dolara yakın bir sponsorluk sağlayarak bu güzel binanın metruk halden bu hale gelmesini sağlamış. Vakfımız uzunca yıllar da bu binayı kullanmış, hizmetlerini bu binada yapmış. Fakat daha sonra vakfın iflas etmesiyle belediye başkanı Mazlum Ağan döneminde binanın masraflarının karşılanamayacağı anlaşılınca Muğla Üniversitesi lehine tahsisten feragat edilmiş. Vakıf kendisine aşağıdaki bir müştemilatı ve depoyu tutmak, adresi devam ettirmek şartıyla da binanın tahsisinden Muğla Üniversitesi lehine feragat etmiş. O günden bugüne Muğla Üniversitesi burayı kendi eğitim çalışmalarında, gerek Halk Eğitimi ihtiyaçları doğrultusunda, gerek diğer kurumların ihtiyaçları doğrultusunda Bodrum’a hizmet vermeye devam etmiş. Muğla Üniversitesi bu binanın restorasyonu, tadilatı, bakımı konusunda gerçekten çok ince bir çalışma yapmış. Vakfımız geçen yıl Mozole Projesi’ne başladığında ciddi anlamda çalışma, toplantı ve diğer faaliyetler doğrultusunda yer ihtiyacımız belirdi. Bunu da Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörümüz Mansur Harmandar’a ilettik. O da sağ olsun valimiz, kaymakamımızın desteğiyle bu binanın üst katının da vakfın kullanılmasına izin verdiler, vakfımıza tahsis ettiler. Bu binamızın üst katı vakfımız için tahsis edilmiş durumda. Mozole Projemizi, sizlerin yakından takip ettiği tarih konferanslarını ve önümüzdeki günlerde duyurusunu yapacağımız diğer etkinliklerde burayı gerek konuklarımızın ağırlanması, gerek toplantı, gerek sunumlarda kullanıyoruz. Bu bakımdan da Bodrum için hayırlı olsun diyoruz. Buranın bize tahsis edilmesinde emeği geçen sayın valimize, kaymakamımıza, rektörümüze içten teşekkürlerimizi sunuyorum. Biz de onların bu teveccühlerine layık olacağız.”
Vakıf tarafından yürütülen Mozole Projesi ile ilgili de güzel gelişmelerin olduğundan bahseden Kartal, şöyle devam etti:
“Proje ile ilgili en son geldiğimiz noktada Turizm Bakanlığı Anıtlar Müzeler Genel Müdürlüğüne gittik. Elimizdeki evraklarla ilgili görüşlerini aldık. Turizm Bakanlığı Anıtlar Müzeler Genel Müdürlüğü yetkilileri çok büyük destek verdiler. Bakanlığımız projemizle ilgili onay değil ortak çalışmayı da dahil eden bizden bir başvuru talep ettiler. Umut ediyoruz ki çok yakın zamanda Anıtlar Müzeler Genel Müdürlüğümüzden yazımızı alacağız. Biz bu süreçte turizmcilerimizden çok yoğun destek görüyoruz. Bodrum turizmine yapacağı katkı nedeniyle Mozole Projesi’nin hızlandırılmasını talep ediyorlar. Yine proje ile ilgili olumlu gelişmeler var. İki büyük dev şirket bizden projemizle ilgili brifing, sponsorluk dosyalarını istediler. Bunlarla ilgili yoğun bir trafiğimiz var. Ama biz özellikle bakanlık yetkililerimizin göstereceği yol ve izin doğrultusunda bu çalışmalarımızı şu an için bekletiyoruz. Bakanlığımızla el ele, onların vereceği emirlerle, onların göstereceği doğrultuda Mozole Projemizin çalışmasına çok yakın zamanda başlayacağız” dedi.
“Mozole Projemiz mozoleyi sadece camdan ayağa kaldırmak değil” diyerek açıklamasını sürdüren Özay Kartal, açıklamasına şöyle devam etti;
“Önündeki okul parseli ile müze parselini birleştirerek aslında yeni bir müze projesi. Tarihsel yapıların ayağa kaldırılmasında uzman olan Mimar Mehmet Alper, vakfımızdan projenin sponsor mimarı olmayı talep etti. Biz de danışma kurulumuzla istişare ederek olumlu karar verdik. Şu an Sayın Mehmet Alper ekibiyle birlikte müze projesi üzerinde, bakanlık yetkilileriyle temas halinde projemizi çizmeye başladı. Önümüzdeki günlerde bakanlık yetkililerimizin izniyle kamuoyuna bu projeyi paylaşmaya başlayacağız” dedi.
Kartal, projenin hayata geçmesi durumunda Cumhuriyet İlkokulu öğrencilerinin mağdur olacağı yönünde söylentilerin dolaştığını söyleyerek bu konuda da şu açıklamayı yaptı;
“Cumhuriyet İlkokulu bakanlık yetkililerinin müsaadesiyle taşınacak. Okulu şu anda eski mezunları göremiyor, ziyaret edemiyor, hatta nerede olduğunu bilmiyor. Biz bu proje kapsamında etrafında sonradan yapılmış çirkin yapıları yıkıp temizleyerek o okul mezunlarını okullarıyla yeniden buluşturacağız. Kamuoyundaki bu yanlış bilgi nereden nasıl çıkıyor bilmiyoruz ama ne öğrenciler mağdur olacak, ne de Cumhuriyet İlkokulu’nun eski mezunları okullarını kaybedecek. Tam tersi, çocuklara daha güvenli yeni bir okul, mezunlarına da okullarını yeniden görme ve ziyaret etme şansı verecek” diye konuştu.