Bodrum Esnaf Sanayici ve İş Adamları Derneği (BESİAD) ile Ege İhracatçı Birliği (EİB) in birlikte organize ettikleri iç pazara sıkışmış olan firmaların dış pazara açılmaları ve bu konuda verilen devlet desteğini kapsayan toplantı Bodrum’da gerçekleşti.
pasgol
Bodrum Esnaf Sanayici ve İş Adamları Derneği BESİAD, Bodrum ekonomisi ve iş dünyası için çok özel bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. BESİAD üyelerinin komşu adalarla olan ticari ilişkilerini geliştirmek ve düzenlemek adına geliştirilen “BESİAD Uluslararası Ticari Köprü projesi” kapsamında Ege İhracatçı Birlikleri ile irtibata geçen BESİAD Yönetimi yemekli bir toplantı düzenledi. Yapılan toplantı Bodrum’dan dünyaya açılmalarını teşvik etmeye yönelik düzenledi.
Toplantıya Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum Ticaret Odası Meclis Başkanı İlhan Ersan, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz, Bodrum Esnaf Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Emre Köroğlu, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yrd. Kemal Coşkun, Ege İhracatçı Birlikleri Devlet Yardımları Şube Müdürü İsmail Saydan Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Selçuk Karaata, ve BESİAD üyeleri katıldı.
“Bodrum’da Sadece Eğlence Sektörü Yok”…
Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Selçuk Karaata’nın yönettiği toplantının açılış konuşmasını Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz yaptı. Yılmaz, Bodrum’un eğlence sektörü ile ön plana çıkmasının yanında pek çok yerel değere de sahip olduğunu ve bu değerler üzerinden üretim yaparak ciddi gelir kalemlerine sahip olabileceğini kaydetti. Yılmaz konuşmasına şöyle devam etti “Bu tür yapılan çalışmaları önemsiyoruz ve değerli buluyoruz. İnşallah bu güzel çalışmalar devam eder. Bodrum bir turizm kenti ama biz Bodrum’da turizmin dışında tarımın, ticaretin, sanayinin de gelişmesini istiyoruz. Sadece turizm ile de bir yere varılmıyor. Bodrum özellikle eğlence sektörü ile ön plana çıkmış bir bölge. Biz istiyoruz ki kültür turizmi, sağlık turizmi, spor turizmi, eko turizm gelişsin ve bu 4 ayda sınırlı kalan sezon uzasın tüm yıl boyu süren bir turizm anlayışına sahip olalım. Turizmin dışında tarımsal farkındalığa da önem verelim. Biliyorsunuz tarım deyince coğrafi işaret almış bir mandalinamız var. Mandalina bahçelerinin yok edilmesini önleyelim, mandalinayı iyi değerlendirelim. Tarımsal kalkınmada Kılıç Holding gibi dünya çapında bir tesisimiz var. Demek ki sadece turizm değil turizmin dışında da birçok şeyi yapmak mümkün. İnşallah bu doğrultuda da önemli mesafeler alırız. Büyük hedeflerimiz var. Sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz ülke olarak. Ülkemiz 2023’te 500 Milyar ihracatı hedefliyor, kolay değil. Bu hedeflere ulaşmada iş adamlarımıza büyük görevler düşüyor. Biz sizlere güveniyoruz. 1980’li yılları da biliyoruz; 10 milyar Dolar ihracata geldiğimiz zaman büyük bir başarı yakalandığını düşünmüştük ama şimdi 150 milyar dolarları bulduk. Fakat yine de Türkiye baktığımız zaman ihracatta şu an hak ettiği yerde değil.” Dedi.
Daha sonra Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan kürsüye gelerek bir konuşma yaptı. Kızıltan “Hayvansal ürünlerin ihracatında Muğla’dan beş firmamız ilk sıralarda yer alıyor ve bunların beşi de su ürünleri firmasıdır. Dünyanın 80 ülkesine ihracat yapıyoruz. Yaklaşık 60 ülkeye de hava yoluyla ihracat yapıyoruz. Önümüzdeki yıllar için hedefimiz ihracatta bir buçuk milyar Dolar’a ulaşmak. Bodrum Milas çevresi de 500 milyon Dolarlık bir payı karşılayacak. Ticaret Odamızın bu konularda çok büyük çalışması var. Bizlerin kazandığı her lira bölge ekonomisine dönecektir.
“Bodrum’a Borçluyuz”…
Bodrum Esnaf Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Emre Köroğlu, BESİAD’ın kurulduğu 2003 yılından bu yana Bodrumlu esnafın sorunlarını ele alarak onlara çözüm üreten projelerini hayata geçirmeye çalıştıklarını kaydetti. Köroğlu “ Derneğimiz Bodrum’da yaşayan iş insanlarının sosyalleşmesi, örgütlenmesi amacı ile başlayan ve devam eden süreçte Bodrum’da sivil toplum örgütlerinin boşluğunu ciddi anlamda dolduran ulusal ve uluslararası bazlı projeler üreten bir dernek haline gelmiştir. Bugünkü toplantı bizim açımızdan çok önemli. Bodrum’a borçlu olduğumuzu bilerek, Bodrum’un iş insanları ile ilgili sorunlarını ele alarak devam ettiğimiz yönetimimizde ilk önce işçi ve işveren arasındaki ilişkiyi kuran ve ciddi bir platforma ulaşan Bodrum CV projemizi hayata geçirdik. Akabinde Muğla Üniversitesi ile beraber geliştirmiş olduğumuz ve gençlerimize staj yapma imkanı sağlayan “Akademiden Kariyere” başlıklı projemiz ve bunun devamında da yine iş insanlarının ulusal bazda işlerini geliştirebilmeleri anlamında Bu yıl Türkiye’nin en büyük iş çatısı olan Türk Konfet üyeliğinizi gerçekleştirdik. Bundan sonra da ihracata açılmayı düşünüyoruz. Bodrum, dünya markalarına hizmet veren gerek tecrübesi ile gerek birikimleriyle ciddi deneyimlere sahip olan firmalardan oluşmaktadır ve gün geçtikçe üretimi anlamında da katkı koyduğunu hepimiz gözlemliyoruz. Bu bağlamda yakın pazarlarla ilgili olarak yapacağımız proje ile ilgili olarak Ege İhracatçı Birlikleri ile irtibat kurduk ve bugün ki eğitimi organize ettik. İhracat yapmak isteyen üyelerimiz için bugün ki eğitimin öneminin farkındayız. EİB’e teşekkür ediyoruz.” Dedi.
Yapılan konuşmaların ardından İhracat yapacak firmaların devletten özellikle hangi kalemler üzerinden destek alacağı ve alacağı bu desteklere nasıl ulaşacakları konularında bilgi verildi.