Anasayfa » Kültür - Sanat » BODRUM’DA ÇOCUKLAR BARIŞI ŞARKILARLA ÇAĞIRACAK

BODRUM’DA ÇOCUKLAR BARIŞI ŞARKILARLA ÇAĞIRACAK

Bodrum’un göçmen sorunları üzerinde çalışan tek sivil toplum kuruluşu olan Bodrum’da İnsanca Yaşam Derneği’nin (Bodrum Humanity) geçtiğimiz aylarda Dünyaca ünlü Azeri kökenli İranlı tenor Ramin Fahrangniya ile birlikte bir basın açıklamasıyla duyurduğu Göçmen Çocuklar Korosu hazırlıklarını tamamladı. Fahrangniya tarafından eğitilen çocuklar ilk konserlerini 11 Eylül Pazartesi günü vermeye hazırlanıyor.

10 dilde barış şarkıları

Seçmelerine Nisan ayında başlanan ve Ramin Fahrangniya şefliğinde Haziran ayından bu yana seçilen şarkılar üzerinde çalışan 6-16 yaş aralığındaki çocuklardan oluşa Rengarenk Göçmen Çocuklar Korosu, tam 10 dilden barış şarkıları söyleyecek.

Konser ücretsiz

Barış sözlerinin de tıpkı göçmenler gibi dalga dalga yayılması için gerçekleştirilecek olan konserlerin ilki 11 Eylül Pazartesi günü Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezi’nde saat 20.00’de gerçekleştirilecek. Konser ücretsiz olarak izlenebilecek.

Koronun %70’i Türkiye’nin doğusundan ve Suriye’den Bodrum’a yerleşmiş dezavantajlı, göçmen ailelerin çocuklarından, geri kalan %30’u ise Bodrum’a diğer şehirlerden ve ülkelerden gelmiş ailelerin çocuklarından ya da Bodrumlu ailelerin çocuklarından oluşuyor. Açık Toplum Vakfı tarafından desteklenen proje, göç ile dalga dalga tüm dünyaya yayılmış hayatlara dikkat çekiyor.

Rakamlarla dünyada ve Türkiye’de göç

Birleşmiş Milletler’in 2013 sonunda açıkladığı Küresel Göç Raporu İstatistikleri’ne göre uluslararası göçmenlerin sayısı her yıl giderek artıyor. Rapora göre uluslararası göçmenlerin sayısı 1990 yılında 154 milyon iken 2000 yılında 175 milyona ve 2013’te ise 232 milyona ulaştı. İstatistiklere göre bu rakam o yıllarda dünya nüfusunun %3,2’sini oluşturuyordu. Geçtiğimiz Temmuz ayında yine Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan rapora göre dünya genelinde 710 milyon kişi göç etmek istiyor.

T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı “2016 Türkiye Göç Raporu” ise Türkiye’de geçen yıl 66 bin 167 kişinin uluslararası koruma kapsamında misafir edildiğini gözler önüne seriyor.

Ramin Farhangniya Kimdir?

1973 yılında İran’ın Artavil şehrinde doğdu. Müziğe on iki yaşında babasının hediye ettiği akordeonu kendi kendine icra ederek başladı. İran’ın önemli okullarından olan Ferhango Honer’de nota, solfej ve nazariyat eğitimi aldı. Akordeon virtüözü Ali Aghapur’dan akordeon dersleri alırken hocası tarafından fark edilen sesini geliştirmek için şan derslerine de başladı. Daha sonra müzik eğitimine Azerbaycan’ının başkenti Bakü’de devam etti. Farhangniya, müzik kariyerine Azeri ve Farsça eserleri icra ederek devam etti. Bakü’nün ünlü sahneleri olan; Reşid Behbudov Mahnı Tiyatrosu, Rus Dram Tiyatrosu ve Tacikistan Başkonsolosluğu Amfi Tiyatrosu gibi bir çok yerde sahne aldı. Bakü’de müzik eğitimine ve sahne çalışmalarına devam ederken Türkiye’den davetler aldı ve Türkiye’nin farklı şehirlerinde sahne performansları gerçekleştirdi. Ankara’da dünya Türk Festivali’nde, İzmir’de dünya Azerbaycanlıları Hemreylik Günün’de, İzmir, İstanbul ve Ankara’da Tebriz Gecesi’nde, İzmir’de Azerbaycan Nevruz Festivali Urmiye Gecesi’nde konserler verdi.

Sanatçı ayrıca, Birleşmiş Milletler-Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) Uluslararası Göçmenler Hakkında Farkındalığı Arttırma Projesi kapsamında düzenlenen Sanatın Kanatları-Renkli Göç Gecesi etkinliklerinde sahne aldı.

Bodrum’da İnsanca Yaşam Derneği hakkında

Ekim 2015’te, içlerinde Bodrum’da yerleşik yabancı uyrukluların da bulunduğu bir grup gönüllü tarafından kuruldu. 2015 baharında çoğunluğu Suriye’den gelen ve Bodrum üzerinden Avrupa’ya ulaşmaya çalışan sığınmacıların yarattığı dünyanın en büyük ikinci göç dalgasına insani yardım yapmak için bir araya gelen Bodrum’da İnsanca Yaşam Derneği, bugüne kadar 8 ayda yaklaşık 50.000 kişiye 50.000’e yakın öğün yemek, 15.000’e yakın hijyen paketi dağıttı. Toplamda 20 koli kıyafet Kos’a, 100 koli Suruç’a ve 300 koli de İzmir’e gönderdi.

Yalnızca sığınmacılara değil, yardıma ihtiyacı olan herkese yardım elini uzatan dernek, içinde sığınmacıların da bulunduğu Bodrum’daki evsizlere uzunca bir süre her akşam sıcak çorba dağıttı. Sonbahar’da Bodrum’da yaşanan sel felaketinde evleri hasar gören ailelere de ev eşyası, giyim, gıda ve hijyen malzemesi desteği verdi. Derneğin, maddi durumu yeterli olmayan Türk ve Suriyeli ailelere destekleri devam ediyor. Bodrum’da İnsanca Yaşam Derneği, kültür ve sanat konularına da destek vermeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali’nin Bodrum ayağının organizasyonunu üstlenen dernek yaz boyunca da dernek bahçesinde Festival filmlerinin gösterimini sürdürdü.

Dernek ayrıca, uluslararası bir dil öğrenimi yöntemi olan, ana dilleri farklı olan iki kişinin karşılıklı sohbet ederek birbirlerine dillerini öğretmesi esasına dayalı “Tandem” yönteminin uygulandığı buluşmaları her hafta Çarşamba günleri organize ediyor.

Derneğin Bodrum İslamhaneleri’nde kurduğu İnsanca Yaşam Merkezi’nde tüm kadın ve çocuklara açık aktiviteler, kurslar ve eğitimler düzenleniyor. Bölgeye Suriye’den ya da başka yerlerden göç ederek yerleşen ailelerin uyum süreçlerine katkıda bulunulması amaçlanan merkezde ayrıca kadınlar için düzenlenen atölyelerle kadınların ekonomiye katılmaları destekleniyor.

Paylaş