Karaova 1. Bağbozumu Buluşması’na; Mumcular, Bahçekaya, Çömlekçi, Kızılağaç gibi birçok yöreden bağ sahipleri, ürünleri ile birlikte katıldılar.
Bodrum’da tarım deyince akla ilk olarak zeytin, mandalina gelir. Ardından harnup, badem, incir diye devam edilir. Bodrum Kent Konseyi’nin öncülüğünde bugün Mumcular’da ilki gerçekleşen Karaova Bağbozumu Buluşması’nda, bugün turizm açısından tarımda önemli bir yer tutan bağcılık, ve şarap üretimi yapan küçük işletmeler de yer aldı. “Bağcılık” konulu panele konuşmacı olarak Mehmet Vuran katıldı.
“Vınbodrum” adı ile marka olan, Kızılağaç’ta üretimini eşi Füsun Yürüt’le birlikte dört yıldır yapılan şarapların sahibi Erhan Yürüt “Tarım biterse, turizm de biter. Doğal üretim, bahçelerde küçük veya büyük ölçekli devam etmeli. Şimdilerde Mumcular,Kısırlar, Çömlekçi, Gümüşlük, Bitez’de üzüm bağları olan üreticilerimiz var. Bağ ve şarap üreticilerinin küçük ölçekte butik işletmeler olması rekabetin ve kalitenin en önemli etkenidir. Avrupa’ nın şarap üretici ülkelerinde olduğu gibi üretici sayısı arttığı takdirde, sektörde de kaliteye yönelik üretim ve dolayısıyla maddi kazanç artacaktır. Bir başka önemli husus da küçük üreticilerin bir araya gelerek kooperatifler oluşturması ve böylelikle daha kaliteli ürünleri daha düşük maliyetlerle üretmeleridir. ” dedi.
“Karnas” adlı şarapları ile, Çömlekçi Köyü’nde 165 dönümlük Selia Çiftliği’nde bağları olan Selva İşmen ise “10 yıldır çiftliğimizde üzüm ve zeytin üretiyoruz. “Şato Şarapçılığı” yapıyoruz. Bazı otellerde şarabımız satılmakla beraber, esas olarak çiftliğimize, tamamen elle-butik olarak yapılan şaraplarımızı tatmaya, çeşitli çalışmalar yapmaya insanlar bize geliyor. Zeytinyağı da üretiyoruz.”
“Erdemirler Bağcılık” sahibi Hasan Tahsin Erdemir daha çok yeni. “İnşaat Mühendisiyim. Ankara’da bol bol gökdelenleri diktik, betonlardan bıktık artık. 90 dönümlük bir çiftlikte bağcılık ve zeytincilik yapmaya geldim. Bu yıl dikimini yaptık. Üç yıl sonra hasata bekleriz”” diyor.
“Sylvie’s goats” keçi peyniri, şarabın olmazsa olmaz mezesi. Muhip Sinan Sarpkan ve Sylvia ise, yüzde yüz organik keçi peyniri üretiyorlar. Mumcular Bahçekaya’daki çiftliklerinde çeşitli meyve ağaçları ve reçellerinden zira, keçilerini daha önemsiyorlar gibi görünüyor. Satış noktaları yok. Dileyen çiftliklerini ziyaret edebilir, keçi peynirini buradan alabilirler.
Kızılağaç’tan da hanup pekmezleri, zeytin ve zeytinyağları ile üreticiler bağbozumcularını yalnız bırakmadı.
KOCADON “Aslımıza sahip çıkmak durumundayız; sürdürülebilir turizm ve gelecek nesillerimiz için”
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon şenliğin açılış konuşmasında “Gerçek değerlerimizi burada gördük; kilimden tutunda halısına, keşkeğine, peksimetine kadar. Bu da bizi mutlu ediyor. Bizim aslımız bu. Aslımız bu olduğu için de aslımıza sahip çıkmak durumundayız. Özellikle Bodrum’da turizm yükselirken Bodrum’la ilgili bazı tarım bölgelerimizi kaybettik ama şu anda elimizde bir tek yer var: hem sürdürülebilir turizm için hem gelecek nesillerimiz için. Bu yer de Karaova Bölgesidir. Onun için de özellikle tarım söktörüne ve üreticilere büyük destek vereceğiz. Sürdürülebilir bir Bodrum için bu güzel Bağbozumu şenliği devam edecek. Katılımcılara ve destek veren herkese teşekkür tekrar teşekkür ediyorum.” dedi.
Biz de bu güzellikleri bir fotoğrafla ölümsüzleştirdik.