Doğal Sit Alanları Derece Değişikliği için, “Muğla İli Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi ”ihalesini alan firma, gayrimenkul yatırım danışmanlık firması çıktı. Muğla Çevre Platformu Medya Komisyonu ve YachtTürkiye Yazarı Ali Boratav’ın kaleme aldığı yazı gündemi sarsacak nitelikte.
Bodrumaktif haber sitemizde, “serbest kürsü” de sıklıkla yazıları ile okurlarımızı buluşturacağımız Sayın Ali Boratav’ın son yazısında , “Sizin ve bizlerin hayallerinde, Türkiyemiz’in eşsiz tabiat varlığının koruma sınırlarını belirleyecek profesyonel şirket bu mudur?” dedirtecek kadar çelişkileri içinde barındıran ““Muğla İli Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi ” yetkililerden açıklama bekleyen karmaşalarla dolu.
TAŞARON MU KULLANILDI?
Muçep (Muğla Çevre Platformu) Hukuk ve Bilim Komisyonu yaptığı (www.mucep.org) çalışmalar ve araştırmalar sonucu, Çevre Şehircilik Bakanlığı internet sitesinden şu bilgilere ulaşılmış:
1- Proje Adı: Muğla İli Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi
2- İhale, 16.08.2014 tarihinde yapılmış.
3- İhaleye 6 şirket başvuruda bulunmuş; 2’si kabul edilmiş
4- ENİSA G.MENKUL YATIRIM LTD STİ ihaleyi 276.400 TL+KDV teklifle kazanmış. Sonra da bir sözleşme yapılmış. Bu sözleşmede;
5- Proje Süresi: 370 takvim günü
6- Şirketin Proje Başlama Tarihi: 16.09.2014/ Proje Bitiş Tarihi: 20.09.2015 olarak belirlenmiş.
Şirket, ihaledeki yüklenici firma olarak bakanlık sayfasında ENİSA Gayrimenkul Yatırım Danışmanlık yazıyor. Ancak bu firma, 1.5 ay sonra alt yüklenici olarak CRK Planlama ile çalışmaya başlıyor. CRK Planlamanın sitesinde yer alan iş tanımlama bilgileri ise:
İş: Muğla İli Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje Süresi :01.11.2014 – 11.07.2016
Alan Büyüklüğü :189.000 Hektar
İl : Muğla
Ana Kaynak Değerleri :1., 2., 3. derece doğal sit alanları
Proje Çıktıları : “Doğal Sit Alanlarının Değerlendirilmesine İlişkin Teknik Esaslar”da tanımlanan yeni koruma statüleri
ENİSA Gayrimenkul Danışmanlık Şirketi Nedir, Ne İş Yapar?
“Muğla İli Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi” nin ihalesinin bir gayrimenkul firmasına verilmesini anlamakta güçlük çeken Boratav “Buna, ‘milli kuzu sürümüzü bir bütün halinde küresel aç kurtlara teslim etmişiz’ diyebilir miyiz? Tabi ki farkında olmadan, bilmeden…” şeklinde yorumlayarak, devam ediyor:
“Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nde temsilcilikleri bulunan, e-tanıtım sayfalarında Körfez ülkeleri ve Rusya’da özel gayrimenkul danışmanlığı hizmetlerini vurgulayan ENİSA Gayrimenkul Danışmanlık Şirketi’nin faaliyet alanları, kendi web sitesinde tam olarak (fazlası da, eksiği de yoktur) şöyle tanımlanıyor:
- “Her türlü taşınmazın alım ve satımını yapar.
- Taşınmaz mal yatırımları için hukuksal danışmanlık hizmeti vererek sorunları çözer.
- Arazilerin arsa haline dönüştürülmesi için, haritalar, imar planları için tüm kurumlardan ön izinleri alır.
- Alınan araziler üzerinde projeler geliştirerek pazarlar.
- Almış olduğunuz veya alacağınız arazilere yap-işlet-devret, gelir paylaşımı yöntemleriyle yatırımcı bulur.
- Türkiye’de yapacağınız her türlü yatırım projeleriniz için uygun olan taşınmaz malı temin eder.
- Devlete ait taşınmaz malları yapılacak yatırım karşılığında tahsis için danışmanlık hizmetleri verir.”
http://www.arsarazi.com/index.php?option=com_content&view=article&id=19&Itemid=56
Ne diyorsunuz Sayın Tekinsoy, bu işte bir tuhaflık olabilir mi?
Boratav, yazısında özetle “Örneğin bir ülkenin sağlık bakanlığı 30 yıllık vizyonunu ya da devlet hastaneleri teknoloji satın alım stratejisini bir küresel teşhis ve tanı elektroniği şirketine yaptıramaz. Buna “conflict of interest-danışıklı dövüş” denir. Pek çok ülkede böyle bir girişim de soluğu anında ağır ceza mahkemesinde alır. Çevre Bakanlığı galiba kurda kuzu sürüsünü teslim etmiş! Ne diyorsunuz Sayın Tekinsoy, bu işte bir tuhaflık olabilir mi? Doğal SİT Alanları’nın 4 mevsim ekolojik temelli bilimsel araştırma raporları konusunu eşeledikçe yeni ve inanılmaz tuhaflıklar ortaya çıkıyor. Muğla kıyılarında ve ardından Ayvalık-Cunda’da belirlenen ve bir doğa felaketini andırır yeni koruma statüleri tartışması yetkili makamların açıklamalarının ardından tam bir sebze çorbasına dönmüş durumda. Ve “bilimsel tespit” adı verilen bu yasal çalışmalarda doğanın korunması açısından tablo gerçek bir felaket.
Homeros’tan Azra Erhat’a, Sadun Boro’dan Metin And’a, Bedri Rahmi Eyüboğlu’ndan Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir’e, Piri Reis’ten Mina Urgan’a, Strabon’a, Pilnius’a, George E. Bean’e kadar yüzlerce şair, edebiyatçı, bilim insanı, filozof, coğrafyacı, seyyah, denizci ustamızdan okumuş insanlar olarak, bizler derin bir dehşet duygusu içindeyiz.” diyerek ” Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Sayın Kemalettin Tekinsoy ne diyorsunuz bu işe?” sorusuyla, yanıt beklendiğini de ifade ediyor.
Ali Boratav’ın ilgili yazısı: https://www.bodrumaktif.com/kiyilarimizda-dogal-sitler-ve-2inci-perde-ali-boratav-yazdi/