Anasayfa » Çevre » DİKKAT!!! ORMANLARDA FOTOKAPAN VAR…

DİKKAT!!! ORMANLARDA FOTOKAPAN VAR…

Muğla Orman Bölge Müdürü Mehmet Çelik, son 10 yıllık faaliyetlerini basınla paylaşırken, soruları da yanıtladı.

Mehmet  Çelik basın mensuplarına yaptığı açıklamada bölgede yılda 534 hektarlık alanın kül olduğu ve araştırmalara göre yangınların çıkış nedeninin yüzde 32’sinin ihmal ve dikkatsizlik sonucu yaşandığını belirtti. Son 10 yılda kasit oranının ise %15 den, 2016’da %8 olarak belirlendiğini , yıldırım nedeni ile çıkan yangınların da Muğla Bölgesi’nde %29 olduğunu söyledi. Yanan orman alanlarına, bir yıl içinde suni veya doğal yollarla ağaç dikimi yaptıklarını söyleyen Çelik “Torba’daki çöplük yangının ardından altı hektarlık alanı, hep birlikte ağaçlandıracağız” dedi.

PİNA’DA HALEP ÇAMI YERİNE, HARNUP AĞACI

Bir basın görevlisinin Pina Yarımadası’ndaki orman yangının ardından tahsise açılarak yapılan otellerden arda kalan alanlarda ağaçlandırma yapılacak mı sorusu üzerine “o bölgede bir hektar da olsa, ağaçlandırma yapmayı çok istiyorum. Yanan halep çamlarının yerine, harnup dikmeyi düşünüyorum. Oradaki toprak yapısı çok kötü, ağaç tutturmak çok zor” şeklinde cevaplandırırken,, bir diğer soru üzerine  “acaba orada yapılan otel inşaatları toprağın yapısını bozmuş olabilir mi şeklinde sorusuna ise “ilgisi yok” şeklinde yanıt verdi.

BODRUM’DA 10 ADET FOTOKAPAN 

Teknolojinin tüm olanaklarını kullandıklarını ifade eden Bölge Müdürü Mehmet Çelik “Ne yazık ki ormanlarımız moloz ve çöp alanları olarak kullanılıyor. Önlem olarak, caydırıcı olmak için fotokapan dediğimiz kamera sistemleri kuruyoruz. Bodrum’da da 10 yerde var. Daha da arttıracağız bunları. Aynı zamanda yangın ihmallerini de bunlarla tesbit etmek mümkün. Caydırıcılık anlamında çok önemli bunlar” dedi.

“RÜZGAR VE KURU HAVA YANGINLARI ENGELLEMEKTE ÖNEMLİ FAKTÖR”
Bodrum’daki orman yangınları ile de bilgi veren Çelik, “2016 yılında Bodrum’da 8 orman yangını çıktı ve bu yangınlarda 7,14 hektar alan zarar gördü. Kırsal alanda çıkan 8 yangında da 533,69 hektar alan zarar gördü. Toplamda ise 540,83 hektar kırsal ve ormanlık alan zarar gördü. Bodrum’da rüzgar ve fırtına etkili olduğu için yangınlarda da bizleri zorluyor, yangının daha hızlı büyümesine neden oluyor” dedi.

 

MUĞLA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ RAPORU

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Aydın ve Muğla İllerine kapsamakta olup 1 Milyon 150 Bin 201 hektar ormanlık alana sahiptir. Bu ormanların tamamı yangınlara birinci derece hassas ormanlardır.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü orman yangınlarına karşı hem havadan hem karadan teknolojinin son imkanlarını kullanarak mücadele etmektedir. Orman Bölge Müdürlüğümüzde yangınlarla mücadelede 1500 işçi, 89 Arazöz, 38 Su Tankeri, 51 İlk Müdahale Aracı, 12 Dozer, 11 Greyder ve 9 Treyler kara gücünü oluşturuyor.

Fethiye, Marmaris, Milas ve Nazilli de konuşlanan 4 su atma özelliği taşıyan ve Ula’ da konuşlanan 1 Genel amaçlı olmak üzere 5 helikopter ile Bodrum Hava Limanın’ da konuşlanan 2 Amfibik Uçak Bölge Müdürlüğümüzün yangınlarla mücadelede hava gücünü oluşturuyor. Yaz ayları boyunca 103 Sincap Motorize ekibi riskli bölgelerde devriye görevi yapıyor.

Bölge Müdürlüğümüzde son 10 yıllık verilere göre yılda ortalama 331 adet yangın çıkmakta ve bu yangınlarda ortalama 534,1 hektar ormanlık alan zarar görmektedir. Bu yangınların çıkış nedenleri konusunda yapılan istatistikî çalışma sonucu, %32 İhmal Dikkatsizlik, %15 Kasıt, %29 Yıldırım, %24 Meçhul’ den meydana geldiği anlaşılmıştır.

2016 yılında çıkan 373 adet orman yangınında 474,46 hektar ormanlık alan zarar görmüştür. Yine bu yangınların çıkış nedenleri konusunda yapılan istatistikî çalışma sonucu,  %15 İhmal Dikkatsizlik, %8 Kasıt, %30 Yıldırım, %47 Meçhul olarak gerçekleşmiştir. 2016 yılında Bölge Müdürlüğümüz yangınlarının % 76’sı 11:00-19:00 saatleri arasında çıkmıştır. 2016 yılında Bölge Müdürlüğümüz sınırlarında çıkan 226 adet kırsal alan ve ziraat yangınında 788 hektar alan zarar görmüş ve bu yangınlara da müdahale edilmiştir

Bu yıl 26.01.2017 tarihi itibariyle 2 adet orman yangını meydana gelmiş bu yangınlarda 0,51 hektar alan zarar görmüştür. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 12 adet yangın çıkmış ve 3,12 hektar alan zarar görmüştür.

Bölge Müdürlüğü ormanlarımız 51 Yangın Gözetleme Kulesinden 24 saat usulü ile gözetim ve denetim altındadır. 51 kulemizin 15’ inde Genel Müdürlüğümüz, Bilkent Üniversitesi ve TÜBİTAK iş birliği ile yapılan Kameralı Gözetim sistemi bulunmaktadır. Bu sistemde 360 derece dönebilen kameralar 10 km’ lik mesafede en ufak dumanı algılayarak yangını takip eden birimlere alarm vermektedir. Bir turunu 3 dakikada tamamlayan bu kameralar Duman Avcısı adıyla da bilinmektedir.
Ayrıca Bölge Müdürlüğümüz Milas İşletmesi Bodrum Şefliğine bağlı Kayabaşı-Çöplük mevkii ve Seydikemer İlçesi, Kuytucak Kulesinde İnsansız Kameralı Gözetleme Sistemi devreye girmiştir.

Araç Takip Sistemiyle kara ve hava araçlarımızın hareketlerini anlık olarak takip etmekteyiz. Araç Takip Sistemiyle araçların üzerinde bulunan GPS den alınan koordinat SMS ile sisteme aktarılmakta ve aracın harita üzerindeki yeri görülebilmektedir

Orman yangınlarıyla mücadelede hava araçlarımız ile daha etkin müdahalesi için 323 adet havuz, gölet ve diğer su kaynağından faydalanılmaktadır.
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü olarak tüm birimlerimizle 2017 yılı yangın sezonunda kazasız belasız geçirme dileğiyle.

 

Paylaş