1. Karaova Bağbozumu Buluşması “Turizmde Yeni Yönelişler, Agro Turizm ve Bodrum Gerçeği” konulu panelde, Karaova’nın yok olmaya başlayan tarım ve tarihi değerlerinin canlandırılıp, Bodrum’un deniz, kum, güneş turizmiyle yan yana yürütülmesi için maddi ve manevi olarak desteklenmesi konuları üzerinde duruldu.
Açılış konuşması Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu tarafından yaptığı panele Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Mansur Harmandar, Doç. Dr. Hüseyin Çeken, Yardımcı Doç. Dr. Gökhan Ayazlar, TÜRSAB BYK Sevinç Gökbel, Güney Ege Kalkınma Ajansı’ndan (GEKA) Hüseyin Çiftçi da katıldı.
CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, CHP Milletvekili Adayı Süleyman Girgin, BODER Başkanı Halil Özyurt, Genel Sekreter Orhan Kavala’nın yanısıra, bazı Bodrum Belediye Meclis Üyeleri ile Karaoava Bölgesi Muhtarları, Bodrum Tarım İlçe Müdürü Muammer Bektaş, Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük, Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, TEMA Bodrum Temsilcisi Haluk Ortaç ile proje destekçilerinin panele katıldığı gözlendi.
YEREL HALKIN YAŞAM KALİTESİ ARTTIRILMALI
Gelen turist sayısına oranla yapılan harcamaların az olmasına değinip, sayısal veriler sundu. Tarım ve turizmin birbirini tamamlayıcı unsurlar olduğunu söyleyen Doç. Dr. Çeken, her ikisinin de mevsimsel olduğuna dikkat çekti. Agro turizminin çeşitli tanımları hakkında bilgiler veren Çeken, yerel halkın yaşam kalitesinin arttırılması, yeni şeyler öğrenme fırsatı ve doğal kaynakların korunması adına argo turizmin gerekliliğini ile yararlarını sıralayıp, dünya üzerindeki tarihçesinden söz etti. Yöresel olarak tarımla ilgili Türkiye’de 80, Muğla’da ise 10 çiftlik işletmesi olduğunu belirten Doç. Dr. Hüseyin Çeken, yararlarından dolayı ekolojik tarımla geçinen çiftçilerin ve tarımın teşvik edilmesinin zorunluluğu üzerinde durdu.
GEKA Temsilcisi Hüseyin Çiftçi de panelde, Denizli, Aydın ve Muğla’da yaptıkları mali destek teşviklerinden söz etti. Son dönemlerde termal kaplıca, botanik ve alternatif turizmine yönelik projelere destek verdiklerini belirten Hüseyin Çiftçi, mali destek verebilmeleri için tasarıların, somut projeye dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizdi.
Üçüncü sırada konuşan Panelist Sevinç Gökbel, Karaova Projesi’nin tüm dünyaya katkısı olacak bir proje olacağından emin olduğunu söyledi. Bu projenin yaşamın kendisinin ekonomik versiyonu olduğunu ve doğru rota ile doğru hedefe gidilmediğinde, doğanın katledileceğini belirten Sevinç Gökbel, agro turizmin, deniz, kum, güneş turizmi ile yan yana olması gerektiğini vurguladı ve geçmişte de toprağa sahip çıkmak adına köy turları düzenlediklerini hatırlattı. Halıcılığın neden öldüğü sorusu üzerine de Gökbel, “Birlikte büyüttüğümüz çocuğu, birlikte yokettik!” yanıtını verdi.
Yar. Doç. Dr. Gökhan Ayazlar da panel konuşmasında, Karaova için neye sahip olunduğunun ve kimlere hitap edildiğinin iyi bilinmesi gerektiğine dikkat çekmeye çalıştı. Dünyada turist kabul eden 6. ülke olarak, seyahat edenleri anlama zorluğunun yaşanabileceğini dillendiren Gökhan Ayazlar, yaşamı ifade eden turizmin değişimlerden etkilenebileceğini, yeni seyahatçilerin sağlık ve güvenliği önemsediğini ama sürdürülebilirlik adına daha fazla bir ödeme yapmaya da razı olabileceklerini anımsattı. Avrupalılar’ın 70’li yıllarda agro turizmi yaşamış deneyimli insanlar olduğunu söyleyen Ayazlar, Karaova için başlatılacak makro modelin maddi ve manevi desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi.
DEĞERLERİMİZDEN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ
Karaova Bölge üreticisi Ziraat Mühendisi Mehmet Vuran tarımsal üretimde tütün, bağcılık, yabani lavanta ile ilgili yaşadıkları deneyimi salondakilerle paylaşırken, Karaova’da kırsal turizmin mutlaka olması gerektiğini vurguladı. Turizmci Onursal Özatacan’ın da seyahat acentelerinin yerinde tanıtıcı ve eğitici etkinliklere olan ilgisi üzerine bir anlatımı oldu. TEMA Bodrum Temsilcisi Haluk Ortaç ise su ve toprakla ilgili her tür projeyi desteklediklerini ancak Muğla’ya yapılması planlanan 4. termik santralin, doğa ve yaşamsal alana vereceği tehlikenin önemi üzerinde durdu.
Karaova Projelerinin asıl fikir mimarı olduğu bilinen Karaova Dernek Başkanı ve CHP Bodrum Belediye Meclis Üyesi Harita Mühendisi Ali Öztürk ise yaptığı konuşmada, “Değerlerimizden ve bize ait olanlardan asla vazgeçmeyeceğiz!” diye bir vurgu yaptı.
KIYIYA SIKIŞAN BODRUM’U KURTARALIM
“Ülkemizin çok zor günler geçirdiği şu günlerde, yaşanan bu zorlu sürecin de hep birlikte milletçe üstesinden geleceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın.” diyen Meclis Üyesi Ali Öztürk;
“Her şey ortada. Bu bölgeyi bir varoş veya lojman kenti yapmak isteyenleredir söyleyeceklerim. Bodrum Turizmi’ne hem ham madde, hem de lojistik destek sağlayacak herşey Karaova’da var. Tarım ürünleri, meyve – sebze eksiksiz. Hayvansal ürünler, her yerde. Doğal bitkiler, envayi çeşit. Tarih boyu insanlığa hizmet etmiş meslekler, halısı, kilimi dünya markası! Tahangelası, sehangelası, bargilyası hepimizi bekler. Sulama barajıyla, kanallarıyla, ovasıyla, her şey agro kültür, gastronomi, tarih ve doğa turizmine çok müsait. Bizlere düşen, hepimize göre bir helvayı yapabilmek.” açıklamasını yaptı.
Bu projenin, ‘Biz’ diyenlerin, toplu kalkınma projesi olduğunu, başarılmasının da zorunlu olduğunu söyleyen Ali Öztürk, “Bodrum, kıyıya sıkışıp kalan deniz, kum, güneş turizmini bu şekilde aşacak ve yeniden tarih, turizm ve kültür şehri olacak. Olmalı! Turizmde çeşitliliği sağlamak, hepimizin boyunun borcudur. Bodrum, al-satçıların veya yap- satçıların üssü olmamalı! Şehirleşmede ortalama %10 nüfus artışı mutlaka durdurulmalı! Yoksa buna bağlı yarımadanın enerji, su ve ham madde ihtiyacı sadece Bodrum’u değil diğer eşsiz bölgeleri de yok edecek!” diye konuştu.
“Bölgede agro kültür, gastronomi, tarih ve doğa turizminin yapılabilmesi ve sürekliliğinin sağlanması için talebimiz, bu bölgenin üst ölçekli planlarında, ilgili kararların kayda geçirilmesidir. Bölge için elverişli uygulama planlarının yapılması ve konunun kişilere bağlı olmaktan çıkartılmasıdır.” şeklinde konuşmasını sürdüren Karaova Dernek Başkanı Ali Öztürk sözlerini, “Büyük Önder Atatürk’ün de dediği gibi bir tek şeye ihtiyacımız var, o da çalışmak ve çalışkan olmak.” şeklinde tamamladı.
BAĞBOZUMU İFADESİ ETİLİ
Panelin sonlarına doğru salona gelen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Mansur Harmandar ise konuşmasında, bağbozumu ifadesikendinden bulup etkilendiğini, konuya olan özel ilgisinden dolayı panele ve buluşmaya gelmeyi çok istediğini belirtti. Prof. Mansur Harmandar, etkinliğe destek veren herkesi kutladığını ifade etti ve “En güzel yenilikleri, sivil toplum örgütleri başlatır. Milletçe bir olup, güzelliklerimizi ortaya koymalıyız.” dedi.
Panelin sonunda, Karaova Bölge Üreticileri, katılımcılara hazırladıkları ürünlerinden hediyeler sundu.