Anasayfa » Çevre » AKTUR SİTESİ İTİRAZ ETTİ, BİLİRKİŞİ “İNŞAAT PLANLARA UYGUN DEĞİLDİR” DEDİ

AKTUR SİTESİ İTİRAZ ETTİ, BİLİRKİŞİ “İNŞAAT PLANLARA UYGUN DEĞİLDİR” DEDİ

Bitez Aktur’un bitişiğinde başlayan ve çamların yeşile boyanması ile gündeme gelen inşaat için, Oda TV’de yer alan haberde Prof. Dr. Örsan K. Öymen, “Bodrum’da bir skandal uygulama daha” başlığı ile, inşaatın mevzuatlara aykırı yapıldığına dair bilirkişi raporuna yer verdi.
Prof. Dr. Örsan K. Öymen, “Bodrum’da bir skandal uygulama daha” başlıklı açıklama yaparak Bodrum’daki Elegan Panorama Villas Sitesi’nin, mevzuatlara aykırı yapıldığına dair bilirkişi raporunun detaylarını anlattı.Bilirkişi Raporu’na göre, söz konusu inşaatın,plan kararlarına ve esaslarına, şehircilik ve koruma ilkelerine, imar ve koruma mevzuatına ve kamu yararına aykırı olduğu sonucuna varıldığını hatırlatan Örsan K. Öymen, Bodrum Belediyesi’nin de bu aykırılıklara itiraz etmek yerine inşaat ruhsatı verdiğini belirtti.

Prof.  Dr. Örsan K. Öymen, yazılı açıklamasında şunlara dikkat çekti:

“Elegan Panorama Villas” adı altında Bodrum’da inşaatı devam eden yapılaşmayla ilgili çıkan resmi Bilirkişi Raporu’na göre, söz konusu inşaatın, plan kararlarına ve esaslarına, şehircilik ve koruma ilkelerine, imar ve koruma mevzuatına ve kamu yararına aykırı olduğu sonucuna varıldı.

Türkiye’nin önde gelen tatil sitelerinden birisi olan Aktur’un bitişiğinde bulunan arazi (427 Ada, 1 Parsel), 3. Derece Doğal Sit alanı iken, 2014yılında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imara açıldı. 2015 yılında da, Bodrum Belediyesi’nin bu karara itiraz etmek yerine, inşaat ruhsatı vermesi sonucunda, İstanbul merkezli Elegan Yapı ve Adana merkezli Seray Gayrimenkul ortaklığındaki inşaat ve yapılaşma faaliyeti başladı.

Bunun üzerine Aktur’da yaşayan kat malikleri bakanlığa ve belediyeye karşı, imara açma planının ve inşaat ruhsatının iptali, ayrıca yürütmeyi durdurma kararı için dava açtılar. 2016/60 sayılı davaya istinaden mahkeme kararıyla atanan bilirkişi heyeti, geçtiğimiz günlerde, Muğla 2. İdare Mahkemesi Başkanlığı’na raporunu sundu.

43 sayfadan oluşan ve Dokuz Eylül Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Prof. Dr. Aliye Emel Göksu, Prof. Dr. Mert Çubukçu ve Öğretim Görevlisi Dr. Levent Ünverdi imzasıyla sunulan raporun sonuç bölümünde, “Bilirkişi heyetimiz, dava konusu parsele ilişkin 1/5000 ölçekli Bitez Beldesi Koruma Amaçlı Revizyon ve İlave Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Bitez Beldesi Koruma Amaçlı Revizyon ve İlave Uygulama İmar Planı’nın, üst ölçekli plan kararlarına, şehircilik ve koruma ilkelerine, planlama esaslarına, imar ve koruma mevzuatına ve kamu yararına uygun olmadığı görüşüne varmıştır” ifadesi yer aldı.

İnşaa edilen sitelerin arasına mesafe koymak ve aradaki doğal ve yeşil alanları korumak ve hukuka uygun yapılaşma yerine, Aktur’a eklemlenerek, bir yandan Aktur üzerinden rant sağlamaya çalışan, bir yandan da çarpık yapılaşmaya olanak sağlayan bu odaklara en güzel yanıtı, bilirkişi heyeti verdi. Yargının da bu raporu dikkate alarak yürütmeyi durdurma kararı vermesini bekliyoruz.

Ayrıca, ilgili inşaat, gayrimenkul ve emlak şirketleri, söz konusu villaları, kaba inşaatlar devam ederken ve hukuksal sorunlar çözülmeden, rekabet kurallarına aykırı bir biçimde, Aktur’un adını kullanarak ve olası müşterilerine Aktur’un olanaklarından yararlanmayı taahhüt ederek, satışa çıkartmışlardır. Bu konuda da Aktur kat malikleri ve yöneticileri, tüketiciyi aldatıcı ve haksız menfaat oluşturan tanıtım ve reklamların yayından kaldırılması ve sorumluların cezalandırılmasıyla ilgili şikayetlerini, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu Başkanlığı’na iletmişlerdir.

Bilginize sunulur.”

Bilirkişi raporunun sonuç cümlesi:

 

Paylaş