Anasayfa » Politika » “TOKİ VE KÜLLİYE PROJELERİNİ GÜNDEMDEN DÜŞÜRMEK İÇİN ŞOV YAPIYOR”

“TOKİ VE KÜLLİYE PROJELERİNİ GÜNDEMDEN DÜŞÜRMEK İÇİN ŞOV YAPIYOR”

CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, AK Pati Muğla Milletvekili Nihat Öztürk’ün Mumcular, Sazköy Mahallesi, Akdam Mevkiine yapılacak “Evsel Katı Atık Depolama Tesisi” ile ilgili açıklamaları için, projede Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın imzalarını ve o dönemin AK Parti milletvekilerinin, belediye başkanları ile el sıkışan fotoğraflarını unuttuğunu ya da partisinin geçmiş yıllardaki çalışmalarını benimsemediği  veya partisinin siyasi çalışmalarını takip etmediğini ifade etti. 

 

CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, parti binasında yaptığı basın açıklamasında, AK Pati Muğla Milletvekili Nihat Öztürk’ün ağaçlara sarılarak verdiği pozların, Toki ve Külliye Projelerini gündemden düşürmek için siyasi bir şow olduğunu iddia ederek, sözlerine şöyle devam etti.

“AKP Muğla Milletvekili Nihat ÖZTÜRK’ün Mumcular Sazköy Mahallesi Akdam Mevkiine yapılacak Evsel katı atık depolama tesisi ile ilgili 15.05.2016 tarihli açıklamalarına karşı Cumhuriyet Halk Partisi Bodrum ilçe başkanlığı olarak açıklama yapma gereği doğmuştur.

Mumcular Sazköy Mahallesi Akdam Mevkiine yapılacak olan katı atık depolama tesisi sanki bugün ortaya çıkmış ,Büyükşehir Belediyemiz tarafından sessiz sedasız projelendirilmiş , yerel halkın bilgisi haricinde , ağaç katliamına yol açacak şekilde ve vahşi depolama alanı olarak yapılacağı şeklindeki açıklamalar sanıyoruz kendisinin, partisinin geçmiş yıllardaki çalışmalarını benimsemediği  veya partisinin siyasi çalışmalarını takip etmediği ya da kuvvetle muhtemeldir ki konu ile olarak sanal gündem yaratarak Bodrum’da Yerel halkın haklı olarak tepkisini ortaya koyduğu Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilen  Yahşi sahilinde yapılması planlanan Külliye projesini gündemden düşürmeye çalışmak olduğunu düşünüyoruz.

Katı Atık Projesinin gelişim süreci incelendiğinde, Bodrum Yarımadasının tamamını kapsayan bu projesinin AB hibe finansı ile karşılanacak şekilde yapılmasının planlandığı, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet BALTA tarafından Bakanlık ile Bodrum Belediye başkanı ve BOYAB Başkanı Mehmet Kocadon AB Komisyon Türkiye delegasyonu üyesi Virme Vımparı arasında mutabakatın imzalandığı, AKP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Yüksel ÖZDEN’in, bu imza törenine katılarak katı atık tesisine destek demeçleri arşivlerdedir. (Bu dönemde Nihat Öztürk AKP Muğla il başkanıdır.) Bugün Nihat Öztürk’ün bilinçli olarak gündem saptırmaya yönelik açıklamasını şaşkınlıkla karşılıyoruz. Katı atık projesinin 7-8  yıllık geçmişi ve gelişim süreci olduğu, bu süre zarfında birtakım bürokratik engeller nedeni ile Avrupa Birliği hibe fonlarının kullanılamadığı ve şu an Bodrum’a aciliyetle gerekli olan bu projeye  Muğla Büyükşehir Belediyemiz tarafından sahip çıkılarak,Bodrum’a yatırım yapılacak olması ve yine Büyükşehir Belediye Başkanlığı  bütçesi ile yapılması  sorun mu teşkil etmektedir??

Projenin yeri ile ilgili herhangi bir değişiklik olmamıştır hatta bölgede Arkeolojik Sit Alanı olan bir kısım, proje kapsamı dışına alınarak kültür varlıklarımız koruma altına alınmıştır.

Ülkemizde ve Yerelde çevreye ve doğaya en çok sahip çıkan parti Cumhuriyet Halk Partisidir. Bodrumda Pina Yarımadasında katledilen ağaçlara, ÇED raporu almaksızın yapılacak RES’lere , Külliye projelerine nasıl tepki koyuyor isek Katı Atık projesinin Bodrum için gereksiz ve çevre katline yol açacak proje olduğunu düşünceydik ilk başka biz tepkimizi koyar, o ağaçların gövdelerine sarılan bizler olurduk. Projenin yapım sürecinde ağaç kesileceği doğrudur ancak bir kar-zarar karşılaştırılması yapıldığında projenin aciliyetle Bodrum’a kazandırılması aksi halde Torba ve Peksimette bulunan, sağlıksız ve her türlü çevre tehlikesine yol açabilecek vahşi depolama sistemi ile yol alınamayacağı da ortadadır. Yapılacak proje ile tesiste çöpler en son teknolojik sisteme göre depolanacak, belli aşamaya gelindiğinde geri kazanım ile birlikte elektrik üretimi yapabilecek şekilde faaliyete geçecektir.

Ülkemizde ve yerelde çevreye ve doğaya en çok sahip çıkan parti Cumhuriyet Halk Partisidir. Bodrum’da Pina Yarımadası’nda katledilen ağaçlara, ÇED raporu almaksızın yapılacak RES’lere , Külliye projelerine nasıl tepki koyuyor isek,  Katı Atık projesinin Bodrum için gereksiz ve çevre katline yol açacak proje olduğunu düşünaeydik ilk başka biz tepkimizi koyar, o ağaçların gövdelerine sarılan bizler olurduk. Projenin yapım sürecinde ağaç kesileceği doğrudur ancak bir kar-zarar karşılaştırılması yapıldığında projenin aciliyetle Bodrum’a kazandırılması aksi halde Torba ve Peksimette bulunan, sağlıksız ve her türlü çevre tehlikesine yol açabilecek vahşi depolama sistemi ile yol alınamayacağı da ortadadır. Yapılacak proje ile tesiste çöpler en son teknolojik sisteme göre depolanacak, belli aşamaya gelindiğinde geri kazanım ile birlikte elektrik üretimi yapabilecek şekilde faaliyete geçecektir.

AKP Muğla milletvekili Nihat Öztürk keşke bu açıklamasını Mumcular’da değil de Torba veya Peksimette bulunan çöp döküm alanındaki vahşeti ve çevre kirliliğini görerek yapsaydı.Belki aynı düşüncede olmayacaktı.

 

2013 Yılında imzalandı.

00002969551

13.09.2013 yılında yayınlanan haber ve fotoğraflar:

“Muğla’nın Bodrum ilçesinde 2017 yılında hizmete başlayacak olan Bodrum Yarımadası Entegre Katı Atık Çöp Depolama Tesisi’nin mutabakat zaptı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Bodrum Yarımadası Belediyeler Birliği arasında imzalandı. Bodrum Ticaret Odası toplantı salonunda düzenlenen imza törenine Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, AK Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkan Yardımcısı Virve Vimpari katıldı. İmzalanan sözleşmeyle Mumcular beldesinde yapılacak katı atık çöp depolama tesisiyle Bodrum, çöp probleminden kurtulacak. 15 milyon Euro’ya mal olacak projenin 2017 yılında hizmete girmesi ve Bodrum’un 30 yıllık ihtiyacını karşılaması hedefleniyor.

İmza töreninin ardından kısa bir konuşma yapan Bakan Yardımcısı Balta, katı atıkdepolama tesisleriyle Türkiye nüfusunun yüzde 46’sına hizmet verildiğini, bir kısmında atıkların ekonomiye kazandırılması için düzenlemeler yapıldığını, çöplerin toplanarak düzenli depolama sahalarında depolandığını ve çevreye zararsız hale getirildiğini ifade etti.

EN BÜYÜK FON TÜRKİYE’YE

Proje giderlerinin yüzde 85’i Avrupa Birliği (AB) fonlarından karşılanırken AB’nin 2007-2013 yılları arasında Türkiye’ye 5 milyar Euro verdiği ve bu rakamın diğer ülkeler arasında verilen en büyük miktar olduğu belirtildi. AB hibesiyle yapılacak tesis, Mumcular’da 100 hektarlık alana kurulacak. Proje kapsamında yeni düzenli katı atıkdepolama alanı dahil olmak üzere mevcut vahşi depolama alanlarının kapatılması ve rehabilitasyonu, çöp sızıntı suyu arıtma tesisi, ulaşım yolları, geri dönüşümlü atıkların toplama merkezi, iki transfer istasyonu, konteyner ve atık toplama araçlarıyla atık depolama sahasında çalışacak kompaktör ve dozer gibi önemli bileşenler de yer alacak.”

00002969552

 

 

Paylaş