Bodrum Fotoğraf Sanatı Derneği (BODFAD), 18 Ocak Pazartesi Günü Saat 18.30’da Oasis’te ” ZAFER SİMGESİ OLARAK FOTOĞRAF – SREBRENİCA’YI UNUTMA” adlı bir sunum ve söyleşi düzenliyor.
Yrd.Doç.Dr. A.Beyhan ÖZDEMİR’in katılacağı sunum ve söyleşi için, BODFAD’ın yayınladığı duyuru şöyle:
ZAFER SİMGESİ OLARAK FOTOĞRAF
Fotoğrafı “belge” olmaktan çıkararak birer “uyarıcı” haline getiren şey onu çeken kişinin fotoğrafa kattığı yorumu, yani insani, ideolojik ve estetik boyutudur. Bu yorum, yaşamın içinde diğer insanların göremediği ayrıntıları görebilmektir.
İktidar, bireyi korkutmak ve ona unutturmak için, diğer sanat dallarına da yaptığı gibi, kendi fotoğraf dilini yaratır. Ancak bu sonuç fotoğrafın kendi doğası için geçerli değildir. Çünkü fotoğraf, çekilen anı, iktidar gibi unutturmak değil, yaşatmak ve yaşanılan anı belgelemek ister. Bu doğrultuda fotoğrafın itirazı oluşur. Fotoğraf, uygulanan bu politikaya karşı, doğası gereği, bir itiraz dili oluşturur. Kendi gerçekliği içinde değerlendirecek olursak; fotoğraf, diğer ifade biçimleri gibi, bireyin kendi özgürlüğüne karşı başlatılan savaşa itirazı temel alır.
19.yüzyılın en önemli icatlarından birisi olan fotoğrafın kısa sürede her alanda kullanılan bir araç olması, belge ve kanıt niteliğinden sıyrılıp sanat olma yolundaki aşamalarının değerlendirilerek özellikle günümüz Türk fotoğraf anlayışı, dijital teknolojinin fotoğrafik dili yeniden tanımlaması, fotoğraf dünyamızda dernekleşme ve örgütlenme sorunları gibi başlıklarda kısa bir gezinti.
SREBRENİCA’YI UNUTMA ! (DON’T FORGET SREBRENICA !)
11 Temmuz 1995’te Bosna-Hersek’teki Srebrenica’da Sırp güçler, her yaştan 8372 erkek Müslüman Boşnak’ı katletti. Srebrenica katliamı Avrupa’da 2. Dünya Savaşı’ndan sonra görülen en büyük kıyımdır. Katliam ortaya çıktığında, insanlık tarihinin en kara sayfalarından birisi de açılmış oldu. 1992-1995 yılları arasında gerçekleşen Bosna Savaşı’nda Birleşmiş Milletler Barış Gücü tarafından güvenli ilan edilmiş olan bölgede katledilenler, Srebrenica’da kazılan toplu mezarlara defnedilmiştir.
Her yıl 11 Temmuz günü Srebrenica’da bir anma töreni düzenlenmekte ve yeni bulunan cesetler bu törende kendileri için açılan mezarlara büyük acılar içinde defnedilmektedir. Bu törene Bosna ve diğer ülkelerde yaşayan binlerce insan katılmaktadır.
“Srebrenica’yı Unutma” (Don’t Forget Srebrenica) çalışması bu anma ve defin töreninin siyah beyaz fotoğraflarından oluşan 9 dakikalık, müzikli bir sunumdur.
Yrd.Doç.Dr. A.Beyhan ÖZDEMİR
1965 yılında Gaziantep’te doğdu. 1990’da DEÜ GSF Sinema-TV Fotoğraf Bölümü’nü bitirdi. 1992’de DEÜ SBE’de Yüksek Lisans, 1996’da Doktora çalışmasını tamamladı ve “Bilim Doktoru” ünvanı aldı. 1996 yılında DEÜ GSF Fotoğraf Bölümü’ne öğretim görevlisi olarak atandı.
Yurtiçinde ve yurtdışında 32 kişisel sergi açtı. Çeşitli dergilerde yazıları yayınlandı, ulusal ve uluslararası toplantılarda konferanslar verdi. Birçok karma sergide yer aldı. 3 tanesi uluslararası olmak üzere toplam 20 ödül aldı. Fotoğraf yarışmalarında jüri üyelikleri yaptı. 2012 yılında Türkiye’nin en prestijli fotoğraf ödülü olan Şinasi Barutçu Kupası’nı kazandı.
İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği (İFOD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Gaziantep Fotoğraf Sanatı Derneği (GAFSAD) üyesidir. Halen Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.