Bodrum Oda Orkestrası; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün katkıları ve ile Bodrum Belediyesi’nin ev sahipliğinde, İzmir Devlet Türk Dünyası Topluluğu’nun da katılımıyla Nartugan etkinlikleri çerçevesinde 20 ve 21 Aralık Saat 20.00’de Turgutreis Sabancı Lisesi Konser Salonu’nda halka açık iki konser veriyor.
Bodrum’da düzenlenen Nartugan etkinliklerinde Bodrum Oda Orkestrası ve İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik topluluğu ücretsiz birer konser verecek. Konserler Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla gerçekleştiriliyor. Konserlere Bodrum Belediyesi ev sahipliği yapıyor.
Turgutreis / Sabancı Lisesi salonunda yapılacak konserler saat 20.00 de başlayacak. Numan Pekdemir’in sanat koordinatörlüğünde gerçekleştirilecek Nartugan etkinliklerinin danışmanı Arif Vidinli. 21 Aralık Pazartesi günü de Gündoğan kumsalında saat 15.00 te Nartugan ateşi yakılacak.
Bodrum Oda Orkestrasının 20 Aralık Pazar günkü konserini Şef Nesrin Bayramoğulları yönetecek ve yine Bodrumlu bir sanatçı olan Flamenko gitar sanatçısı Ezgi Anıl ile İzmir Devlet Senfoni Orkestrası keman sanatçılarından Ozan Akkol konsere solist olarak katılacaklar.
2008 yılında aynı zamanda Bodrum / Turgutreisli olan İzmir Devlet Senfoni Orkestrası sanatçısı Numan Pekdemir’in Sanat Koordinatörlüğü’nde konser çalışmalarına devam eden Bodrum Oda Orkestrası’nın yanı sıra, İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik topluluğu Bodrum’da gerçekleştirilecek olan Nartugan etkinliklerinde 38 sanatçısı ve dans grubuyla sahne alacak. Mehmet Ali Gevrek’in sanat yönetmenliğinde muhteşem bir konsere imza atmaya hazırlanan topluluk dinleyicilere Orta Asya’dan, Ülkemize kadar bir Türk dünyasında bir yolculuk yaptıracak.
NARTUGAN NEDİR ?
Nar Tugan Doğan Ateş – Güneş , ya da Doğan Gün demektir.21 Aralık gecesi Işık karanlığı yeniyor, günler uzamaya başlıyor.Altaylarda Türklerin tek tanrı inancı vardı; Tengri. Tengri inancının simgesi ışık, kaynağı Güneşti. Tengri’nin özdeşi Mavi Gök idi.
Türkler Nar Tugan’ı, Kış gündönümünü, Güneşin güçlü dönüşünü binlerce yıldır kutsal Akçam ağacı çevresinde kutlar, ağacın dalına bezler bağlar, iyilik meleği Ülgen’e adaklar sunarlardı.Nar Tugan doğa için bugün Kuzey halklarında kutlanmaktadır.
3. Asırda, Hunların önü sıra Orta Asyadan başlayan, Atlantiğekadar uzanan göç dalgası ile Türklerin tek tanrılı Tengri inancı,henüz Pagan inancı yaşayan Avrupayı kökten etkilemişdir.Nar Tugan tanımlaması zaman süreci içinde Noel olmuştur.Noel; Noio (yeni) ve Helios (güneş) kelimelerinden oluşur.
Nar Tugan ile özdeştir. Bugün İsa’nın doğumu olarak kutlanıyor.Ülgen’in yerini, aynı onun gibi uzun kaftan, kürk başlı,kırmızı kuşak ve çizme giyen Pere Noel/ Santa Klaus almıştır ‘’
Kaynakca: Murad Adji, L.N.Gumilev, Mircea Eliade