Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) tarafından hazırlanan ‘‘Kömüre Dayalı Enerji Politikasının Su Etkisi’’ bilgi notu, Dünya Su Günü’nde yayınlandı ve konuyu detayları ile ortaya koydu.
Çevreciler termik santrallerin bir an önce kapatılması konusunda hem fikir
Ülkemiz Paris İklim Anlaşması’na imza atan ülkeler arasında olmasına rağmen termik santrallerin kapatılması konusunda herhangi bir adım atabilmiş değil. Diğer imza atan ülkeler ise bir bir termik santrallarını kapatıyor.
Yatağan ve Yeniköy Termik Santrallerinin yıllık kullandıkları soğutma suyu miktarı yaklaşık 30 milyon m3. Kemerköy Termik Santralı deniz suyu ile soğutma yapıyor ancak bir miktar da yeraltı su kaynaklarını kullanıyor. Yatağan, Milas ve Bodrum’a verilebilen su miktarı toplamı da termik santrallara verilen miktara yakın. Su Tahsisleri Hakkında Yönetmeliğin 7. Maddesinde içme ve kullanma suyu 1’nci öncelikli. Sanayi ve enerji üretimi 4’ncü öncelikli.
Bodrum özelinde ise 3.000’den fazla boru patlamasının yarattığı su kaybı, milyonlarca m3 suya tekabül ediyor. MUSKİ Faaliyet Raporuna göre Bodrum’a 2022 yılında 22,5 milyon m3 su verilebildi. Tahakkuk eden miktar ise 17,8 milyon m3. Aradaki fark ise 4,7 milyon m3 patlamalar vesair kayıp kaçak miktarı.
kaynak:https://bodrumhabermerkezi.com/su-krizinin-baslica-nedenlerinden-biri-de-termik-santraller.html